geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Bijna 4.500 kg milieuwinst op 1 jaar


 

Exact 1 jaar geleden nam ik als 1 van de eerste Belgen mijn volledige elektrische auto Tesla Model S in ontvangst. Ik schreef daar op deze blog toen een artikel over onder de

carspotting in actie
carspotting in actie

naam “Afscheid van de Tuf-Tuf-Club”. Ik reed er inmiddels 35.276 kilometer mee. Wat zijn mijn bevindingen én zou ik deze investering vandaag opnieuw doen?

1. De anticipatie op de ontvangst was zeer groot. Als sinds oktober 2010 was ik – als bewezen niet-autofreak – in de ban geraakt van de krachttoer die Tesla wou verwezenlijken. Ondanks hoongelach of onbegrip, besloot ik door te zetten. Ecologische redenen en – ik moet het toegeven- ook een beetje profileringsdrang rond mijn initiatief rond Ethisch Beleggen lagen onder meer aan de grondslag van mijn beslissing. Want economisch bleek dit – in vergelijking met de wagens waar ik voordien mee reed – niet echt een duidelijke winsituatie. Mijn evaluatie is zeker onvolledig, maar mogelijk inspirerend voor wie gelijkaardige aankoop overweegt.

2. Ik stel bij mezelf vast dat de interesse in alles wat met de wagen in verband staat niet afgezwakt is na de levering én de praktijkbeleving ermee. Integendeel. De wagen lijkt me met een soort virusinfectie besmet te hebben, waardoor ik nu nog steeds internetfora, blogposts en persartikels verorber.

Dit heeft deel te maken met mijn werk als verzekeringsmakelaar, waarbij ik bij gebrek aan goede (prijs/kwaliteit) verzekeringsoplossing conform onze Belgische markt zelf een oplossing kon uitwerken en deze nu in de markt probeer te zetten. U vindt er een link naar op mijn www.coverbel.be. Maar het heeft zeker ook te maken met het  -bijna sectaire- gevoel te behoren tot een groep early adopters. Tussen veel van deze mensen heerst een vreemde, maar deugddoende collegialiteit. Het lijkt een beetje op een collegegevoel van een 16/17-jarige die zijn zottigheden, maar ook zijn vragen én belangstelling kan delen met soortgenoten.

3. Omdat perfectie alleen bestaat als je je normen niet hoog genoeg legt, zal ik beginnen met enkele kleine eerder negatieve opmerkingen over de auto:

 • de wagen is erg breed én de zichtbaarheid bij manoeuvers is niet steeds even goed. Daardoor is hij niet meer volledig schadevrij. Een veeg rechts vooraan na raken van een muurtje bij achteruitparkeren, wat krassen vooraan door nauwe parkinguitgang in Parijs, velgen die her en der geschaafd zijn wegens parkeren in stad en schaven langs rand voetpad, inkepingen in bumper achteraan omdat ik teveel vertrouwde op het vervormd perspectief van de achteruitrijcamera, kras links achter omdat de parkeersensoren (en ikzelf in het donker) niet gezien hadden dat er een steunbalk voor verbouwing aan parkeerplaats lag, …. Allen bewijzen ze dat het hier over een gebruiksvoorwerp gaat dat niet onder een stolp bewaard wordt, maar dagelijks de hort op moet door regen en wind. En ook buiten moet slapen bij gebrek aan garage.
 • bij de opbouw van de wagen werd vooral aluminium gebruikt. Dat dit kwetsbaar is, bleek hierboven al, maar ik moet toch vaststellen dat er ook al enkele putten zijn in mijn voorste nummerplaat. Wellicht veroorzaakt door achteruitrijdende wagens voorzien van een stevige trekhaak.
 • in mijn versie zitten de staken voor richtingaanwijzers en voor cruise-control niet erg logisch. Een gevolg van de samenwerking tussen Tesla en Mercedes-Benz. Maar dit went wel.
 • eveneens niet voorzien zijn zelf-inklapbare spiegels. Ondertussen wel standaard voorzien én voor de eerste wagens kon hiervoor -mits betaling- een retrofit gedaan worden. Zelf vond ik de prijs hiervoor (hoewel erg redelijk) niet te verantwoorden. Zo hard mis ik dit niet. Hoewel ik al enkele keren ‘s morgens op pad gegaan ben met een niet terug uitgeklapte spiegel aan passagierszijde.
 • de wagen is in feite een computer op wielen en zoals bij alle computers gebeurt het wel eens dat het 17″inch bedieningsscherm vastloopt en een soort CTRL-ALT-DEL nodig is om terug op te starten. Ook de internetverbinding is niet steeds stabiel. Iets wat meer met de telecominfrastructuur binnen Europa te maken heeft dan met het merk zelf.  Er was 4G belooft, maar tot heden behelpen we ons nog steeds met 3 G (niet gefactureerd).
 • voor erg lange ritten of erg frequente ritten is de kwaliteit van de zetels naar mijn aanvoelen niet optimaal.  Een juiste steun in de onderrug vinden is niet evident.

4. Maar … vooraleer je nu denkt dat ik hier een miskoop zit te beklagen: No way!

ook in de koffer vooraan kan je je schatten vervoeren.
ook in de koffer vooraan kan je je schatten vervoeren.

De wagen is een plezier om mee te rijden wegens zijn korte responstijd (geen manuele versnellingsbak en dadelijk hoog vermogen), de ruime opbergmogelijkheden in beide koffers, een prachtige stilte-ervaring –tenzij je de geluidsknop van je muziekinstallatie tot 11 opendraait-, …. en talloze elementen meer.

5. Erg vernieuwend blijft natuurlijk -naast het full-elektrisch rijden- dat de wagen over internet beschikt en dat hij op geregelde tijden via G3 of Wifi een update krijgt. Je favoriete internetsites raadplegen tijdens het rijden of tijdens wachttijden kan dus. En in de praktijk maak ik daar erg veel gebruik van. Filmpjes worden afgeblokt of de afleiding zou nog groter zijn. In komende versies van de Tesla Model S zullen autopilot-functies ingebouwd worden. Dit zal alvast de veiligheid bij internetconsultatie tijdens het rijden bevorderen. Net zoals thuis uw computer nieuwe software inleest of een bestaande versie bijwerkt, gebeurt dit in de wagen ook. En net zoals bij computers bevat een update vaak verbeteringen die je niet eens opmerkt en kan het wel eens gebeuren dat een update toch nog foutjes (bugs) bevat. Maar al bij al het rijden in een wagen, die steeds meer mogelijkheden biedt, is iets wat we in autoland nog niet gewoon zijn.

6. De wagen is nog altijd een blikvanger. Geregeld zie je daaiende hoofden bij automobilisten die voorbijrijden. Vaak in drukke discussie met passagiers. Of mensen rollen hun zijruit naar beneden aan een verkeerslicht om te vragen welke auto dit is of polsen naar de rijervaring ermee. Op parkings zie je ook wel eens mensen rond je wagen sluipen. Al bij al blijft het zo dat op heden -ondanks alle media-aandacht – nog erg veel mensen niet op de hoogte zijn van het Teslaverhaal.

7. Het kopen van een wagen van een start-up wordt door velen gezien als een hoog risico. Vragen als “waar ga je naartoe als je een technisch probleem hebt?”, “waar kan je je auto laten onderhouden?”, … zijn dan ook vragen die regelmatig gesteld worden. Op 1 jaar tijd heeft Tesla 2 onderhoudscentra geopend in België: 1 in Sint-Stevens-Woluwe en 1 in Aartselaar. Op beide plaatsen ben ik al langs geweest en werd ik vlot bediend. Trouwens dergelijke wagens hebben zo goed als geen bewegende onderdelen én bijgevolg is een groot stuk van het klassieke onderhoud niet eens noodzakelijk. Zelf heb ik op 1 jaar tijd € 0 onderhoudskosten betaald.

8. Eén van de meest gestelde vragen  betreft de kostprijs van het verbruik , het “tanken”. Ik laad overwegend bij me thuis aan een 380 volt- stopcontact. s’ Avonds de stekker inpluggen en via het 17 inch scherm het laden zo instellen dat je ‘s morgens met volle én warme batterij kan vertrekken. Je gaat slapen, trekt ‘s morgens bij vertrek je stekker uit en klaar is kees. Op 1 jaar heb ik 8.261,67 (*) kWh afgetapt van mijn eigen stroomvoorziening. Hiermee heb ik + 35.000 km gereden. Aangezien ik klant bent bij stroomleverancier ECOPOWER geldt daar een vaste kost van € 0,1925/kWh. (Dat betekent dat ik op jaarbasis € 1.590 besteed heb aan “tanken”. Of € 4,51 / 100 km. Dit is zonder de eenmalige meerkost aan de afstelling van mijn electriciteitspunt .  (*) door verlies bij distributie is hiervan slechts 7.247,8 kWh effectief in de batterij van de wagen aangekomen.

[embedplusvideo height=”400″ width=”584″ editlink=”http://bit.ly/1s2a2fA” standard=”http://www.youtube.com/v/2-DqlK-0IXQ?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=2-DqlK-0IXQ&width=584&height=400&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5190″ /]

9. Tesla begrijpt als geen ander dat de doorbraak van elektrisch rijden ook afhangt van voldoende laadmogelijkheden én van de snelheid van een laadbeurt. Omdat de meeste mensen thuis of op kantoor opladen en daar voldoende tijd is, focust Tesla zelf op het uitrollen van Superchargers voor wie de wagen echt gebruikt voor verre verplaatsingen of vakanties. Zo wordt er wereldwijd (nou ja rondom de gebieden waar Tesla te koop is) een netwerk uitgerold waar teslarijders in 30 minuten hun wagen voor 80 % kunnen opladen. En dit gratis (uitgezonderd de weinig verkochte Tesla Model S 60).  In België nu al in Nijvel en zeer binnenkort ook in Gent en Aartselaar ter beschikking.

10. Hoewel elke niet-gereden kilometer nog meer milieuwinst oplevert, is het intensief gebruik van een Tesla niet al te belastend voor het leefmilieu. Door het feit dat er geen fijn stof uitgestoten wordt, help je luchtvervuiling tegen te gaan. Door de quasi geluidloze (op gieren van wind en rollen van band na) voortbeweging, veroorzaak je ook geen lawaai-overlast. En …. ik spaarde zo maar eventjes 4.494,2 kg CO2 uit.

4500 kg lichter
4500 kg lichter

Op basis van de berekeningsmodule op www.energievreters.be bleek dat ik met mijn vorige auto 4.709 kg CO2 uitstootte (en dit betrof dan nog een kleine Peugeot 1007). En volgens de communicatieverant-woordelijke van www.klimaat.be gaat men er van uit dat groene stroom (Ecopower) per 1 khw productie ongeveer 0,026 kg CO2 produceert.  Mijn 8.261,67 kHw veroorzaakte dus slechts een uitstoot van 214,80 kg CO2. Zijnde 4,56 % van wat ik vroeger vervuilde. Je kan dus als particulier /zaak zeker je steentje bijdragen in reductie van de pollutie ook als je dagdagelijks een wagen nodig hebt.

11. In gesprekken met mensen hoor je vaak de bezorgdheid dat de stilte van de auto een gevaar zou zijn. Autorijden gaat steeds gepaard met verantwoordelijkheid, maar dit geldt ook voor de andere weggebruikers. Anticiperen is de oplossing. Voor automobilisten, maar ook voor fietsers en voetgangers. Blindweg zonder kijken een weg oversteken of afslaan, was nooit een verstandige optie. 1 jaar rijervaring heeft me geen enkele keer voor verrassingen gesteld hierin.

12. Buiten occasionele ritjes met medepassagiers voor wie dit hun eerste Tesla-ervaring is en aan wie je wel eens de formidabele versnelling wil demonstreren, stel ik bij mijzelf vast dat ik over het algemeen rustiger ben gaan rijden. Veel meer op cruisecontrol met de teller op 110 op autosnelweg. Zelfs in bebouwde kom met  de snelheid dan ingesteld op wat mag. Minder kans op vallende sterren. En zoveel als mogelijk remmen op de motor, want dan recupereert de wagen de remenergie en slaat hij deze op in zijn batterij. Extra rijkilometers.

13. De batterij van een computer én smartphone degraderen relatief snel. In de praktijk ervaar ik erg weinig degradatie van de batterij in de auto. Met een volle batterij doe je in de zomer mits aangepast rijgedrag en gunstige atmosferische  omstandigheden (afwezigheid van regen en wind) een goede 400 km (niet de + 480 die gepubliceerd werd). Koude heeft een impact op de batterij. Omdat we vorig jaar geen echte winter kenden is dit aspect niet echt in te schatten. Ik stelde vorige winter een daling van bereik met 10 à 15 % vast.

14. Zorgt Tesla voor de doorbraak van het elektrisch rijden? Dit is wellicht een te grote verwachting geladen op een kleine, nieuwe automaker. Ondanks alle heisa rond het merk, is hun totale productie op heden een druppel op een hete plaat in vergelijking met het wereldwijde totale wagenpark. Maar anderzijds is de verkoop tot heden (ook in België) erg succesvol geweest. Met de oprichting van een gigafactory voor batterijen zet het merk ook een reuzestap om zijn massaproduct Model 3 tegen 2018 in de markt te zetten. En al even spectaculair was het feit dat Tesla in de loop van 2014 al zijn patenten vrijgaf. Dit in de hoop dat anderen de kennis van Tesla gebruiken om ook te evolueren naar productie van elektrische voertuigen.

15. Maar de doorbraak is toch ook afhankelijk van het politieke beleid op alle niveaus. En daar is nog erg veel plaats voor verbetering. Plaatselijk moet er zeker meer ingezet worden op laadinfrastructuur.

Mijn eigen ervaring in de gemeente waar mijn kantoor gevestigd is, is symptomatisch. Er kon geen afwijking komen op parkeergedrag omdat de wegcode dit niet toelaat. Na bijkomende druk (3 weken alle correspondentie met de gemeente vol over vitrine te hebben gehangen) is met burgemeester en schepenen overeengekomen dat er nu een openbaar laadpunt komt in het centrum van de gemeente. Dit wordt geïnstalleerd bij heraanleg van het gemeenteplein.

En er dient een handhavingsbeleid te komen voor parkeerplaatsen bij laadpalen.

Hoe het niet moet
Hoe het niet moet

Nu zijn die nog veel te veel geblokkeerd door andere wagens, die achteloos voorbijgaan aan het feit dat toegang tot een laadpaal voor ons essentieel is om te kunnen rijden (Hoe gelukkig zou jij zijn als je benzinestation geblokkeerd was?).

Op vlak van verkeersbelasting en inschrijvingstaks geeft de overheid reeds het goede voorbeeld, maar er zou toch meer kunnen gebeuren. Denk maar aan

Al bij al denk ik -na 1 jaar rijden -nooit nog een niet-elektrische auto te kopen. En zelfs al heeft de keuze voor deze wagen mijn verkoop van ethische beleggingen géén boost gegeven, toch blijf ik het zien als een toonbeeld van consequentie: put your money where your mouth is.

Merkwaardig toch, hoe op 1 jaar tijd een ongelovige zich omschoolde tot een EVangelistSaulus, nog aan toe!

 

 

 


6 reacties op “Bijna 4.500 kg milieuwinst op 1 jaar”

 1. Beste Patrick,
  Mooie tekst over 1 jaar Tesla S. Ik ben nog maar aan 0,5 jaar maar heb dezelfde positieve ervaringen met mijn Tessie. Ik heb hem vooral gekocht omwille van milieuredenen en alles wat je hierboven beklemtoond hebt op dat vlak is correct. Ik ben dus 1000% gelukkig met mijn aankoop.
  P.S. Ik heb nog geen enkele beurt gekregen in de service centra van Tesla, dus ook nog geen euro betaald.

 2. Hoi Patrick! Voor mij is het binnenkort ook de eerste verjaardag van mijn Tesla S!
  Een jaar super ervaringen met een super auto!
  Misschien tijd om dat als kleine kinderen te vieren? 😉

 3. Patrick, dank voor je mooie beschouwingen. Ik vier deze week de eerste verjaardag en kan enkel volop beamen wat je stelt.
  Voor mij geen diesel of benzine meer, dank u.
  Extra argument voor mijn gezin is ook dat dit de meest veilige auto op de markt is.
  Groet,
  Frank

 4. Hallo,

  Leuk en handig om jouw ervaringen zo in detail eens door te kunnen nemen. Het idee van een minder vervuilende wagen interesseert mij uitermate. Nu heb ik 1 bedenking. ZIj lever een pak minder uitstoot, maar wat met die zo mogelijk nog immens meer vervuilende producten in al die batterijen? Aangezien wij onze auto’s minder en minder delen en er bijna 1 hebben per persoon, en dus ook veel batterijen nodig zijn, dacht ik dat het misschien toch nog interessanter was om de nieuwe gas-technologie te gebruiken? Dat heeft door vroegere technologie misschien een beetje een negatieve bijklank wegens gevaar op ontploffing , maar de nieuwe technologie met gas zou net zo veilig zijn als een wagen met benzine- of dieseltank. Enfin, ik ben er nog niet uit…

  • Beste,

   Mensen die mij kennen weten dat ik niet uitblink in technische kennis en vaardigheid. Het is dus met enig voorbehoud dat ik op uw pleidooi voor gas reageer. Enerzijds is gas een eindige energiebron, maar anderzijds is ze onder de eindige energiebronnen 1 van de minste vervuilende en lijkt ze ook redelijk energie-efficiënt te zijn. Op 6 november 2013 publiceerde ik onder de titel Afscheid van de Tuf-Tuf-club op deze site al een eerste bericht rond de aankoop van mijn Tesla. Daarin stond te lezen dat Tesla géén conflictmineralen aankoopt voor productie van zijn batterijen en dat ze in de eindfase onder meer bij Umicore gerecycleerd zullen worden. Maar ook dat er sowieso nog steeds vervuiling bij komt kijken.
   Elektrische voertuigen zijn géén wonderoplossing voor alle problemen mbt. mobiliteit. Openbaar vervoer, rationeel autogebruik (niet-gebruik wanneer niet nodig, delen zo mogelijk, ….), meer fietsen en wandelen…. horen daar ook bij.
   En zelfs m.i. een ander mindset. Een mindset waarin we vakantie en ontspanning niet automatisch meer linken aan exotische stranden, maar ook in eigen omgeving leren genieten van al het moois wat er is. En onze kledij en voeding ook niet nodeloos uit de andere kant van de wereld laten overvliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *