geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in april 2018


 

Nog heftiger emoties in aantocht? Niemand weet het.

Het is wennen aan de heropflakkerende volatiliteit. De ene dag gaat er een stukje waarde van je belegging verloren.  En alsof er niets gebeurd is,  gebeurt dit de volgende dag opnieuw. Of wordt het verlies stilletjes teruggedraaid. Kan ook.

Zo was het ook de voorbije maand april in onze eigen portefeuille. Sommige fondsen zijn zelf nog een stukje verder doorgezakt. De meeste zijn echter gestegen, maar slechts enkele ervan staan reeds boven hun niveau van begin 2018. Ons rendement YTD is dus nog steeds negatief. Het staat nu op – 0,64.

Uit de markt stappen is geen oplossing. Want dit blijf je zeker met dood geld (gebrek aan rendement) zitten. Is dit dan  de tijd om terug over te stappen van groeiaandelen naar waarde-aandelen? De meningen zijn verdeeld. Dat waarde-aandelen al een tijdje ondergewaardeerd zijn lijkt een feit.

Maar een onevenwicht in de markt kan lang aanhouden,  leerde ons voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan. Hij had het in december 1996 al over irrational exuberance, maar de klap volgde pas na 2000. Goldman Sachs had het in zijn 2018 Equity Outlook over het tegengestelde hiervan: de rational exuberance. Hun geloof dat de beurzen tot 2020 zouden stijgen.

Maar ja, Goldman Sachs waren dat niet de sjoemelaars die Griekenland de vernietiging inreden?

Gespreid instappen is ook niet aan de kant blijven staan.

Zeker is het de tijd om vast te houden aan 1 van de vuistregels bij beleggen: gespreid instappen (dripfeeding).

Waarbij ook het tweede woord (instappen) belangrijk is. En juist in onzekere tijden blijken mensen het meeste instapvrees hebben. Niet voor niets heeft Waren Buffet ‘ instappen wanneer er bloed door de straat vloeit’ 1 van de oorzaken van zijn beleggingssuccessen genoemd.

Het voelt tegenstrijdig aan, maar terwijl we graag kopen in de solden, zijn we bang voor solden(*) in beleggingsland (gekelderde koersen).

Dus u ziet het: wij passen voor de ander beleggersgemeenplaats: “Sell in May and Go Away (but remember to come back in November)”.

(*) Let wel: soms zijn er ook echt correcte redenen waarom een waarde plots  (en gedurende een tijdje) in verlies noteert.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *