geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in december 2023


December was een maand waar er tijdens de COP28 niet veel cadeautjes werden uitgedeeld. Voor het eerst werd wel genoteerd dat fossiele brandstoffen een deel van het probleem zijn. Dit terwijl het gebeuren plaatsvond in een oliestaat én met een voorzitter bij wie oliebelangen door zijn aderen stromen. Sommigen noemen dit nu een historische stap. Misschien moeten we het gewoon afdoen als damage control. Het tijdsframe waarin we naar zero uitstoot moeten evolueren wordt immers steeds korter.

Geen rode cijfers dit jaar, maar dubble digit zwarte.

de eigen portefeuille in december 2023
Het leek er eind 2023 op dat ook beleggers recht hadden op een 13e maand

Dit jaar hadden we een uitzonderlijk lange eindejaarsrally. Hij duurde bijna 2 maand. Daardoor zwaaide de eigen portefeuille in 2023 uiteindelijk nog met onderscheiding af. Dit met een YTD rendement van + 12,46 %. En dit in de portefeuille waar ook maandelijks bijgestort wordt, waardoor er maandelijks kosten betaald dienen te worden. Leuk als je het vergelijkt met de opbrengst van onze BEL20 (+0.20 %). Maar natuurlijk minder leuk als je vergelijkt met het verlies dat de eigen portefeuille in 2022 opgelopen had (- 17,62 %).

Het betreft een portefeuille op lange termijn gericht. Ze is dan ook voornamelijk opgebouwd uit aandelenbeleggingen. Een klein gedeelte bestaat uit investeringen in een gemengd fonds. Er is ook een klein gedeelte dat specifiek in deelsectoren investeert (Emerging Markets, water, duurzame energie, …). Het gros van de belegging is gespreid over investeringen in  Europese – en wereldwijd opererende bedrijven.

Het rendement lag in lijn met grotere beursindexen als Eurostoxx50 (+13,83 %), MSCI World AC (+14,31 %). En het ligt quasi perfect tussen de Dow Jones Sustainable World index (+ 15,14 %) en diens Europees equivalent (+ 8,91 %). Ondanks de tegenkantingen die ESG beleggen/duurzaam beleggen vanuit sommige hoeken kregen, valt er op vlak van behalen van rendement niet echt te klagen

De goede resultaten gommen het verlies van het vorige jaar dus niet uit. Maar sinds de opstart van de eigen portefeuille in 2012 is de richting hoofdzakelijk positief geweest. Bemoedigend, maar geen garantie naar de toekomst toe.

En terug naar af.

de eigen portefeuille in december 2023
maandelijkse commentaar op de eigen portefeuille begint op 1 januari terug van 0. Voor een historisch overzicht zie hier.

Nu het jaar ten einde is, starten we opnieuw met een propere lei. Alle cijfers terug op nul.

En klaar om een wereld met verschillende oorlogen, grote klimaatproblemen, quasi overal verkiezingen, … te trotseren. Dus veel onzekerheden.

Op het moment waarop we dit schrijven (08/01/2024) zitten we weer al in een dalende markt. Het gevoel heerst dat beleggers wat te optimistisch waren nopens aanstaande rentedalingen.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *