geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in april 2023.


April was op vlak van weer een eerder kille maand. Weinig zonneschijn. Eerder atypisch in vergelijking met de voorbije jaren. De eigen portefeuille steeg een beetje verder door. Ze haalt nu een YTD-rendement van 6,10  %. De meeste fondsen bleven doorstijgen, maar er waren ook een aantal dalers. You can’t win them all.

Hoger?

Het jaar is op beleggingsvlak sterk gestart. Natuurlijk, we komen van een forse daling in 2022. Een remonte is dan altijd mogelijk. De vraag is natuurlijk of deze zich doorzet? We hebben geen glazen bol, maar niet alle tekenen staan op groen.

Wat wel op groen staat is het gevoel dat China weer economisch op dreef raakt. De coronapandemie heeft daar veel langer het bedrijfsleven op slot gehouden dan hier.  Dit lijkt nu voorbij. Ook aan een sterkte remonte bezig: de tech-sector. Na de afstraffing in 2022 lijkt die gedreven door vooral de AI-hype (Chat GPT, …). Ook de forse personeelssaneringen in de sector helpen de winstgevendheid. Zozeer zelf dat Meta, het bedrijf achter Facebook, WhatsApp, … van Marc Zuckerberg 1 van de in het oog springende winnaars begin 2023 is. Verguisd omdat hij zoveel centen aan het onzekere Metaverse besteedde. Straks geroemd als visionair?

We zien ook dat de meeste duurzame fondsen die in Europa investeerden het iets beter doen dan deze die internationaal actief zijn. Bij thematische fondsen is er momenteel niet echt een lijn te trekken. De fondsen die op emerging markets focussen zijn momenteel de hekkensluiters (van negatief tot nauwelijks positief).

Illustratie van AIER (American Institute for Economic Research) die per 11/08/2022 reeds 40 % van de prijsstijgingen aan bedrijven zelf toeschreef.

Lager?

De algemene verwachting is dat de centrale banken hun rentes nog iets verder verhogen. Deze verhogingen doen pijn. Zo viel er eind april opnieuw een bank in de VS.

De inflatie lijkt over haar hoogtepunt heen. Er wordt wel nog gevreesd voor secundaire effecten (o.m. de gevolgen van loonsverhogingen op rendabiliteit van de bedrijven). Ook blijken de slinkse prijsverhogingen, om bovenop de gestegen kosten ook de winst te laten stijgen, een veralgemeende praktijk te zijn. Waar pakweg 1 jaar geleden gevreesd werd voor greenflation is nu greedflation een feit.

Dit alles doet sommigen vrezen dat er alsnog een recessie zit aan te komen. Het R-woord hangt al een aantal maanden boven de hoofden van economen en beleggers. Voorlopig blijft het daar hangen. Als het zich concretiseert, lijkt de consensus dat het een eerder lichte recessie zal worden. Zo dit klopt, dan zijn we wellicht onderweg voor enkele maanden van zijwaartse koersbewegingen. Omdat de beurs altijd op de realiteit voorloopt (vaak wordt gezegd dat dit met een tijdsinterval van 6 maanden is), zien de optimisten onder zij die een recessie voorspellen het beursklimaat opklaren begin 2024.

I know nothing … I am from Barcelona

Uiteraard is dit koffiedik kijken.

Er kunnen steeds onverwachte elementen opduiken: een streek van Poetin, een escalatie in het opbod tussen de VS en China mbt. computerchips of Taiwan, alsnog escalatie in de bankencrisis … .

En wat te denken van de aanstormende presidentsverkiezingen in de VS, die vanaf begin 2024 in de picture komen? Gelooft men dat Biden (° 1942) of  Trump (° 1946) de hectiek en de dynamiek nog aankunnen? En dat deze laatste de pedalen niet opnieuw zal verliezen, nu hij blijkbaar nog steeds geen afstand nam van de raid op het Capitool?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *