geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in augustus 2017


 

In volle zomertijd leek het even alsof we terug afstevenden op een nucleaire winter.  Alsof Trump na uitstappen uit klimaatakkoord van Parijs, de opwarming op een hem eigen manier wou oplossen.

Uiteraard had dit ook zijn impact op de financiële wereld. Enkele dagen met relatief zware verliezen waren het gevolg. Daarna kwam er een remonte. Opluchting dat het conflict toch (nog?) niet in een onvoorspelbare oorlog uitdraaide. Buy the Rumor, Sell the News, nogmaals toegepast.

Profileringsdrang waarbij de wereld zijn adem inhoudt (Tom Toles Editorial Cartoon)

De financiële markt is zoals steeds op zijn hoede. Maar al bij al bleef de VIX-barometer nog in haar groene zone. Mogelijk is het haantjesgedrag rond Noord-Korea verder zonder grote gevolgen. Maar steeds meer wordt duidelijk dat de president van de VS een moeilijk te leiden projectiel is. En dat hij tot heden niet erg veel concreets kon realiseren, kan ook niet langer ontkend worden. Zal zijn economisch- en financieel beleid uiteindelijk de markten vooruithelpen? Het lijkt steeds minder waarschijnlijk.

En ondertussen lijkt Europa meer met haar eigen navel (of het doorknippen ervan met Ver. Kon.) bezig te zijn. De opwaardering van de € (of liever de verzwakking van de $) zal het bedrijfsleven hier mogelijk pijn gaan doen. China, dat in volle voorbereiding van 19e partijcongres  in november zijn anti-corruptiebeleid verder uitrolt, zal ook wel niet gelukkig zijn met de onzekerheid van 1 van zijn flanken.

Bij dit alles is onze portefeuille ook wat in de wind komen te staan. Het rendement sinds 01/01/2017 bedraagt nu 4,94 %. Voor de  derde maand op rij kalft ze lichtjes af. U vindt ze hier. De verschoeiende spurt ingezet na verkiezing van Trump is omgeslagen naar kortademigheid.

En van wind gesproken. “Houston, we have  problem!” krijgt door de gevolgen van de orkaan Harvey een nieuwe betekenis.   De economische gevolgen zijn momenteel moeilijk in de schatten. Houston is alvast het epicentrum van de Amerikaanse gas-en olieindustrie . Mogelijk kan de verwachte renteverhoging door de FED hierdoor uitgesteld worden. De jaarlijkse jamboree van enkele belangrijke centrale bankiers in Jackson Hole heeft alvast geen verrassingen opgeleverd. Wel bleek ook daar dat ze niet op dezelfde lijn zitten met Trump.

Negationisme kan uw gezondheid schaden (cartonist Leisink)

Tot slot, dien ik ook eventjes te verwijzen naar nieuwe regelgeving die op ons afkomt. U kon daarover reeds iets lezen in onze bijdrage van 16 augustus ll.

Deze regelgeving zal zeker haar invloed hebben op onze toekomstige modeportefeuilles. Zo hebben we met oog op 2018 en verder onze objectiveringscriteria verfijnd en expliciet gemaakt. Ook dit is transparantie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *