De eigen portefeuille in januari 2016

 

De voorbije maand was somber. Niet alleen voor de culturele wereld, waar zowel de plaatselijke bard Zjef Vanuytsel ten grave werd gedragen, maar ook de komeet David Bowie nog 1 x een raket  in de vorm van zijn Blackstar afschoot en dan eveneens onverwacht- aan dezelfde ziekte K – in de nevelen der tijd verdween. Beiden domineerden de muziek in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw.

Geen wonder dat ik er zelf zwaar door beïnvloed ben. Hoe gedateerd sommige nummers ook klinken, onderstaande is toch een warme oproep tot en geloof in solidariteit. Het past om in een blog ethisch beleggen, waar het sociale aspect toch 1 van de insteken is  (ESG) hier even hulde te brengen aan Zjef. Bowie kreeg genoeg aandacht in de pers.

[embedplusvideo height=”467″ width=”584″ editlink=”http://bit.ly/1m1geYw” standard=”http://www.youtube.com/v/15ntNmlb61c?fs=1″ vars=”ytid=15ntNmlb61c&width=584&height=467&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8059″ /]

Januari was dus somber. Uiteraard voor iedereen die het afschrijft van zijn spaarrekening kreeg en het meemaakte dat verschillende banken de rente deze maand nog wat verder naar beneden trokken. Maar ook somber voor wie belegde.

De koersen zijn globaal fel naar beneden getuimeld. dit o.m. als gevolg van deze factoren:

  • De Chinese crisis uit augustus 2015 bleek in veel vooruitzichten voor 2016 nog na te galmen. Zal de vrees voor een harde landing van de economie en de ondoorzichtelijke financieringssituaties ook effect hebben op de gemiddelde China Girl? [embedplusvideo height=”467″ width=”584″ editlink=”http://bit.ly/20BBhQR” standard=”http://www.youtube.com/v/E_8IXx4tsus?fs=1″ vars=”ytid=E_8IXx4tsus&width=584&height=400&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3523″ /]

 

Het verwondert niet dat dit alles afstraalde op de markt en de cijfers dieprood liet kleuren. Ook onze portefeuille verloor een pak van haar pluimen. Ze strandde op – 6,63 % (YTD) .  Maar we gaan voorlopig niets doen. Keep Calm and Carry On. Negatieve periodes en positieve periodes horen er nu eenmaal bij. Als er iets is waarover financiële analisten het eens zijn, dan is het wel dat 2016 een jaar wordt van verhoogde volatiliteit.

Schuilen tijdens een storm kan nuttig zijn. Maar door te schuilen geraak je zeker ook niet vooruit.

Door Patrick

Verzekeringsmakelaar, die in Tak 23-verzekeringen belegt. De financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers hakten er bij mij stevig in. Door de combinatie van inflatie en ultra-lage rentes organiseren we onze eigen verarming als we 'sparen'. Wie rendement wil halen moet gaan beleggen. Het liefst zonder medemens, maatschappij en milieu te schaden. Deze site wil hierbij een hulp zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.