geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in januari 2021


En zo zijn we weeral 1 maand ver in het jaar. De eigen portefeuille werd per 01/01/2020 wat aangepast:

  • 1 fonds geweerd wegens niet duurzaam genoeg,
  • 1 nieuw fonds toegevoegd waar we maandelijks wat in beleggen,
  • de bedragen van onze maandelijkse belegging in enkele fondsen fors opgetrokken

Maar ook in de buitenwereld zijn er aanpassingen aan de gang:

  • de Brexit wordt dan toch niet zo warm gegeten als hij leek opgeschept te worden
  • Trump verdween -na nog een grote Kladderadatsch begin deze maand- van het toneel en Biden trad in functie
  • in China lijkt het Centraal Politiek Comité de financiers en grote conglomoraten de oren te wassen
  • de vaccinatiecampagnes mbt. COVID-19 komen stilaan op gang

We zullen zien of de klimaatkwestie zich terug op de voorgrond kan wringen. In België telt Klimaatzaak alvast af naar zijn rechtzaak. 16/03 starten de pleidooien.

Verbeelding naar de toekomst.

Amor Mundi (liefde voor de wereld) is tevens het uitgangspunt voor de politieke filosofie van Hannah Arendt. Onder diezelfde titel publiceert het Hannah Arendt Center wekelijks een nieuwsbrief

In volle corona-lockdown schreef Steven Vromann een hoopvolle roman over hoe de komende jaren veel belangrijke keuzes gemaakt moeten worden, Amor Mundi. Hij hoopt dat dit boek velen mag inspireren. Kortom, voor 1 keer wil hij wellicht liever high impact man dan low impact man zijn.

Uiteraard betreft het een moeilijk genre:

  • een concreet pad beschrijven hoe we wegraken uit de Road to Nowhere naar een wereld waar samenwerking en verbinding terug tot de alledaagse normaliteit behoren.
  • waar we in harmonie met de medemens kunnen leven.
  • waar we gelukkig zijn binnen de grenzen van onze planeet.

Vanuit onze insteek kunnen we alleen maar hopen dat het activisme ook verdiept. Introspectie, zich vragen stellen over de eigen consumptie en het persoonlijk beleggingsgedrag horen daar dan bij.

Bewijzen dat duurzaam beleggen rendabel is.

En op dat laatste vlak blijven we een ‘blijde boodschap’ verkondigen. Duurzaam beleggen is niet alleen principieel goed (al was het maar ter streling van je ego). Het is ook financieel rendabel. De rendementen die ik sinds 2012 op mijn eigen portefeuille maak zijn hier het bewijs voor.

We gaan daarom ook verder om maand na maand de evolutie van onze eigen portefeuille weer te geven. In januari 2021 klom de portefeuille alvast met 1,26 %. Zelfs nu we maandelijks een groter bedrag aan de portefeuille toevoegen (en dus de daaraan verbonden instapkosten moeten uitzweten).

David tegen Goliath?

Naar het einde van de maand leek er zich een kentering (oplopende verliezen) op de beurzen af te tekenen. Zonder dit had onze portefeuille het nog beter gedaan. En af te wachten is of ze er in februari geen kleerscheuren door oploopt.

Onder andere de speculatiegolf van o.m. RobinHood-beleggers rond GAMESTOP, waarbij hedgefondsen zware verliezen opliepen, lijkt daar de lont te zijn die het vuur aanstak.

de eigen portefeuille in januari 2021
In groep: Slimmer en sterker dan Wallstreetgiganten?

Het stormlopen om een fel geshort aandeel in waarde te doen stijgen, heeft iets sympathiek omdat het speculanten een koekje van eigen deeg lijkt te serveren. Maar anderzijds wagen mensen met weinig ervaring (en mogelijk ook weinig financiële rugdekking) zich op onbekend terrein.

Als de val dichtklapt (de opgepompte waarde ineenstuikt), dreigt er weer een generatie -ten onrechte- te concluderen dat beleggen niets voor hen is. Terwijl ze -gedreven door de adrenaline die driftig rondgaat in dergelijk groepsproces- het terrein van het beleggen achter zich laten en volop in dat van de speculatie zitten.

De verantwoordelijkheid van Reddit (en haar subgroep Wallstreetbets) en van invloedrijke figuren als Elon Musk, die aan de kant staan te supporteren kan hierin niet genoeg beklemtoond worden. Ze herinneren er ons aan dat Fake News en manipulatie van publieke opinie blijvers zijn. Ook al is Donald Trump verdwenen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *