geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in december 2015


 

In tegenstelling tot wat statistisch gezien in de meeste jaren het geval is, kwam er dit jaar geen decemberrally op de beurzen. Integendeel. De waarden gingen er in de meeste gevallen op achteruit. Ook bij onze portefeuille. Hierdoor strandde ze op een jaarrendement over 2015 van 7,94 %. U vindt ze via

http://www.coverbel.be/ethisch-beleggen-nu-ook-via-uw-verzekeringsmakelaar/

terug, evenals de maandelijkse evolutie sinds maart 2012.

Omdat het een gespreide portefeuille behelst, deed ze het minder goed dan de specifieke Belgische beursindex Bel20 dit jaar. Maar bijv. wel beter dan de gekende wereldwijde index MSCI World. Is dit onze verdienste? Neen natuurlijk. Op voorhand is nooit uit te maken waar de groei en/of de achteruitgang zich zal manifesteren. Wij kunnen dit dus ook niet.

En zelfs het feit dat we nu voor het 4e jaar op rij (2012 : 5,47 %- 2013:  € 14,74 % – 2014 : 7,43 %) met behoorlijk positieve cijfers kunnen uitpakken bewijst niet dat we het nu wel in de vingers hebben. Het duidt er alleen op dat het inderdaad mogelijk is om goede rendementen te combineren met de wens om niet financiële elementen als ecologie én ethiek mee te nemen in je financiële beslissingen.

Onze persoonlijke portefeuille bestaat uit een combinatie van  20 verschillende fondsen. 6 ervan waren verlieslatend.

Het is trouwens opvallend dat het best presterende fonds in onze portefeuille Edmond de Rothschild Tricolore Rendement C blijkt te zijn. Het groeide met +/- 17 %. Een fonds dat vooral in Franse bedrijven investeert. En laat Frankrijk nu net niet in de kijker lopen als aantrekkelijk investeringsland.

Afwijking t.o.v. doelstelling maakt ingrijpen nodig.
Afwijking t.o.v. doelstelling maakt ingrijpen nodig.

EdR Tricolore Rendement werd in 2011 nog door Novethic bekroond om zijn SRI -insteek. Inmiddels blijkt dit niet echt meer het geval te zijn, waardoor het ook uit ons aanbod verdwijnt. Het fonds wordt in onze eigen portefeuille vervangen door bijstorting in 3 reeds eerder aangekochte fondsen: Pictet-European Sustainable Equities, Echiqieur Major en Blackrock New Energy Fund. En in 1 nog niet aanwezig fonds: Petercam Equities World Sustainable,

Hiermee blijft onze portefeuille trouw aan haar doel: ethisch- en duurzaam beleggen met zo min mogelijk greenwash. De jaarlijkse gratis switch, voorzien in het meeste Tak 23-fondsen zorgt dat dit zonder bijkomende kosten kan gebeuren.

Hiermee zijn we weer vertrokken voor een nieuw jaar, waarin je de evolutie van onze portefeuillle kan volgen. Onze teller staat terug op 0.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *