geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in juli 2023


Voor het eerst in 10 jaar ben ik bijna volledig op vakantie geweest. Lees: zo veel als mogelijk gedeconnecteerd. Mijn vakantie begon op 31/11 én eindigde per 15/08. Om die reden beschik ik niet (ook voor het eerste in 10 jaar) over een snapshot van mijn portefeuille per 31/07. Dan maar een second best: de staat van mijn portefeuille per 15/08/2023De portefeuille ging licht achteruit. Sinds het jaarbegin staat ze nu op + 7,26 %.

de eigen portefeuille in juli 2023
We beleefden globaal gezien de warmste maand sinds de metingen (grafiek: De Tijd)

Welk gedeelte van die achteruitgang toe te schrijven is aan de voorbije julimaand én welke aan de lopende augustusmaand? Gezien ik dit niet opvolgde, doe ik daar geen uitspraken over.

wat gebeurde er recent?

Normaal gezien worden de zomermaanden beschouwd als lauwe beleggingsmaanden. Maar we leven in een tijd van hoge versnelling en daar zijn oude routines niet steeds blijvend van tel. Wat we de voorbije anderhalve maand zagen is onder meer:

tijdelijke daling of voorzet voor kladderladatsch?

Dit alles deed de aandelenmarkten wat naar adem snakken. Te meer omdat de aandelenkoersen in de eerste helft van het jaar vooral gedreven waren door torenhoge verwachtingen rond de mogelijkheden van AI. Mogelijkheden die er zeker zijn, maar waarbij nu toch het besef doordringt dat de impact wellicht niet voor morgen is én het nog niet echt duidelijk is waar de winnaars in de AI-wedloop zich zullen bevinden.

de eigen portefeuille in juli 2023
Hoe betrouwbaar zijn voorspelingen? Kapot, maar toch soms juist.

Een afkoeling op de beurs is dus niet abnormaal. Of ze het voorspel is van een meltdown? Tja, er zijn altijd doomprofeten.

En zoals de tijdsweergave op een defecte klok 2 x per dag toch juist is, zullen sommige van die voorspeller ook wel eens juist zitten? Inzicht en marktkennis of puur geluk? In de komende maanden zullen we het zien.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *