geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in april


 

Via deze link vind je de eigen ethische portefeuille van de schrijver van deze blog terug. Waar er in het eerste kwartaal van 2012 een winst van 3,06 % op te tekenen was, is de portefeuille in april wat in waarde gedaald. Nu staat de potentiële winst op 2,08 %. Op 4 maanden tijd dus een rendement wat je op een spaarrekening na 1 jaar nog niet verwerft.

Maar toch wat voorzichtigheid: er is namelijk pas winst, als je zou verkopen. Nu is dit alleen een potentiële winst. Die kan nog stijgen, maar kan ook nog teniet gaan. We zijn langetermijnbelegger en denken er dus niet aan om te verkopen.

In het eerste kwartaal van 2012 kon in feite elke aap met een hoed op een positief rendement bekomen op zijn beleggingen. De Europese Centrale Bank (ECB)had in laatste weken van 2011 de geldkraan opengedraaid, waadoor de acute landencrisis in Europa even uit de actualiteit verdween. Hierdoor was er weer wat ruimte om ook eens positief economisch nieuws onder de aandacht te brengen. Het te negatieve beleggersgemoed schoot de ander kant uit en na een erg negatief 2011 stegen nagenoeg elke koersen gedurende 3 maanden. Omdat een groot deel van mijn belegging in feite maar begin februari uitgevoerd werd, kon ik niet 100 % profiteren van dit momentum.

In april werd de aandacht van beleggers echter terug op de realiteit in Europa getrokken. De doping van de ECB was uitgewerkt en de aandacht werd getrokken op enerzijds de belabberde toestand van de Spaanse openbare financiën. Dat er anderzijds in Frankrijk verkiezingen aanbraken, met een mogelijk resultaat dat de Europese richtlijnen van bezuinigen in vraag zou stellen & dat er ook in Nederland plots een regeringscrisis was, die 1 van de schaarse landen met nog een erg goede rating in de tang nam, speelde allemaal mee.

Van de 18 fondsen in portefeuille zijn er 12 in neergaande lijn gegaan, 3 bleven quasi status quo en 3 konden zelfs een stijging ten opzichte van 1 maand geleden optekenen. Bij de dalers ook de 2 fondsen met de laagste risicograad (zie vorig bericht https://ethischbeleggen.com/?p=508 ,  en derhalve een bewijs van de stelling dat risicoklassen niet het volledige verhaal vertellen). Onder invloed van de opnieuw oplaaiende landencrisis, daalde de waarde van de €  ten opzichte van de $.

De portefeuille doet min of meer wat ze moet doen. Door de a-symetrische bewegingen van de diverse fondsen, wordt bewezen dat spreiding zijn rol vervult. De risico’s op sterke dalingen (maar ook de kansen op sterke stijgingen) worden er mee uitgevlakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *