geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in februari 2021


Si non è vero, …

Wie beweert dat je niet slapend rijk kan worden, maakt mijn nachten niet mee. Zo las ik bij het opstaan op 16/02 ik dat ik in een mum van tijd (exact op 13 minuten ) zo maar eventjes £ 4.927.500 én $ 5.000.000 rijker werd.

  • Het ene berichtje kwam van R. Budenberg, voorzitter van Auditcommissie van LLoyds Bank Londen. Blijkbaar was een naamgenoot van mij zonder nalating van testament overleden. En betrokkene kon samen met mij het geld claimen. Ik moest alleen maar meer details bij hem opvragen. Alvast liet hij weten dat 10 % van het geld besteed moest worden aan goede doelen. Het overschot wou hij netjes met mij delen.
  • Het andere berichtje was veel korter. Ik was uitgekozen voor een donatie van de vermelde som door een zeker Charles Jackson. Voor meer info werd ik doorverwezen naar een emailadres charlesjacksonjunior@… .
  • En omdat de meeste goede dingen uit 3 bestaan stak er in mijn mailbox ook nog een een berichtje van een stewardess. Deze arriveerde in de loop van de dag in mijn stad. Ze had 3 dagen vrij. En wou die liefst in mijn gezelschap  doorbrengen.
niet slapend rijk worden
Sweet Dreams ‘R Not Made Of This

Iedereen die er een beetje zijn hoofd bijhoudt, voelt natuurlijk dat hier iets louche aan de hand is. En gelijk heb je. Het gaat in dit geval gewoon om 3 mails welke door mijn spamfilter tegengehouden werden. Een spamfilter die als een vorm van artificiële intelligentie voor mij beslist wat waar(devol) en niet-waar(devol) is.

Nochtans zijn er zeker domeinen waar je mij dergelijke enormiteiten kunt wijsmaken en waarin mijn argwaan niet gewekt zou worden. Het menselijk brein staat nu eenmaal niet doorlopend op scherp. En verleiding bedient zich vaak van een grote trukendoos.

… è ben trovato

Een lange inleiding om even stil te staan bij de onwaarschijnlijke rally die de aandelenmarkten nu meemaken (*). Is het geloofwaardig dat mijn portefeuille op 2 maanden tijd -kosten op bijstortingen inbegrepen- met 2,46 % gestegen is? Ja, want het is gewoon de naakte waarheid. Maar is dit stijgingspercentage vol te houden in de komende maanden? Dat is andere koek. Het geluk kan niet steeds aan je kant staan. Zich dit realiseren kan ontnuchterend zijn. Een beetje zoals het gevoel dat je besluipt eens je ontdekt dat je in je spammails aan het bladeren bent.

Tenzij je rekening houdt met vallen en opstaan. En je beseft dat er zich een onnatuurlijke vlucht richting ESG-beleggen aan het voltrekken is. Dat 1 van de heersende tendensen uit de financiële wereld ons dus momenteel gunstig gezind is.

niet slapend rijk worden
Is this real life? Is this just fantasy? Caught in
a landslide.

Millennials die en masse de markt betreden, maar ook fondsenbazen die de richting niet willen missen nu Europa volop de kar van groene investeringen wil trekken. Allen vissen ze in de vijver waar we met ethisch beleggen al een tijdje onze lijn uitgeworpen hebben. En als er meer vissers zijn, dan moeten  de vissen verdeeld worden onder meer partijen. De vraag stijgt terwijl het aanbod gelijk blijft. Het ideale patroon om de visprijs de hoogte in te jagen. Wellicht is dit wat zich momenteel voordoet. Geholpen door secundaire bewegingen als TINA, there is no alternative, voor aandelenbeleggingen. En het doorsijpelend besef dat beleggen het nieuwe sparen is voor wie zich realiseert dat de overheden maar schuld bovenop schuld blijven stapelen en dat het gebrek aan overschotten zich ooit zal wreken (bijv. in de pensioenuitkeringen).

(*): naar het einde van de maand toe gingen de meeste cijfers wel omlaag, zonder de opwaartse beweging van begin de maand al volledig te nekken.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *