geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in december 2014


 

Geen woorden, maar daden. Trots op een rendabel beleggingsjaar
Geen woorden, maar daden. Ethisch beleggen is ook in de praktijk rendabel.

Ondanks de enkele donkere wolken die er in december 2014 bijkwamen (waarvan de voornaamste de roebelcrisis in Rusland – combinatie van economische sancties en zware terugval van energieprijzen -), hield onze portefeuille verbazend goed stand. Uiteindelijk klokte ze af op een jaarrendement van 7,43 %. U vindt ze hier (onderaan de tekst).

Daarmee haalde ze voor het 3e jaar op rij haar initiële doelstelling : minstens 5 % rendement / jaar te halen via een gespreide beleggingsportefeuille zonder de extra financiële argumenten (inzetten op duurzaamheid, respect voor mens, natuur, …. ) geweld aan te doen.

Met het rendement van 2013 (+14,76 %) en  van ons opstartjaar 2012 (+5,47 %) erbij is dit een mooie reeks.

De portefeuille bewijst hiermee in de praktijk dat je toch geen nietsontziende, hartvochtige kapitalist moet zijn om ook in het 2e decennium van de 21e eeuw goede rendementen te halen.

Toch is 3 op een rij géén garantie voor de toekomst. Want de economische- en financiële wereld beweegt op een manier die steeds verrassingen inhoudt.

  • Zo zorgden de obligatiefondsen in 2014 voor een bovengemiddelde opbrengst. Terwijl begin 2014 de verwachting was dat deze hun beste tijd gehad hadden, gezien er een einde aan de rentedalingen zou komen. Wat niet het geval was.
  • Zo zorgden de aandelenfondsen, die vooral op Europa focussen (met 1 uitzondering) voor het dieptepunt qua opbrengst. Terwijl begin 2014 diverse economen en financiële adviseurs adviseerden om op economisch herstel in Europa in te zetten.

Wat 2015 in petto heeft, blijft afwachten. We zijn volop bezig om onze diverse modelportefeuilles onder de loep te nemen. Deze zullen her en der bijgestuurd worden. Wat de eigen -maandelijks gepubliceerde- portefeuille betreft, brengen we geen wijzigingen aan.

Wel geven we mee dat 2 van de 20 fondsen waaruit ze opgebouwd is, recent van naam gewijzigd zijn. Zo is het Fonds Petercam Equities Energy & Resources (goed voor de topopbrengst van + 20,37 % in 2014) voortaan te vinden onder naam: Petercam Equities World Class B. En het fonds DWS Invest New Resources (met +0,5 % het op 3 na slechts presterende fonds in 2014) gaat voortaan door het leven als Deutsche Invest I New Resources NC.

We zetten onze teller weer op 0 bij begin van het nieuwe jaar. Om de overzichtelijkheid te bewaren, verwijderen we in onze startportefeuille de inleg uit het verleden van de 4 fondsen waar we via maandelijkse stortingen nog aan kapitaalopbouw doen. Te weten:

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *