geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in januari 2023


de eigen portefeuille in januari 2033
Het jaar was amper begonnen of de koersen schoten omhoog.

Het jaar is voor beleggers in een sprinttempo uit de startblokken geschoten. Dat 1 januari 2023 voor veel beleggingen een scharnierpunt op regelgevend vlak was, daar lagen de koersen niet wakker van. Voortaan KID ipv . KIID, SRI ipv. SRRI, Level 2 van toepassing op SFRD, … je kon er allemaal over lezen in een eerdere blog deze maand. Maar het deerde niet. Vooral in Europa namen de beurzen een hinkstapsprong.

Negeren van problemen en gunstige winden

Precies alsof er geen oorlog was én er geen recessie voor de deur staat. Natuurlijk de energieprijzen zijn sterk gezakt, mede door de zachte begin van de winter. En ook beweging in China (loslaten van zero-Covidbeleid en (voor eventjes?) weer beleggingsvriendelijk zijn van kameraad Xi) zorgde voor opwinding.  Gezien de depressie die 2022 was, kunnen we alvast even genieten van een koersopstoot. Ook al is niet gegarandeerd, dat er geen terugslag komt.

de eigen portefeuille in januari 2023
Europa wil niet dat de VS het groene beleg van hun brood inpikt

Gebekvecht onder vrienden

Nadat in Davos wereld- en financiële- en economische leiders hun privéjets geparkeerd hadden, klauwde Europa bij monde van Ursula von der Leyen in de richting van de VS om hun Inflation Reduction Act te counteren. Ze pareerde daarmee het opbod dat Biden vorig jaar op gang schoot. En hoopt green tech en klimaatgerichte investeringen daarmee aan deze kant van de oceaan te houden. Tegelijkertijd gaf ze een sneer aan China, dat op de pot zeldzame mineralen zit, welke nodig zijn om de omslag naar zero-uitstoot te kunnen realiseren. De deglobalisering waarbij tegelijk de machtsverschuiving van de VS naar China vorm krijgt, … het blijven politieke steekspelen. En het WEF is daar een (semi-)publiek forum voor.

Voorlopig hebben we er deugd van

In onze eigen portefeuille haalden we per 31/01 een rendement (YTD) van 5,19 % (aankoopkosten inclusief). Maar voetjes op de grond. Bomen groeien niet tot in de hemel. We zijn nog bij lange na niet over het verlies van 2022. En de inflatie blijft met (+/- 8 %) onze levensstandaard naar beneden halen.

Het is opvallend dat vooral de koersen in Europa en in Emerging Markets sterk presteerden. Zou het dan toch kunnend at we rakelings langs -, maar niet in een recessie belanden?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *