geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Beleggen voor een betere wereld: een eenvoudige formule


Verzekeraar Allianz is geen onbekende in de wereld van duurzaam beleggen. Hun fondsenbeheerder Allianz Global Investors pakt al jarenlang uit met fondsen die vrij goed scoren op de ESG-schaal. Voor de Belgische particuliere klant was dit aanbod tot heden echter niet toegankelijk. Met Allianz for a Better World gaat de deur naar duurzaam beleggen nu toch open. U vindt er alle informatie over op de aparte site mybetterworld.be.  

De kracht van verleiding.

beleggen voor een betere wereld
Greta Thunberg kan niet altijd het uitgangbord zijn bij een pleidooi voor een betere wereld. Uitdagende kinderogen en een glas gezond water werken ook.

Beleggers die duurzaamheid belangrijk vinden én hier via beleggingsverzekeringen willen in investeren, hebben de jongste jaren het aanbod zien groeien. Zo zijn er bij NN Insurance Belgium en Athora Belgium verschillende fondsen beschikbaar die minstens semi- en soms ook volledig duurzaam zijn. Ook andere verzekeraars, als AG Insurance en Vivium hebben in de voorbije jaren hun aanbod voor ESG-beleggers opengesteld. En dit zijn slechts enkele voorbeelden. De lijst is niet volledig.

Wie later op de markt komt, moet zich derhalve onderscheiden om een plaatsje te veroveren. Dit is wat Allianz met haar nieuw product probeert te doen. En daar horen marketingtrucks bij.

Zo konden we op de twitteraccount @AllianzBelgium op 4 november lezen dat ze uitpakken met “de eerste tak 23-levensverzekering waarbij alle fondsen duurzaam worden belegd.” Op hun site zijn ze minder voortvarend. Daar hebben ze het over “een van de eerste tak 23-levensverzekeringen op de Belgische markt die duurzame beleggingen tot doel hebben“. De formulering uit het twitterbericht konden we ook zien prijken op de LinkedIn-pagina van 1 van hun commerciële inspecteurs. Het is een feit dat genuanceerdheid minder aandacht oplevert dan stelligheid. Maar daarom moet de waarheid nog geen geweld aangedaan worden.

Kies een optimaal lanceringsmoment.

Cop26, de VN-klimaatconferentie in Glasgow, is volop aan de gang. Een verhoogde aandacht in pers over klimaatverandering en noodzakelijke maatregelen is dus gegarandeerd. Dit kan je als verzekeraar ook inzetten om de spotlights op je nieuw product te richten. De eigenlijke fondsen werden begin september opgericht. Tegen eind september volgde dan de oprichting van de interne fondsen die nu in België gecommercialiseerd worden. Daarna kon de machinerie om ze in de markt te zetten in werking treden.

Keep it simple.

Met alvast een slippertje mbt. regel 2.

Een andere marketingregel die men toepaste, is deze van de vereenvoudiging. Die regel wordt soms afgekort tot het KISS-principe: “Keep it simple, stupid“. Origineel komt dit principe uit de IT-wereld. Daar was de opdracht om vooral geen grote en gecompliceerde programma’s te schrijven. Computerprogramma’s moesten zo dummyproof als mogelijk zijn. Later werd dit begrip verruimd. En nu bedoelt men er mee dat een boodschap alleen overkomt als men niet te veel tegelijk vertelt en de vorm simpel houdt.

Die simpelheid heeft Allianz in zijn aanbod gerealiseerd. Je bepaalt welk beleggingsprofiel je hebt én voor elk profiel hebben ze 1 oplossing.

Je belegt derhalve in ofwel:

 1. AZ Allianz GI Better World Defensive:  voor de defensieve belegger – aanbevolen beleggingstermijn: 3 jaar – portefeuille bestaat tussen 0 % tot maximaal 60 % uit aandelen
 2. AZ Allianz GI Better World Moderate:  voor de gebalanceerde belegger (zelf hebben ze het op hun site over “matig” wellicht slechte vertaling van “moderate”) –  aanbevolen beleggingstermijn: 3 jaar – portefeuille bestaat voor 20 % tot maximaal 80 % uit aandelen
 3. AZ Allianz GI Better World Dynamic: voor de dynamische belegger – aanbevolen beleggingstermijn: 5 jaar – portefeuille kan tussen de 40 % en 100 % aandelen bevatten.

Inspelen op de beeldcultuur.

Een volgende marketingtruck is het visualiseren van het product. We weten dat de jongere generaties meer voor ‘beeld’ dan voor ‘woord’ vatbaar zijn. Natuurlijk ontbreken de essentiële informatiedocumenten, algemene voorwaarden , beheersreglement, SFDR-situering, … niet op hun promotiesite.  Mits wat doorklikken vindt je ze wel.

Maar alleen al op de openingspagina vinden we 5 video’s . Wellicht (*) zullen zij ook verborgen verleiders bevatten om de klant over de brug te laten komen.

veel tekst werkt soms ontmoedigend, maar veel beeld biedt daarom niet steeds de volledige informatie.

Per fonds vindt je tevens een

 • duidelijke grafiek (weliswaar startend voor de aanvangsdatum van het fonds zelf),
 • video over actief beheer,
 • taartdiagram over activaklassen én impactdoelen,
 • oplijsting van welke duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) betrokken zijn.
 • opsomming van de belangrijkste participaties

Maar er zijn ook uitgewerkte voorbeelden van hoe bepaalde bedrijven zich onderscheiden. Visueel prachtig, maar informatief? Tja, als je het pikt dat het gaat over niet-benoemde voorbeelden: “een bedrijf“, “een pionier” ….

Korte evaluatie

beleggen voor een betere wereld
Een pluim op de hoed, maar toch ook enkele bedenkingen.

Allianz for a better World pakt met deze beleggingsverzekeringen uit met fondsen die onder artikel 9 van de SFDR-regulering vallen. Dit zijn fondsen waarbij het de uitdrukkelijke bedoeling is dat ze een meetbare impact hebben op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de UN. Dit is alvast een pak minder vrijblijvend dan tal van andere beleggingsverzekeringen momenteel op de markt actief. Proficiat, dus!

Jammer is dan weer dat het hier gaat over eenmalige stortingen (minimum € 6.200 – bijstortingen minimum: € 1.250). Mijns inziens is er een ook markt voor regelmatige beleggers, die periodiek een klein bedrag in duurzame fondsen willen besteden. Deze blijven door de nieuwe producten bij Allianz in de kou staan.

De aanbevolen beleggingstermijn, die Allianz hanteert, lijkt me eerder kort. En dus risicovol om zich daar op vast te pinnen.

 • In het defensieve product dat voornamelijk uit obligaties opgebouwd wordt, is dit 3 jaar. Na verrekening van de instapkosten én rekening houdend met de ultralage obligatierentes is dit bijna een garantie om geen tot erg weinig rendement te genereren.
 • In de gebalanceerde versie waar een pak meer aandelen in steken is 3 jaar dan weer erg kort om een serieuze crash uit te zweten.
 • Zelfs de voorziene 5 jaar voor de meer dynamische portefeuille biedt in de praktijk geen garantie dat je een crash zonder kleurscheuren overleeft.

Van A tot Z?

Uiteraard is dit geen erg uitgebreide evaluatie. Daarvoor is het product gewoon nog te nieuw en heeft het op zich nog niets bewezen.

Het is duidelijk dat Allianz hiermee mikt op de belegger die duurzaam wil beleggen, doch zich niet zelf van A tot Z in de materie (beleggen én duurzaamheid) wil verdiepen. Dit is daarom nog geen greenwash. Ik zie het eerder als cherry picking. Handig inspelen op een tendens.

Tot slot nog iets over de naamgeving van de fondsen. Een oud zeer in de sector. Hoe transparanter, hoe beter. Dat er GI in de naam opgenomen is, kunnen we duiden. Allianz Global Investors zijn namelijk de beheerders achter het fonds.  Dat de naam voorafgegaan wordt door “AZ” kunnen we niet verklaren.  Op de site wordt dit niet uitgelegd. Investopedia biedt ons geen clou. En Google leidt ons naar een voetbalclub in Nederland. Of naar diverse ziekenhuizen in onze regio.

Meer info nodig of interesse?: contacteer ons!


(*): Omdat mijn cookie-instelling scherp afgesteld zijn waren de video’s voor mij niet toegankelijk. Wie minder belang hecht aan privacy zal er kunnen bekijken waarom een beter wereld voor ons allen nodig is én ook hoe u de juiste belegging vindt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *