geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Beursrally: situatie na 1 week


Vooraleer in te gaan op de evolutie van de eigen beursrally-portefeuille, even 3 evidenties aanstippen:

 • rendement is het geheel van winst en verlies op de onderdelen
 • volg alleen een hype die je begrijpt
 • beleggen blijft een lange termijn-sport

Zo eenvoudig is beleggen.

Als je een portefeuille hebt, die evenwichtig gespreid is (+/- elk onderdeel van je belegging kreeg een gelijk gewicht), dan volstaat het om met meer dan de helft van je posities positief te staan om rendement te hebben.

Gesteld dat er geen al te zware negatieve uitschieters zijn natuurlijk. Als je 10 posities hebt en op 1 positie alles verliest, dan zal je toch verlies hebben ook al gaan de andere 9 posities allemaal lichtjes vooruit.

Hoewel falingen dagelijkse kost in de financiële en economische wereld zijn, moet je daar als belegger niet voor liggen beven. Tenzij je al je eieren in 1 mand legde en dit de verkeerde mand bleek te zijn. Denk aan Lernout & Hauspie. Spreiden lost veel op.

Hype, Hype en kortstondig Hoera

Als belegger blijf je best ook weg uit hypes, die je zelf niet begrijpt.

 • Als je weet wat er in de automobielwereld en met het aandeel Tesla gebeurt, kan je een beetje meer gewicht geven aan dit bedrijf in je beleggingsplan. Maar weet dat dit niet alleen je potentiële winst verhoogt. Ook je potentieel verlies stijgt exponentieel. Stel bvb. dat Elon Musk plots overlijdt. De hype zou vlug over kunnen zijn (hoewel er intrinsiek nog waarde in Tesla blijft zitten).
 • Begrijpt je cryptomunten? Ik niet. Om die reden blijf ik daar van af. Hoewel het mij de voorbije jaren zeker rijker/armer/rijker/ … had gemaakt. Het is een markt waar de jojo-bewegingen schering en inslag zijn.

Ook in de rest van de financiële markt zijn er voortdurend jojo-bewegingen. Gelukkig zijn ze niet zo extreem. En gaat de markt op de lange termijn omhoog. Met helaas ook af en toe een periode van sterke dalingen. Hou daar rekening mee. De markt kan je niet timen. Ook al denk je dit mogelijks zelf wel.

Een marathon gereduceerd tot een 100-meterloop.

Een beurswedstrijd met duurtijd van 2 maanden is in feite een contradictie. Terwijl beleggen meer weg heeft van een marathon, lopen we hier de 100 meter. Een marathonloper zal hier nooit winnen, maar zijn conditie is goed genoeg om de rit uit te lopen. Een goede 100-meterloper zal echter wellicht geen marathon verteren. Met Ethisch Beleggen zijn we marathonloper. Toch doen we voor de fun en uit didactische overwegingen mee aan de beursrally van de Tijd.

Waar staan we in de wedstrijd?

beursrally: situatie na 1 week
In feite zijn we nog maar pas begonnen.

De rit is nog lang. De huidige tussenstand is dan ook geen aanwijzing dat we geraken waar we willen geraken (eindigen bij de beste 30 %). Echter zo we bij het begin al uit de kopgroep gereden worden, dan is het wellicht moeilijk om nog vlot terug te komen.

Gelukkig zit onze huidige score nog min of meer goed. We stonden zopas (02/11 9u43) op plaats 8.534 op totaal van 27.833. Net onder onze doelstelling.

De rangschikking is echter – zoals het korte termijn past – zeer volatiel. Op dag 2 stond ik op een bepaald moment ergens rond de 260 plaats. Maar ik zakte ook reeds tot +/ 10.200.

Ik heb volgens de cijfers van Beursrally momenteel een verlies van 0,93 % (kosten inbegrepen). Als je hieronder de individuele winsten en verliezen bekijkt vermoed ik dat de cijfers van ofwel het totaal verlies ofwel het verlies per participatie of beiden niet volledig correct zijn.  Het kan ook zijn dat het verschil tussen beide veroorzaakt is door het correct beantwoorden van enkele dagelijkse quizvragen. Die leveren € 100 /dag op. Maar het is me op heden niet duidelijk waar deze opbrengst verwerkt wordt.

Het verlies heeft -naast eventuele aan de gekozen aandelen gelieerde redenen-vooral te maken met een algemene achteruitgang op de beurzen door de plotse ontdekking van de omikron-coronavariant. Deze zorgde voor een extra portie onzekerheid over toekomstige vooruitzichten van de ekonomie.

De evolutie van onze beleggingsfondsen.
 • BNP Paribas Aqua Classic: – 3,08 %
 • NN (L) Global Sustainable Equity: – 3,69 %
De evolutie van onze aandelen.
 • Royal Dutch Shell: -2,88 %

  beursrally: situatie na 1 week
  Tijdelijk verlies is niet zo erg. Maar vergeet toch niet dat als iets met 50 % daalt, het met 100 % moet stijgen om terug op het oorspronkelijk niveau te komen.
 • Ahold Delhaize:  -3,21 %
 • Adyen: + 2,01 %
 • Prosus: -0,55 %
 • X-Fab: +2,65 %
 • Air Liquide: – 3,13 %
 • Microsoft: – 3,46 %
 • NVIDIA: – 1,63 %
 • Facebook: – 9,06 %
 • Apple: + 0,88 %
 • Tesla: – 0,24 %
 • Visa: – 7,37 %
Resterende cash.

Er is momenteel nog € 47.276,81 belegt en er steekt € 4.215,46 cash in mijn portefeuille. Die cash wacht op een opportuniteit tijdens de rally.

Ik heb die cash in de eerste week reeds ingezet, maar toen bleek dat mijn inschatting fout was, mijn verlies (aankoopkosten) gepakt en de volgende dag verkocht. Waarom?

Ik had in de pers vernomen dat een bedrijf doorzette met overname van Recticel. De overnameprijs lag hoger dan de toenmalige beurskoers. Normaal gezien evolueren de beurskoersen dan vrij vlug naar +/- de koers van de overnameprijs. Althans als de markt de kans dat de overname doorgaat reëel acht. Ik hoopte dus een stukje van die stijging te kunnen pakken door voor beursopening een (ongelimiteerd) aankooporder op het aandeel in te geven. Echter de koers van Recticel bleek bij beursopening geschorst. Enkele uren later werd die schorsing ongedaan gemaakt. Er verscheen inderdaad een flink hogere koers op het bord, maar mijn aankoop was ook aan de reeds gestegen koers uitgevoerd, waardoor ik geen profijt deed met deze operatie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *