geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in augustus 2023


Het rommelt in België

Althans in de financiële wereld. Getuige hiervan onder meer.

Wereldwijd was er ook van alles aan de hand.

Het was niet echt komkommertijd.

  • Op veel plaatsen was het weer (bosbranden, overstromingen, …) niet uit de actualiteit te slaan.
  • Verder bewees Vladimir Valdimirovitsj nog maar eens dat hij over lijken gaat. Ditmaal met de liquidatie van de Wagner-topmannen Prigozjin en Oetkin.
  • de eigen portefeuille in augustus 2023
    Het gewicht van de toekomstig nieuwe Brics-leden is relatief.

    En ondertussen beweegt BRICS, door haar voornemen om alsnog 6 andere landen op te nemen in haar samenwerkingsverband, steeds meer in de richting van een tegenstem. Worden zij de stem van het Zuiden en een alternatief tegen het Westers model? Met Ethiopië, Egypte, Argentinië, Iran, Ver. Arab. Emiraten en Saudi-Arabië erbij worden Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika een nog belangrijker conglomeraat. Denk alleen maar aan hun (olie-)energiebijdragen wereldwijd. Of daar een voldragen partnerschap uit groeit is af te wachten. Het lijkt alvast dat het een machtsblok wordt dat niet al te hoog oploopt met wat hier ‘democratie’ genoemd wordt. Op de democratie-index (cijfers 2019) van The Economist staat het hoogste land van deze groep op plaats 40 (wereldwijd) genoteerd. Andere leden volgen respectievelijk op plaatsen 48, 51, 52,125, 134, 137, 145, 151, 153, 159. Dit op een lijst tot 167.

Onze portefeuille kabbelt rustig hoger.

Onze eigen portefeuille kende een rustig verloop. Ze steeg lichtjes en behaalt nu YTD een rendement van + 7,80 %. De beurzen kenden een ongelijkmatig verloop. De rentestijging lijkt alsnog toch nog niet volledig achter de rug. En de inflatie is hardnekkiger dan gedacht. Sommige beurslievelingen verloren flink wat van hun pluimen (Adyen halveerde in waarde). Anderen blijven de hemel bestormen (Nvidia profiteert van de AI-hype). Dit levert een wisselvallig beeld op, maar het totaalplaatje bleef positief.

In het verleden waren maanden als september en oktober al geregeld maanden van correcties. Ook nu weer duiken er figuren op die de nabije financiële toekomst duister inzien. Ooit zal 1 ervan wel eens gelijk krijgen. Voorlopig is, bij gebrek aan glazen bol, niet uit te maken hoe dicht we ons tegen een rand van een crash bevinden.

door inflatie kopen we met ons geld steeds minder

Is er echter wel een valabel alternatief om (voor wie een lange beleggingshorizon heeft) vooral in aandelen(fondsen/-ETF’s) te beleggen?

Met een inflatie van 4,09 %, verliest wie denkt een goede zaak te doen met in te tekenen op de staatsbon alvast 1,28 % koopkracht bij uitbetaling volgend jaar.

Maar daar staat tegenover dat op korte termijn ook een belegger geld kan verliezen. Wie begin 2022 een som geld belegde zal, zelfs met een goed rendement in 2023, zijn verlies van 2022 nog niet goedgemaakt hebben.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *