geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Beursrally: situatie na week 5


De ene zijn verkoop is de andere zijn aankoop.

Vorige week woensdag verscheen het bericht dat Elon Musk blijkbaar  voldoende aandelen verkocht had om zijn belastingen te kunnen voldoen. De forse aandelenverkoop van de “eigenaar” van Tesla zette al een aantal weken neerwaarste druk op de koersen van het aandeel. Ik heb donderdag een extra aandeel Tesla gekocht. Juist op tijd om de stijging van het aandeel mee te pikken. Echter, de informatie van vorige week bleek verkeerd. Ook deze week ging Musk verder met verkopen van aandelen. Iets wat opnieuw druk op de koers van Tesla zou kunnen zetten. Never a dull moment with Musk.

week 5 in de beursrally
Om te kunnen kopen moet er ook een verkoper zijn. Evenwicht is er als beide partijen denken dat ze een “koopje” doen.

Dat Musk verkocht zorgt ervoor dat anderen (zoals ik) konden kopen. Grosso modo zijn de aandelen van een bedrijf niet onbeperkt rekbaar, maar in aantal vastgelegd. Koerswijzigingen ontstaan dan doordat er meer vraag naar dan aanbod van verkopers is (stijgende koersen) of er meer aanbod dan vraag van kopers is (dalende koersen).

Voor de rest keerde de situatie ook. Er volgden enkele goede beursdagen, die de waarde van de virtuele portefeuille omhoog trokken. Dat zal me leven om in de bijdrage van vorige week de huidige periode als een ‘konijnenperiode’ te omschrijven. We kregen alsnog een mini-beursrally op het einde van dit jaar.

Concrete cijfers na week 5.

Tussen de haakjes staan de cijfers van vorige week.

De evolutie van onze beleggingsfondsen.
 • BNP Paribas Aqua Classic: + 2,18 % (- 0,16 %)
 • NN (L) Global Sustainable Equity: – 0,79 % (- 2,38 %)
De evolutie van onze aandelen.
 • Royal Dutch Shell: -1,07 % (- 1,34 %)
 • Ahold Delhaize:  -0,82 % (-2,42 %)
 • Adyen: -1,30 % (-4,26 %)
 • Prosus: – 4,45 % (- 3,07 %)
 • X-Fab: +0,14 % (-3,02 %)
 • Air Liquide: + 0,84 % (-1,45 %)
 • Microsoft: +0,12 % (- 2,49 %)
 • NVIDIA: – 6,05 % (- 7,97 %)
 • Facebook: + 0,49 % (- 3,22 %)
 • Apple:  + 9,91 % (+ 7,57 %)
 • Tesla: + 0,44 % (- 8,06 %)
 • Visa: + 6,35 %(+ 6,20 %)

Alleen Prosus zakte verder door. Al de rest herstelt, met Tesla als uitschieter. Voor wie gemoedsrust belangrijk vindt zijn er in feite maar 2 regels:

 1. kies aandelen die minder volatiel zijn en/of
 2. koop je aandelen voor de lange termijn en kijk er niet al te vaak naar.

Ranking

In theorie (zonder de effecten van de beloning op correcte antwoorden in de quiz) sta ik nu (30/12 – 9u22) op een winst van € 2.746,70. Voorlopig bezet ik hiermee de 1.614e plaats op een deelnemersaantal van 29.110. In de fondsenrangschikking zakte ik naar plaats 208 op een totaal van 5.064.

Haal ik de vertekening door het kunstmatige spelelement uit de virtuele belegging, dan stond ik nu op een winst van € 203,12.

Conclusie:

Zekerheden zijn er niet. Dacht ik vorige week dat het een rustige week zou worden, dan werd dit het toch niet. De angst dat omikron zware impact op het economisch leven zou hebben lijkt wat weg te deemsteren. Ook een investeringsplan van Biden, dat nu weliswaar aangepast, toch goedkeuring kreeg dreven de markt vooruit.

Binnen 2 dagen slaan we een pagina om en begint een nieuw jaar. Een jaar met nieuwe kansen en nieuwe problemen.

week 5 in de beursrally
Als belegger komt het er op aan je positie te bepalen.

Ook voor beleggers. Je kan het zien als een glas dat halfvol is (nog groeikansen voor beleggers) of halfleeg (oei, het vet is van de soep). Vast staat dat het niveau in het glas zal blijven schommelen.

Aan jou om uit te maken of je van de vloeistof wil proeven. Schol!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *