geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Beursrally: situatie na week 9


De beursrally loopt op zijn einde. Nog 2 dagen te gaan. 2 dagen die niet onbelangrijk zijn. Gisterenavond sprak de FED zich uit rond haar beleid mbt. renteverhogingen en einde opkoopprogramma obligaties (QE). Eergisteren was het de beurt aan Microsoft om haar resultaten bekend te maken. Ze waren beter dan voorzien. Gisterenavond deed Tesla een boekje open over haar resultaten in het voorbije jaar en over de verwachtingen voor de komende periode.

beursrally: situatie na week 9
Beleggers hopen dat de beer niet echt losbreekt. Een berenmarkt wijst op zwaar teruglopende koersen gedurende langere termijn.

De beurzen, gedreven door de verwachting van hogere rentes, hebben sinds begin januari vooral de tech-aandelen afgestraft. Mogelijk stelpen de goede resultaten van Microsoft en Tesla (een computer op wielen) de val en zijn ze een begin van remonte. In de komende dagen volgen nog de resultaten van Alphabet, Meta (Facebook) en Apple. Maar deze zullen te laat zijn om nog hun invloed op de rally te hebben.

Concrete cijfers na week 9.

Tussen de haakjes staan de cijfers van vorige week.

De evolutie van onze beleggingsfondsen.
 • BNP Paribas Aqua Classic: -9,22 % (-5,50 %)
 • NN (L) Global Sustainable Equity: -13,78 % (- 9,98 %)
De evolutie van onze aandelen.
 • Royal Dutch Shell: +17,40 % (+13,05 %)
 • Ahold Delhaize: -8,57 % (-3,21 %)
 • Adyen: -28,54 % (- 21,59 %)
 • Prosus:  -6,20 %  (+3,65 %)
 • X-Fab: -10,75 % (-0,40 %)
 • Air Liquide: +0,50 %(+2,12 %)
 • Microsoft: -8,92 % (-8,33 %)
 • NVIDIA: – 24,89 % (-18,43 %)
 • Facebook: -11,08 % (-6,67 %)
 • Apple: -1,15 % (+ 1,51 %)
 • Tesla: -12,42 % (-8,24 %)
 • Visa: +1,40 % (+4,30 %)

Ranking

In theorie (zonder de effecten van de beloning op correcte antwoorden in de quiz weg te filteren) sta ik nu (27/01 – 9u40) op een verlies van € 794,27. Voorlopig bezet ik hiermee de 6.841e plaats op een deelnemersaantal van 29.110. In de fondsenrangschikking prijk ik op nr. 124 op een totaal van 5.146.

Haal ik de vertekening door het kunstmatige spelelement uit de virtuele belegging, dan sta nu op een verlies van € 4.712,69.

Nog 2 dagen te gaan.

Het is duidelijk dat mijn keuze voor – (en vasthouden aan -) technologie-aandelen verantwoordelijk is voor de eerder zware afstraffing deze week. Maar een waardevermindering in de aandelenkoersen is in feite inherent aan de markt. Als iets te hard stijgt, kan het ook navenant hard dalen (en omgekeerd). Ik zak dus een beetje verder weg in de totaalrangschikking. Dat het maar een beetje is, heeft 2 mogelijke verklaringen:

 • de meeste beleggers hadden een grote portie tech-aandelen in hun portefeuille gedurende de rally
 • beursrally: situatie na week 9
  De onzekerheid in de markt wordt grafisch weergegeven door de VIX-Index (ook wel Greed and Fear-index genoemd. Hierbij een beeld gekopieerd uit de blog Mijn Portefeuille. Situatie 24/01/2022 – 15 u.

  de meeste andere bedrijfssectoren (uitgezonderd olie- en gasbedrijven en financiële instellingen) delen mee in de klappen, want er vindt een algemene correctie plaats op de beurzen. Normaal gezien gebeurt deze enkele keren per jaar. Nu was het in feite geleden van maart 2020 (aanvang corona) dat de koersen naar beneden donderden. Dus in feite stond het in de sterren geschreven dat dit voor de deur stond.

De komende week zal cruciaal zijn om te zien of de daling blijvend is. In de vorige periodes werden dalingen altijd aangegrepen om in te stappen in de markt, waardoor ze niet al te lang duurden. Maar niets garandeert dat dit nu opnieuw gebeurt. Veel zal afhangen van het vertrouwen.

Ook is het zo dat na beursdalingen vaak enkele erg goede dagen volgen, waar het verlies (gedeeltelijk) ongedaan gemaakt wordt. Maar ook hier: het is onzeker of dit hier het geval zal zijn.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *