geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in juli 2017


 

In volle vakantieperiode gaat de interesse van de modale mens eerder uit naar rust en ontspanning. Op vlak van beleggen mocht kon dit tot heden quasi het volledige jaar al.r ook. De volatiliteitsindex (lees: bibberindex) blijft verbazend laag. Her en der suggereren stemmen dat dit louter stilte voor de storm is.

recente grafiek leentjebuur bij beleggersbelangen.nl. Uitzonderlijke rust in 1e helft 2017. Hier op S&P 500 (VS)

Vakantieperiodes zijn natuurlijk ook ideaal voor bewindvoerders om zonder veel kans op groot rumoer onpopulaire maatregelen te nemen. Ook dit gebeurde in juli in ons land. Diverse kleine maatregelen werden genomen, die bij elkaar opgeteld toch wel terug de bakens verzetten.  Spaarders en beleggers werden er ook bij betrokken:

  • Beperking van de fiscale vrijstelling op intresten van spaarrekeningen
  • 0,15 % taks op effectenrekeningen boven € 500.000, invoeren van RV voor alle obligatiefondsen (Reynderstaks was vroeger alleen voor fondsen met + 40 %, daarna met + 25 % obligaties)
  • verhoogde beurstaks (van 0,27 naar 0,35 % voor wie aandelen koopt / van 0,09 naar 0,12 % voor wie obligaties koopt) maar ook recuperatiemogelijkheden van RV voor  wie dividenden (tot € 627 of belastingsrecuperatie van max. € 188) uit aandelen krijgt ,
  • roerende voorheffing op uitkeringen van gemeenschappelijke beleggingsfondsen
  • terug gerommel bij pensioensparen. Nu 2 belastingsvoordelen (25 % voor wie jaarlijks € 1.200 spaart en behoud van 30 % voor wie zich houdt aan het vroegere maximumbedrag van € 940
  • …..

Spelregels, die in de loop van het spel regelmatig gewijzigd worden:  zelfs wie dagelijks met zijn financiën bezig is, heeft dan moeite om te volgen en/of een standvastige strategie uit te denken. Laat staan dat een leek nog weet welke keuzes te maken en hoe zich daar veilig in te voelen.

Arco-spaarders die hun financiële bijsluiter gelezen hadden wisten beter.

De regering werkte ook een oplossing uit voor de ARCO-spaarders/-beleggers. Vraag blijft of deze oplossing nu wel de juridische toets zal doorstaan. In alle geval blijkt Beweging.net er beter (goedkoop) van af te komen, terwijl  de belastingbetaler er (onrechtstreeks) voor zal opdraaien. Tot zover fiscale rechtvaardigheid.

Eveneens opvallend is de schijnbaar blijvende daling van de $ tov. de €. Voor zover dit een bewuste keuze is, krijgt de slogan Make America great again hiermee een wrange toon. Maar het is natuurlijk niet de eerste keer dat men aan de overkant van de oceaan redeneert: de dollar is onze munt en jullie probleem.

Al enkele maanden lijkt er toch wat lucht uit de beurskoersen te ontsnappen. Ook deze maand was dit het geval. Op maandbasis, verloor onze portefeuille dan ook 1,046 %. Sinds begin 2017 staat ze toch nog op een rendement van + 6,359  %. De verschroeiende spurt sinds de onverwachte verkiezingsoverwinning van “The Donald” (eind mei stond ons YTD-rendement immers nog op 9,069 %) wordt hiermee geleidelijk teruggedraaid naar meer normale rendementen.Wat op zich niet ongezond is. Immers, optimisme gebaseerd op euforie heeft geen stevige bodem.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *