geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in augustus 2022


de eigen portefeuille in augustus 2022
Opnieuw zijn wereldwijd hitterecords gesneuveld dit jaar

Een vakantie die voor kinderen eindeloos leek, is toch voorbij. En het was stikwarm. Recorddroogtes teisterden onze rivieren, landbouwgronden en tuinen. Recordbranden zetten hectaren bos in vuur en vlam. Elders ( Pakistan, …) waren er overstromingen.

De klimaatverschuivingen zijn niet langer te ontkennen.  Daarom is het goed dat Amerika nu alvast ook een klimaatplan heeft. De stilstand die door Trump  georganiseerd werd is daarmee voorbij. Toch moet er door iedereen een tandje bijgestoken worden willen we de klimaatproblematiek onder controle houden.

De financiële sector wordt mee in het bad getrokken…

Zo wordt de financiële sector sinds 02/08/2022 verder in dit bad getrokken door invoering van nieuwe MiFID-verplichtingen. Voortaan moeten adviseurs polsen naar de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten. En zo die er zijn (je blijft vrij om te zeggen dat dit je geen donder kan schelen), moeten ze voorzien in een beleggingsoplossing die daarop aangepast is.

De invoering van de reglementering gebeurde in onduidelijke omstandigheden (databeschikbaarheid is nog niet gegarandeerd, de formulering is academisch en derhalve -hoewel correct- niet begeesterend of gemakkelijk te begrijpen, …). Dus wellicht duurt het nog een tijdje voor de reglementering bij iedereen binnengesijpeld is en zinvol resultaat oplevert.

… maar de resultaten hiervan zullen alleen op de lange termijn duidelijk worden.

Natuurlijk zal de verdere focus op verduurzamen niet direct weerspiegeld worden in onze eigen portefeuille. Deze stond begin augustus nog redelijk ferm in het rood.

De beurs stond lang in wachtmodus deze maand.

  1. Gaan de renteverhogingen in de strijd tegen de inflatie door?
  2. of wordt er getemporiseerd wegens de gevolgen die de gestegen prijzen op bedrijven en particulieren hebben?

In de VS liet centrale bankvoorzitter Jerome Powell tijdens de jaarlijkse meeting van centrale bankiers in Jackson Hole uitschijnen dat voor het eerste gekozen wordt.  Hierop reageerden de beurzen naar het einde van de maand toe uiteindelijk toch negatief.

Opmerkelijk was dat -net als vorig jaar- ECB-voorzitter Christine Lagarde op dit treffen afwezig was. Een unieke kans om de violen op elkaar af te stemmen in uiterst moeilijke tijden werd hiermee verspeeld.

Dat de VS in de economische sturing krachtdadiger optreden dan Europa, blijkt ook in de koers van de €. Deze is recent onder de pariteit met de $ gedoken.  Natuurlijk moeten we daarbij niet vergeten dat wisselkoersen van munten erg onvoorspelbaar blijven.

De eigen portefeuille verloor opnieuw wat terrein.

In onze eigen portefeuille verloren we in augustus opnieuw wat geld. Dit terwijl er 2 fondsen waren die er qua rendement op de eigen portefeuille in augustus 2022 vooruit gingen.

Momenteel zitten we op een verlies van 13,61 % in vergelijking met het jaarbegin. In de stripwereld is het niet erg om kopje onder te gaan. Donald Duck -zie illustratie-  vindt zelfs een schatkist op de bodem. In de realiteit vinden we alleen (voorlopig) verlies.

Sinds de start van onze  portefeuille (2012) is de waarde van de portefeuille echter met ongeveer 91 % gestegen.

In dit besef is het huidig verlies niet prettig, maar kunnen we het ook relativeren. Beleggen is nooit een rechtlijnig proces.  Soms ga je wat achteruit, maar op de lange duur blijft de richting positief.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *