geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in december 2018


 

Overal rode cijfers. Een jaar om vlug te vergeten?

December stond in het teken van de verdere val van de beurzen. Nadat de G20-top in Argentinië op een ontspanning leek te wijzen in de handelsoorlog tussen VS en China, ebde het optimisme vlug weg. Om binnen de afgesproken periode van 90 dagen talrijke struikelpunten in de relaties tussen beide landen te kunnen beslechten is wel erg veel goede wil aan beide kanten nodig. Dat de dochter van de oprichter van het telecombedrijf Huawei dan ook nog eens aangehouden werd op vraag van VS omdat ze het handelsembargo tegen Irak geschonden heeft, gooit olie op het vuur. Ook in Europa was er meer kommer en kwel.

In Frankrijk zag president Macron geen andere uitweg dan toegevingen te doen aan het disparate protest van de “gele hesjes”. Toegevingen gefinancierd door het groter maken van de begrotingstekorten. De ambitie om Europa krachtiger te maken in een vernieuwde as met Duitsland lijkt opgeborgen te zijn. Feitelijk vervoegt Frankrijk zich bij de “Club Med”landen, die de Maastrichtnorm en begrotingsafspraken die er uit voortvloeien aan hun laars lappen.In Engeland beleefde Theresa May haar zwanenzang. Een geordende Brexit lijkt  verder weg dan ooit.

Alleen in Italië leek men wat in te binden in zijn voornemen om de staatsuitgaven te laten ontsporen.

Where are we now? Een terechte vraag uit The Next Day.

De metamorfose van de Belgische regering, waarbij de N-VA de Marrakech-overeenkomst gebruikt om haar partners vaarwel te zeggen en verlies van stemmen aan Vlaams Belang te stelpen, was ook al weinig verheffend. In de dagen dat het over milieubeleid en Katowice (Cop 24) moest gaan, verdween de conferentie quasi uit de aandacht.

Langetermijnbeleid komt moeilijk aan bod als profileringsdrang en “banaliteiten” de orde van de dag bepalen. Lopende zaken wordt het dus met een minderheidsregering tot aan de verkiezingen in mei 2019. Veel beleid moet er niet verwacht worden, maar dat waren we de voorbije maanden in feite al gewoon.

Ook voor onze eigen portefeuille eindigde het jaar in mineur. Ze zakte verder weg én haalde YTD een negatieve score van  -11,11 %. Verre van goed dus. Nou ja, na de felle opgang sinds maart 2009 moest er ooit wel een terugval komen. Voor een lange termijn belegger is dit niet eens zo erg Voor nieuwkomers mogelijks een goed instapmoment. Maar natuurlijk is verlies nooit leuk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *