geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in juni 2013


 

Beurswijsheden zijn zowat het equivalent van de loper – de sleutel die op iedere deur past- .

Gevaar op de loer? Of verlossing nabij?
Gevaar op de loer? of verlossing nabij?

Voor elke omstandigheid is er wel een spreuk beschikbaar. Deze keer ligt het voor de hand om het gekende “Sell in May and Go Away” te gebruiken. De opbrengst van de eigen portefeuille is immers in 1 maand tijd meer dan gehalveerd. Je vindt ze als bijlage bij deze link op de site van Coverbel. Terwijl het rendement sinds 01/01/2013 in mei nog op 8,68 % stond is dit nu teruggevallen naar 4,13 %.

Het betrof een algemene achteruitgang. Ook beleggers, die niet wakker liggen van duurzaamheidscriteria, hebben ermee te maken. Tekend is bijv. dat een vlaggenschip als Carmignac Patrimoine, dat inmiddels deel uitmaakt van menige beleggingsportefeuille omdat het erg consistent presteert sinds zijn oprichting meer dan 20 jaar geleden, ook in het rood ging én het zelf nodig vond om deze situatie te duiden met een videoboodschap, waarin een lid van het investeringscomité recente ontwikkelingen en perspectieven schetst.

De belangrijkste reden van de achteruitgang ligt in het feit dat de financiële markten al meer dan 1 jaar vooruitlopen op verhoopte betere economische indicaties en dat deze tot heden uitblijven.

De  trigger die de achteruitgang in gang zette was een verklaring van Ben Bernanke, die in de 2e helft van mei liet uitschijnen dat hij er begint aan te denken om de QE (Quantitative Easing) af te bouwen. De financiële markten, vlug gewend geraakt aan veel en goedkoop geld, schrokken hiervan.

Verder speelt op vlak van obligatiefondsen de gestegen rente een rol.

Tot slot doemde ook het spook van een financiële – en huizencrisis terug op. Ditmaal in China, waar de spectaculaire aangroei van ganse wijken en steden vaak erg veel weg lijk te hebben van spookconstructies. De nieuwbouw staat er wel, maar hij geraakt maar niet verkocht. De afbetaling van de leningen die hiervoor afgesloten zijn, komt dan ook onder druk.  En dan stelt zich de vraag: “zijn de chinese banken daartegen bestand?”

Persoonlijk denken we dat het niet ongezond is dat de lucht uit de koersen verdwijnt, gezien we beleggen voor de lange termijn. Of de daling verder aanhoudt,  is momenteel nog niet uit te maken. In alle geval moeten we anno 2013 leven met een grote volatiliteit.

meten van beleggersonrust
meten van beleggersonrust

Wat betreft onze eigen portefeuille is het ook nog te vroeg om in te schatten of de recente klimaatsverklaring van Obama het gedeelte dat in hernieuwbare energie of in maatregelen voor verbeteren watervoorziening en bestrijden klimaatverandering investeert een boost zal geven of niet.

Obama tijdens verkiezingscampagne
Obama tijdens verkiezingscampagne

 Wij geloven nog altijd dat sustainability (duurzaamheid) 1 van de langetermijntrends is in de huidige eeuw. Maar zoals elke atheïst u kan zeggen:”geloof is in vele domeinen een wankele basis” .

De financiële crisis die nu al meer dan 5 jaar het debat beheerst, heeft contradictorisch alvast erg veel aandacht van duurzaamheid weggenomen. Het was alle hens aan dek was om uitslaande branden te blussen. Als het echter een trend is, dan zal deze -zoals distels–  quasi onverwoestbaar blijken te zijn en terug opbloeien. We zien hier alvast erg veel aanzetten toe. Zo is er het feit dat de ecologiefondsen het momenteel -in tegenstelling tot vorige jaren- al enkele maanden uitstekend doen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *