geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Beursrally: situatie na week 2


Beursrally: situatie na week 2Het gaat momenteel met de beurs zoals met het weer: koude- en regenachtige dagen worden opgevolgd door (althans voor het seizoen) aangenaam zonnige momenten. De jojo-beweging in mijn fictieve portefeuille blijft dan ook duren.

Die wisselvalligheid van de voorbije week heeft te maken met de (vermeende) impact van de  omikron-coronavariant. Aanvankelijk werd die als erg groot ingeschat. Ondertussen lijkt het er op dat de angstreactie overdreven was.

Fear versus Greed

Vele beleggers kijken naar de zogenaamde VIX-index om deze wisselvalligheid in te schatten. Hoe hoger die staat hoe meer volatiliteit (beleggersjargon voor wisselvalligheid). Wie er de betrokken statistieken op nakijkt ziet dat deze index erg steeg eind november. Momenteel lijkt de angst terug iets af te nemen. Hierdoor neemt het vertrouwen in de economie (en dus ook in beursbeleggingen) weer wat toe. Dit vertaalt zich dadelijk in de cijfers. Maar niets garandeert dat volgende week (of binnen enkele weken) het alarm niet terug afgaat.

In het overzicht dat volgt zet ik de cijfers van vorige week tussen haakjes. Zo kan je effectief de invloed van (afnemen van) de beleggingsangst zien.

De Sint-Niklaas in mijn portefeuille.

Inmiddels weet ik waar de extra centen die ik verdien door de dagelijkse quiz te spelen naartoe gaan. Ze dikken het fictieve rendement van mijn fondsenportefeuille aan en ze verhogen mijn beschikbare cash . De plaatsen die ik in de ranking inneem heb ik dus ook gedeeltelijk te danken aan mijn talent om vragen te beantwoorden (of de antwoorden op te zoeken als de vraag mijn petje te boven gaat) dan aan mijn talent als fondsenbelegger. Juiste antwoorden leveren een € 100 / keer op. Zo kan ik in de feiten verlies maken én toch met winst prijken. Halsbrekend zonder ‘s nachts over de daken op een witte schimmel te moeten lopen.

De evolutie van onze beleggingsfondsen.
 • BNP Paribas Aqua Classic: + 0.66 % (- 3,08 %)
 • NN (L) Global Sustainable Equity: -0.72 % (- 3,69 %)
De evolutie van onze aandelen.
 • Royal Dutch Shell: +0.01 % (-2,88 %)
 • Ahold Delhaize:  -1,59 %  (-3,21 %)
 • Adyen: + 6,49 %(+ 2,01 %)
 • Prosus: + 0.39 %(-0,55 %)
 • X-Fab:  + 2.54 %(+2,65 %)
 • Air Liquide: +2.54 %(- 3,13 %)
 • Microsoft: -1,95 % (- 3,46 %)
 • NVIDIA: – 0,36 % (- 1,63 %)
 • Facebook: – 3,16 %(- 9,06 %)
 • Apple: + 7,25 % (+ 0,88 %)
 • Tesla: – 2.56 %(- 0,24 %)
 • Visa: + 1,85 %(- 7,37 %)

De duidelijke winnaars van deze week zijn Apple en Visa. Verklaring? Ik gok op  cadeautjestijd in aanloop naar eindejaar.

Resterende cash.

Er blijft een cashreserve van € 4.715,46, wachtend op een opportuniteit.

Ranking.

Met een totale winst van € 1.519,66 positioneer ik mij (09/12 om 09:45) op plaats 758, terwijl er inmiddels 28.509 deelnemers zijn. Maar er zijn ook dagelijks grote schommelingen  waar te nemen. Dus we hechten niet al te veel belang aan dit tussentijds resultaat.

Bij de fondsenrangschikking prijk ik momenteel op plaats 488 (hier zijn 4.363 deelnemers) Ik zou er een winst hebben van € 1.097,85.

Nogmaals ook de beloning door juiste antwoorden op de dagelijkse quizvragen zijn hierin verrekend.  Zo heb ik in praktijk -zonder de quizvragenbonus- op de totale portefeuille slechts (?) een winst van € 456,18.  Voor de 2 fondsen is er zelfs nog een licht verlies want de 2 fondsen samen staan in feite nog op een licht verlies (- € 2,15).

Conclusie:

Voorlopig lukt het om met een portefeuille buy and hold positieve resultaten te behalen in een wedstrijd waar normaal de hoogste pieken (of dalen) behaald wordt door geregeld aan te kopen en te verkopen. Het doel om bij de hoogste 30 % te eindigen lijkt realistisch op basis van de huidige cijfers.

Beursrally: situatie na week 2
What’s it gonna be boy? Yes or No?

Tenzij er in de komende weken een zwarte zwaan opduikt, die de financiële wereld overhoop haalt. Dan zullen zij die tijdig in cash gevlucht zijn (of nu nog vooral in cash zitten in de hoop later een grote opportuniteit te vinden) eerder de winnaars zijn.

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *