geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Carmignac omarmt duurzaam beleggen.


 

duurzaam is meer dan een groen kleurtje

Een tanker keert niet zo vlot als een speedbootje. Als een beleggingsreus als Carmignac, zijn beleid wijzigt, dan duurt dit een tijdje.

Carmignac is in 1989 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot 1 van de belangrijkste Europese aanbieders van vermogensbeheerdiensten. In 2012 ondertekenden ze de VN Beginselen van Verantwoord Investeren.

Maar tot vrij recent hebben ze zich niet als duurzame beleggers geprofileerd.

Via Google Search  merken we dat ze sinds het 2e kwartaal van 2017 deze eigenschap wel beginnen uitspelen. Per 08/08/2017 op hun algemene website , per 18/08/2017 op hun Duitse website, per 04/09/2017 op hun Franse website .

En … deze week was maatschappelijk verantwoord beleggen ook 1 van de thema’s op hun investeringsseminarie in België. Het thema kwam er als laatste item aan bod  (slides 66 tot 91 op totaal van 94). Als kers op de taart? In alle geval wijst dit er op dat maatschappelijk verantwoord beleggen niet langer te negeren valt.

Hoewel de ESG-principes doorheen de volledige werking geïntegreerd worden, schuift Carmignac vooral 3 fondsen naar voor. Eén gemengd fonds met nadruk op emerging markets (Carmignac Portfolio Emerging Patrimoine). En 2 aandelenfondsen: 1 met exposure op Europa (Carmignac Portfolio Grande Europe) en 1 die zich richt op emerging markets (Carmignac Emergents). Carmignac laat zich hierin vooral bijstaan door MSCI ESG . 

Kort door de bocht zou je de werking van MSCI kunnen vergelijken met deze van de in onze contreien meer gekende financiële dienstverlener Morningstar: een informatiecentrum waar beleggers hun mosterd kunnen halen. De meeste beleggers zullen MSCI wel kennen van hun indexen. Zo is de MSCI World zowat de toongevende referentie-index voor beleggers die wereldwijd willen investeren.   Ook rond ESG hebben ze tal van indexen uitgewerkt.

De 3 door Carmignac naar voren geschoven duurzame fondsen komen er echter op basis van de Morningstar Sustainability Rating redelijk bekaaid van af. Of dat te maken heeft met de gespannen voet waarop MSCI en Morningstar elkaar het leiderschap in financiële research  betwisten, laat ik in het midden.

Het eerder genoemd gemengd fonds kreeg er op vandaag nog geen score opgeplakt en het op Europa gericht aandelenfonds scoort er benedengemiddeld als het op duurzaamheid aankomt. Het aandelenfonds met focus op groeilanden haalt net het predicaat gemiddeld (vreemd genoeg -of juist niet- in de presentatie van Carmignac zelf was hier een verwijzing van 09/2017 opgenomen. Eentje waarin de scoring beter was (bovengemiddeld)).

Als facilitator van duurzame beleggingen wil ik me niet mengen in de eventuele interne keuken die hieraan ten grondslag ligt. Een waardering van iets waar geen 100 % erkende objectieve gronden of vergelijkingspunten zijn, is steeds moeilijk. 2 door de wol geverfde filmrecensenten kunnen allebei dezelfde film zien en hem toch anders waarderen.

Wel ben ik blij dat een grote financiële aanbieder nu ook openlijker een lans breekt voor duurzaam beleggen. En nog blijer dat er door de focus van Carmignac Emergents op ESG, nu ook een redelijk wijd verspreid fonds beschikbaar wordt voor wie duurzaam wil beleggen in groeilanden.

Dat dit fonds in € noteert en een niet al te hoge SRRI-graad (5) heeft is daarbij mooi meegenomen.

Veelbelovend, maar zeker ook “a bumpy road”

Beleggers met een lange termijn perspectief kunnen m.i. namelijk niet naast  emerging markets kijken. Daar zit een jonge, gretige bevolking en daar zijn nog landen met relatief weinig schuld. De bijdrage aan de economische ontwikkeling in de komende decennia door deze gebieden -hoewel het geen vlekkeloos parcours zal zijn- kan moeilijk onderschat worden.

Beleggers die dit inzien, hun investeringen hiermee in lijn willen brengen, maar tevens niet-financiële meerwaarde ambiëren, kunnen nu eindelijk vlot inzetten op een fonds, dat niet  via 1 of andere obscure vermogensbeheerder, maar dadelijk bij een klinkende naam kan ingekocht worden.

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *