Maandelijks publiceren we de evolutie van onze eigen portefeuille. Dit in het kader van onze transparantiedoelstelling. Je kan ze op de website van Coverbel via deze link deze link (scroll naar beneden) aantreffen. Ons rendement sinds begin 2013 ligt momenteel op 6.66 %.
We proberen hieronder de beweging van augustus te verklaren. Op de financiële markten is het in feite behoorlijk rustig gebleven. Grote schokken, terwijl iedereen op vakantie was en even niet oplette, hebben zich niet voorgedaan.
Wat er wel aan het gebeuren is, is de verschuiving van kapitalen uit Emerging Markets naar developed Markets en een heroriëntering naar Europa. Vanwaar die beweging?
- De eerste signalen duiken op dat er stilaan terug groei in Europa mogelijk wordt. In vergelijking met de VS is het herstel in Europa is fel achtergebleven tussen 2008 en 2013. Daar had men er voor gekozen om banken en financiële instellingen in faling te laten gaan. En heeft de FED de drukpersen overuren laten draaien, teneinde goedkoop geld in de markt te zetten. Europa is veel meer in verspreide slagorde opgetreden en heeft alvast geprobeerd om verschillende financiële instellingen te redden. Dat dit gebeurde ten koste van grote overheidsengagementen is niemand ontgaan. Onze staatsschuld door al die ingrepen erg sterk gestegenen. In 2011 leek het zelf of het oude continent aan het kantelen was. De Eurocrisis volgde naadloos op de subprime crisis. Net zoals de gevolgen van klimaatverandering niet eerst de gebieden treffen, die het meest vervuilen, zagen we hier de fall-out van de crisis neerkomen in Europa en niet in de VS. Dit toen bleek dat er van een verenigd financieel Europa geen sprake was en er daarom niet krachtdadig kon opgetreden worden.De financiële markten roken bloed en reageerden als wolven: klaar om de zwakste partij te verscheuren. Maar uiteindelijk blijkt de hemel toch een beetje op te klaren boven ons continent. Hoewel niemand durft zeggen dat alle leed geleden is.
-
In de VS beseft men dat de financiële markten daar al een flink voorschot namen op herstel. Terwijl enerzijds het budget er ook niet onder controle is (sequester) en anderzijds de tapering (stoppen met politiek van goedkoop geld) toch niet eindeloos kan uitgesteld worden. Kapitaal verlaat derhalve momenteel de VS en komt naar Europa.
- Maar ook verdwijnt kapitaal uit de opkomende wereld terug naar het oude continent. De financiële opbrengsten in de BRICS-landen zijn immers geen lijnrechte Stairway to Heaven. En nu veel beleggers dit inzien, investeren ze liever toch een stukje van hun middelen dichter bij huis. Middelen die vaak al jaren in emerging markets zaten, maar door de onzekerheid in Europa daar langer dan voorzien aangehouden werden.
Deze analyse is er natuurlijk 1 met een erg grove korrel. En terwijl we dit schrijven is er ook de invloed van de Arabische Lente, waarbij het aanvankelijk optimisme mbt. democratische veranderingen zich niet waarmaakt.
Zonder het drama te vergeten dat zich afspeelt in Syrië. Een plek die nogal strategisch ligt mbt. olievoorraden. De evolutie in Syrië met kans tot escalatie van burgeroorlog naar statenoorlog, is momenteel niet in te schatten. Alvast is het duidelijk dat de olieprijzen onder druk komen.
Maar wellicht heeft dit niet meer zoveel gevolgen als vroeger. Enerzijds is de globale economie nog niet hersteld van 2008 (dus wellicht minder olie nodig) en is er de spectaculaire, maar zeer betwistbare winning van schaliegas & teerzandolie in VS & Canada, die de onafhankelijkheid van het Midden Oosten verminderen. Terwijl anderzijds er toch de steile opgang van hernieuwbare energiebronnen is , die de machtspositie van oliestaten wat afzwakt.
In deze mondiale bewegingen heeft onze eigen ethische portefeuille het in feite nog niet zo slecht gedaan door slechts een beetje achteruit te boeren in vergelijking met de vorige maand. Alle fondsen deelden in de brokken, met uitzondering van de 2 fondsen van Petercam die er in vertegenwoordigd zijn. Deze maand gingen zij tegen de trend in en stegen lichtjes. Omdat er in onze portefeuille zo goed als geen exposure is naar emerging markets laten we daar ook geen verlies optekenen.
Onze Asset Allocation (spreiding) zit momenteel goed, hoewel er zich toch wel schommelingen (rendementen in de laatste 4 maanden met als startpunt begin 2013 : 8,68 – 4,13 – 7.82 en nu, 6.66) aftekenen. Maar weet dat dit slechts een tijdelijk pluimpje op de hoed kan zijn. Het helpt ook dat we momenteel binnen onze doelstelling van maatschappelijk verantwoord investeren nauwelijks in obligaties beleggen.Waarom? Lees het hier.
Fondsen die zich tot doel stellen om de defensieve belegger te plezieren, genre Carmignac Patrimoine, hebben het moeilijk en scoren momenteel negatief. Iets wat daar historisch gezien nog niet vaak voorgekomen is. Hebben ze de evolutie verkeerd ingeschat? Of hebben ze gelijk maar weigert de financiële markt momenteel hun gelijk in te zien?
Wait and see! Eind volgende maand weten we alvast hoe de Duitse kiezer de kaarten geschud heeft. Als het meezit, kan dit voor bijkomende financiële ontspanning in Europa zorgen. Maar het kan natuurlijk ook tegenzitten ;-(.