geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in juni 2014


 

Het jaar is halverwege. En de richtingloosheid lijkt toe te slaan. Of sluipt de vakantieloomheid al dichterbij? Het globale rendement van onze portefeuille bewoog amper en staat nu sinds 01/01/2014 op 4,56 %. Hierbij de link naar de pagina waar we maandelijks de evolutie publiceren.

Al wie da niet springt verliest
Al wie da niet springt verliest

Is dit goed of slecht? In een periode van dalende rente op spaarrekeningen en vastrentende producten (kasbons, obligaties, …) is dit resultaat natuurlijk leuk. Maar … ons rendement is slechts gerealiseerd op voorwaarde dat we nu verkopen. Zoals de beurswijsheid zegt “van winst nemen is nog niemand armer geworden“.

Omdat we langetermijnbeleggers zijn, zullen we dit niet doen. We hebben er goede hoop op dat we hiermee niet verkeerd bezig zijn. Maar absolute zekerheid hieromtrend hebben we niet niet.

Per fonds in onze portefeuille is de prestatie wisselvallig. De obligatiefondsen zijn in waarde gestegen. Op de ethische aandelenfondsen kan geen staat gemaakt worden: enkelen zijn er op vooruit gegaan, maar enkelen tekenden ook verlies op. De ecologische fondsen deden het over het algemeen goed.

Deze laatste zijn al enkele maanden duidelijk aan een remonte bezig. De stijging van de obligatiefondsen is te verklaren door de gedaalde rente in de voorbije maand.

Deze verklaart wellicht ook gedeeltelijk de daling van enkele aandelenfondsen. In de aanloop naar de verklaring van de ECB (Europese Centrale Bank) begin juni mbt. negatieve depositiorente, waren enkele van die fondsen wellicht te hard vooruitgelopen op de aan te kondigen rentedaling. En wie te hard van stapel loopt moet soms even naar adem happen. Immers de meeste dalers waren fondsen die in Europese aandelen beleggen. De fondsen die ruimer spreiden zijn door de bank genomen in juni nog wat doorgestegen.

Dit alles maakt duidelijk dat ook ethische fondsen niet buiten de markt staan. Ze bewegen mee op de algemene golven in beleggersland.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *