geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in december 2021


Corona en de snel om zich heen grijpende omikronvariant bepaalde een gedeelte van ons leven in de laatste maand van het jaar. Verder is er steeds meer twijfel of de inflatie tijdelijk of blijvend is.

de eigen portefeuille in december 2021
Illustratie uit Crelan-blog, die het probleem van inflatie schetst

Het lijkt er op dat de meerderheid van de economen eerder naar blijvend nijgen. Als dit klopt is dit geen goed nieuws voor vele tech-aandelen, welke tegen erg hoge waarderingen verhandeld worden. Want dan kunnen de toekomstige winsten niet meer afgezet worden tegen een +/- 0-rente. Ook bedrijven met een balans die veel schulden torst (en overheden welke in hetzelfde geval zijn) worden dan kwetsbaarder voor de grillen van de markt.

De evolutie van onze portefeuille heeft wat geleden onder die dreiging. Dat heeft te maken met het feit dat erg veel ESG-fondsen zich relatief gretig volproppen met technologie-aandelen.

Kerstrally

de eigen portefeuille in december 2021
Sinds september leek de vooruitgang eerder op een schildpaddengang, maar eind december schoot het plots weer vooruit.

Naar het einde van de maand kwam er dan toch een korte rally. Zodat de eigen portefeuille al bij al opnieuw hoger klom. Interessant, want het gaat tenslotte over de eindbalans voor dit jaar. We klokten af op een YTD-rendement van 15,77 %. Diverse onderdelen van de portefeuille stegen meer dan 30 % in waarde (NN (L) Global Sustainable Equity, Pictet Water, Comgest Growth Europe), maar er waren ook verliezers (NN Carmignac Emergents). 

Voor de fondsen waar we maandelijks bijkopen staan de aankopen over het jaar apart vermeld. Erg duidelijk zie je daar de impact van de instapkosten. Inderdaad een zure appel, waar je eenmaal moet doorbijten.

Al bij al was 2021 dus een goed beursjaar. Ook voor wie zo duurzaam als mogelijk wil beleggen. Maar inmiddels is een nieuwjaar aangevat. Onze tellers worden terug op 0 gezet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *