geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Beursrally: situatie na week 3


De waarde van een (virtuele) beleggingsportefeuille blijft op korte termijn fluctueren.  De onderliggende elementen gaan dagelijks in + of in – . Op lange termijn zou de waarde binnen een steeds kleinere bandbreedte moeten gaan bewegen.  Maar zo ver zijn we nog niet. Onder meer door de omikron-variant van Corona lijkt er dit jaar geen echte beursrally (sic) te ontstaan op het einde van het jaar.

De 4 seizoenen.

vriezen en dooien
De seizoenen zijn niet meer wat ze zijn. Niet in de natuur, maar ook niet in de beleggingswereld.

Net zoals in de fysieke natuur, waar er een cyclus is voor het weer (winter, lente, zomer, herfst), bewegen de beurzen min of meer ook seizoensgebonden. Maar net als bij het weer, lijken de seizoenen ook minder stabiel te zijn dan vroeger. Hier geen invloed van klimaatopwarming. Maar allerlei andere factoren (beleid centrale banken, nieuwe spelers op de markt, …) halen de rustige vastheid onderuit.

Toen Vivaldi nog ‘klassiek’ was.

Het klassiek patroon voor het beursverloop was grosso modo samen te vatten als “5 seasons in a year”.

 1.  een eindejaar-spurtje (vanaf  midden november) verlengd in een goede januarimaand.  Redenen voor deze goede prestaties:
  • er vloeit veel geld naar de beurs: loonbonussen voor vermogenbeheerders en kaderleden/bedrijfsleiders + bescheidener 13e maand voor anderen
  • window dressing: vermogensbeheerders verkopen in december hun slecht presterende aandelen en kopen populaire aandelen. Zo smukken ze hun prestaties einde boekjaar op. In januari wordt dan weer overgegaan tot ruil. De onderpresteerders, waar men blijft in geloven worden terug aangekocht.
  •  tax loss selling: in sommige landen verkoopt men de slecht presterende aandelen in december omdat men dan de minwaarden fiscaal kan aftrekken. In januari koopt men die dan terug.
 2. In de 2 maanden die daarop volgen gaat het dan wat minder goed vooruit. De lucht uit de operaties van december/januari gaat er uit.
 3. Daarna kan het weer enkele maanden goed gaan. Op voorwaarde dat de gepubliceerde bedrijfsresultaten meevallen.
 4. Naar het midden van het jaar was er meestal een redelijk windstille periode. beleggers en vermogensbeheerders keken uit naar – en beleefden hun vakantie. Niet voor niets is er een beursspreuk die luidt: “Sell in may and go away“. Verkoop wat je hebt en geniet even van je welverdiende rust.
 5. Na de vakantie komt alles terug op gang. Vandaar dat bovenstaande spreuk ook een vervolg kent ” but remember to come back in september“. De herfstperiode is echter niet steeds positief. Trends die zich in het voorjaar lieten zien (bvb. goede bedrijfsresultaten), kunnen zich niet bevestigen. Of donderwolken in de komende maanden (renteverhogingen, inflatie, tewerkstellingsproblemen, ….) werpen dan vaak hun schaduw vooruit. Oktober was al enkele keren de maand van beurscrashes, maar diens slechte reputatie is toch onterecht. Ook september draagt een kwalijke faam.
Vaar niet blind op deze seizoenen.

Het is gevaarlijk om als belegger op deze patronen te rekenen. De successchrijver Mark Twain (o.m. The adventures of Huckelberry Finn) verwoorde het zo “Oktober is een zeer gevaarlijke maand om op de beurs te spelen? Net als: juli, januari, september, april, november, mei, maart, kuni, december, augustus en februari“.

Concrete cijfers na week 3.

Achteruitgang over quasi gans de lijn.

Tussen haakjes vind je de cijfers van de week voordien. Om in de seizoensmetafoor te blijven: het kan vriezen en het kan dooien. Onze temperatuur hangt lichtjes onder 0 °C.

De evolutie van onze beleggingsfondsen.
 • BNP Paribas Aqua Classic: + 0,46 % (+ 0.66 %)
 • NN (L) Global Sustainable Equity:  – 1.33 % (-0.72 %)
De evolutie van onze aandelen.
 • Royal Dutch Shell: – 1,90 % (+0.01 %)
 • Ahold Delhaize:  -2.19 % (-1,59 %)
 • Adyen: +1.60 % (+ 6,49 %)
 • Prosus: – 5.42 % (+ 0.39 %)
 • X-Fab: +3.08 % (+ 2.54 %)
 • Air Liquide: +2.46 % (+2.54 %)
 • Microsoft: – 1.92 %(-1,95 %)
 • NVIDIA: – 4.52 %(- 0,36 %)
 • Facebook: + 0.21 %(- 3,16 %)
 • Apple: + 9.97 %(+ 7,25 %)
 • Tesla: – 10,92 %(- 2.56 %)
 • Visa: + 3.60 % (+ 1,85 %)

Er zijn geen duidelijke winnaars deze week: X-Fab, Facebook, Apple en Visa gingen er op vooruit. Alle andere participaties liepen (verder) verlies op.

Resterende cash.

Er blijft een cashreserve van € 5.215,46 wachtend op een opportuniteit. Die cashpositie loopt op wegens het quiz-element dat verwerkt zit in de beursrally.

Ranking.

Met een quasi gehalveerde winst in vergelijking met vorige week (nu nog € 878,83) strand ik momenteel (16/12 – 9u40) op plaats 2.036 op een totaal van 28.863 deelnemers.

Ondanks verlies aan rendement stijg ik in de fondsenrangschikking. Daar sta ik op plaats 118 (op 4.698 deelnemers). Deze stijging is veroorzaakt door het juist beantwoorden van quizvragen. Waardoor een geflatteerde winst van € 1.529,80 op de tabellen prijkt.

Als we de vertekening door de quiz weghalen, dan sta ik voor de totale portefeuille momenteel niet op winst, maar op – € 342,57.  Dus een verlies van 0,659 % op de totale inleg (€ 52.000) of 0,713 % op wat ik virtueel reeds belegd heb (€ 48.039,77). We hopen uiteraard op beter, maar gezien onze buy and hold-strategie én gezien we nog maar 3 weken bezig zijn niets om echt wakker van te liggen.

Conclusie:

In perspectief gezien deden de beurzen het dit jaar redelijk goed tot augustus. Daarna zijn ze zo wispelturig als het love intrest-parcours van André Hazes jr. : veel beweging, maar niemand wordt er echt gelukkig door.

De omikron-dreiging én het doorbreken van het besef dat de inflatie wel eens niet-tijdelijk zou zijn, zijn momenteel de grootste aandrijvers voor die pas op de plaats.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *