geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Arabesque: big data combineren met duurzaam beleggen


 

Een deur naar inzicht over het ESG-gehalte van bedrijven, die ook voor kleine beleggers open kan.

Op 1 been kan je niet staan” zei de dronkaard en hij liet zich een bijkomende consumptie uitschenken. Een geoefend balletdanser demonstreert met plezier dat dit wel lukt.  Balancerend op 1 been, met het andere been omhoog en naar achteren gestrekt heeft deze beweging zelfs een naam: de arabesque.

Arabesque is ook de naam van een Brits bedrijf dat zich via een management buy-out uit Barclays Bank ontwikkelde. Het bedrijf gelooft dat gebruik van big data via zelflerende wiskundige modellen perfect kan aangewend worden om duurzaam beleggen een boost te geven. Haar aandelenselectie houdt rekening met ESG informatie, met financiële informatie en “momentum“. Meer dan 100 miljard datapunten (gegevens) passeren door 250.000 codeerlijnen om in een beleggingsstrategie te resulteren. Kortom: Whiz Kids, die duurzaam beleggen voor iedereen toegankelijker willen maken.

Arabesque heeft zelf enkele beleggingsfondsen opgestart: Prime Arabesque en Systematic Arabesque. Via Bespoke Arabesque kan er ook een belegging volgens de specifieke behoeftes van de klant opgebouwd worden. Voor zover bekend zijn deze niet beschikbaar in België

Arabesque S-Ray ®

Arabesque heeft echter een eigen bedrijfsdoorlichtingsdienst. En … de basisgegevens ervan zijn publiek toegankelijk. Momenteel zijn daar 6.729 bedrijven uit 75 landen in opgenomen. U vindt deze databank hier.

De Arabesque S-Ray ® is eenvoudig in gebruik en zou systematisch meer dan 200 ESG-gegevens kruisen met nieuwsanalyse van meer dan 50.000 verschillende bronnen uit 15 verschillende talen. Als resultaat komt hier per opgevolgd bedrijf een dagelijkse ESG-score uit.

Naast een ESG-score berekent de tool ook de bedrijfsscore op basis van de normatieve principes (lees: de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGS)) van de UN Global Compact. Hierbij wordt specifiek gekeken naar mensenrechten, arbeidsrechten, leefmilieu en anti-corruptie.

Transparantie: een oude jongensdroom waargemaakt op een ander terrein

De Arabesque S-Ray ® prijst zichzelf dan ook aan als een X-ray bril van de nieuwe generatie, die alle betrokkenen (aandeelhouders) toelaat om betere beslissingen in de richting van een meer duurzame toekomst te maken.

Hoewel je je bij gebruik en analyse van big data, als consument erg klein voelt (hoe kun je dat allemaal controleren of moet je dit zomaar klakkeloos geloven? ), helpt de tool je om een beter inzicht te krijgen in de bedrijven waarin je belegt. Dit op voorwaarde dat ze reeds in het universum van Arabesque opgenomen zijn.

De eigen portefeuille door de ogen van Arabesque S-Ray ® 

In onze blogbijdrage van 27/07/2018 hadden we reeds een eerste doorlichting gemaakt van onze eigen portefeuille. U kon daar -mits de nodige nuancering, gezien we ons alleen gebaseerd hadden op fondseninfo van Morningstar en die geen volledige lijst van opgenomen bedrijven weergeeft- zien welke de 20 zwaarst wegende bedrijven uit de portefeuille waren.

Deze Top 20 heb ik nu even door de databank van Arabesque gehaald.

Wat zijn de bevindingen?

19 van de 20 bedrijven worden er gequoteerd. Alleen Kiddi Corporation vond ik niet terug.

De slechtste presteerder uit de top op basis van de SDGS-doelen is Facebook (score van 43,18). De beste presteerder is St Microelectronics (score van 77,87).

De slechtste presteerder uit de top op basis van ESG is Alphabet (score van 42,35) en het best scoort daar Air Liquide (score van 68,72).

De 19 gequoteerde bedrijven (welke een gewicht hadden van 14,48 % van de eigen portefeuille eind juli ll.) scoorden gemiddeld 60,93 op basis van de SDGS-doelen én 57,03 op basis van de ESG-criteria die Arabesque hanteert. Daarmee zit de optelsom van deze bedrijven in het beste kwartiel op basis SDGS-doelen en in het op 1 na beste kwartiel op basis van de gehanteerde ESG-criteria.

is mijn fonds / zijn mijn aandelen duurzaam genoeg?

Voorzichtig besluit mag dan ook zijn dat de eigen portefeuille op basis van deze beperkte steekproef de toets met haar eigen doelstelling (ethisch beleggen) doorstaat.

Wie zelf een eigen portefeuille wil samentellen en daarbij extra financiële criteria als duurzaamheid wil laten doorwegen, kan dit scoringsysteem raadplegen vooraleer hij (m/v/x) zijn aankopen uitvoert of op het moment dat hij na zekere tijd zijn analyse opnieuw wenst te maken.

Dat de evaluaties van Arabesque geloofwaardig gevonden worden, is wellicht het best te staven door de recente beslissing van 1 van de 5 onderdelen van het Zweedse pensioenfonds om voortaan ook Arabesque S-Ray ® in te schakelen als element om de duurzaamheid van hun beleggingen beter te monitoren.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *