geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Beursrally: situatie na week 8


De beursrally is een spel, hoe ernstig we het ook opvatten. Spelen is een vaardigheid die we van jongs af aan oppikken. En hopelijk in ons leven nooit verliezen. Maar spelen is ook bittere ernst.

It’s all in the game.

Ondanks Metaverse gaat tech achteruit
“Eten of gegeten worden”: a game without frontiers in de beurswereld.

Dat bleek deze week nogmaals toen beursgigant Microsoft een gigantische smak geld uit zijn zakken toverde om Activation Blizzard aan te kopen.  Deze laatste is een digitale spelletjesontwikkelaar. De aankoop zou Microsoft op de 3e plaats brengen in het aanbod van games. Een goede bodem om haar Xbox spelconsole een verkoopsboost te geven. En een wegbereider om later ook succesvol te zijn in de Metaverse-wereld die er aan komt. Zo besef je ook nog eens dat Facebook met zijn naamsverandering inderdaad inzet op een latere versie van het internet. Maar ook dat het niet steeds de trendsetters zijn die uiteindelijk de grote (financiële) winnaars zijn. Concurrentie genoeg. De aanvankelijke reactie van de markt was dat Microsoft achteruit boerde. Mogelijk door de juridische claims die nog boven het hoofd hangen van Activation Blizzard, waar seksisme bij het bestuur blijkbaar een even grote rol speelde als in de Nederlandse versie van The Voice.

Toch viel de Microsoft achteruitgang in het niet bij de algemene achteruitgang in tech-aandelen, welke zich nu al sinds nieuwjaar aftekent.

Concrete cijfers na week 8.

Tussen de haakjes staan de cijfers van vorige week.

De evolutie van onze beleggingsfondsen.
 • BNP Paribas Aqua Classic: -5,50 %  (- 2,50 %)
 • NN (L) Global Sustainable Equity: – 9,98 % (- 6,09 %)
De evolutie van onze aandelen.
 • Royal Dutch Shell: +13,05 % (+ 9,78 %)
 • Ahold Delhaize: -3,21 %  (+ 0,12 %)
 • Adyen: – 21,59 % (- 13,73 %)
 • Prosus:  +3,65 %(+ 6,38 %)
 • X-Fab: -0,40 % (+ 6,68 %)
 • Air Liquide: +2,12 % (+ 4,49 %)
 • Microsoft: -8,33 % (-4,77 %)
 • NVIDIA: -18,43 % (- 9,80 %)
 • Facebook: -6,67 % (-3,65 %)
 • Apple: + 1,51 % (+ 6,14 %)
 • Tesla: -8,24 % (+0,99 %)
 • Visa: +4,30 %(+ 3,75 %)

Ranking

In theorie (zonder de effecten van de beloning op correcte antwoorden in de quiz weg te filteren) sta ik nu (20/01 – 10u30) op een winst van 1.052,50 € . Voorlopig bezet ik hiermee de 5.012e plaats op een deelnemersaantal van 29.110. In de fondsenrangschikking prijk ik op nr. 214 op een totaal van 5.146.

Haal ik de vertekening door het kunstmatige spelelement uit de virtuele belegging, dan sta nu op een verlies van € 2.866,76.

Nog 1 week te gaan.

Het is een vreemde spreidstand. Als de winkels braderen met 30, 50 of 70 % afslag, dan springt de consument daar op. Maar als aandelen plots met flinke percentages kelderen en dus goedkoper worden, is de reactie er meestal 1 van afblijven ipv. aankopen.

En hiermee gaan we dus de laatste ronde in. Het is niet automatisch zo dat -net als in de solden- nu de beste koopjes te doen zijn. We gaan ons houden aan onze afspraak om te beleggen volgens het principe van Buy & Hold. En kopen in de laatste rechte lijn geen andere fondsen of aandelen aan. Wel gaan we ons ons laatste speelgeld inzetten. We doen dit op Facebook omdat door de investering van Microsoft nu toch duidelijk werd dat we Metaverse beter au serieux nemen. Natuurlijk, het is kort dag en de trend is momenteel weg van techaandelen. Er is dus geen zekerheid dat dit in de komende week alsnog een gunstig effect zal hebben. Op lange termijn beschouwen de meeste analisten echter Facebook (Meta) als een “strong buy”. Een aandeel dat zeker gekocht mag worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *