geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in april 2021


Het “rijk van de vrijheid” lonkt. Dat lees je toch geregeld. Tenzij je in India woont.

Eigen portefeuille minder ziek dan eigenaar
maandenlang was ik volgens coronalert een laag risico, maar dan …

Maar toch, ondanks alle voorzichtigheid werd ook auteur dezer midden april getroffen door Covid-19. Gelukkig in een minder erge vorm. 10 dagen quarantaine thuis met vooral erg veel rusten. Werken of gewoon vakliteratuur bijlezen? Het ging gewoon niet. Zelfs nu 14 dagen later is er nog gebrek aan concentratie en hoofdpijn als er te lang naar een scherm getuurd wordt. De eigen portefeuille in april 2021bleek echter minder ziek dan haar eigenaar.

Eigen portefeuille rendeert momenteel iets minder dan bekende indexen

Eigen portefeuille minder ziek dan eigenaar
gestegen waarde, maar toch achterstand in rendement.

Ondanks dit alles, bleef mijn belegging actiever dan haar baasje. De eigen portefeuille haalt sinds jaarbegin momenteel een rendement van 6,99 %. Minder dan MSCI All Countries World Index ( + 9,56 %) of de Dow Jones Sustainable World Index (+ 8,17 %). En ook minder dan indexen die alleen op Europa gericht zijn, zoals de Belgische BEL 20 (+ 9,55 %), de Euro Stoxx 50 (+ 11,88 %) of de Dow Jones Sustainable Europe Index (+8,10 %).

en dat is te wijten aan …

Een gedeelte van die mindere prestatie is te verklaren door de instapkosten voor die fondsen waar ik maandelijks een stukje bijkoop.

Eigen portefeuille minder ziek dan eigenaar
Chinese techbedrijven zien sterretjes in confrontatie met Chinese KP

Een ander gedeelte is te verklaren door de rechtstreekse blootstelling aan Emerging Markets, welke uiteraard ontbreekt bij de bedrijven die gevolgd worden de Belgische- en de Europese beursindexen. En die slechts in mindere mate aanwezig is in de wereldindexen, die ik hier gebruik ter vergelijking van de eigen prestaties. In de fondsen die ik opvolg hebben alle Emerging Markets fondsen dit jaar een achterstand op andere aandelenfondsen. Dit is slechts gedeeltelijk te verklaren door de Covid-pandemie die India in haar greep heeft. Een belangrijker verklaring is wellicht de greep die de Chinese communistische partij momenteel doet op Chinese bedrijven die haar boven het hoofd leken te groeien: Alibaba, Tencent, Baidu, … zijn in de voorbije maanden allemaal ter orde geroepen en een stuk van hun vleugels afgeknipt.

Hoe verloopt de integratie van China in ons komend economisch leven?

Hoe het Chinese bedrijfsleven en haar politieke leiders zich in de toekomst toe tot elkaar zullen verdragen en op welke manier ze zich zullen integreren in het wereldwijde economische gebeuren is een onbekende variabele. Maar zonder slag of stoot zal het blijkbaar niet gaan. Te meer omdat de VS maar al te graag de opkomst van die nieuwe economische macht afremt ter behoud van haar eigen macht en marktinvloed. Het is een steekspel waarbij het niet zeker is dat Europa er voldoende op voorbereid is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *