geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Angst essen Seele Auf


 

De Duitse expressionistische Neue Welle -regisseur R.W. Fassbinder Fassbinder bracht in 1974 het wondermooie Angst essen Seele auf uit.Het verhaal van een onmogelijke liefde tussen een oudere, eenzame vrouw en een 20-jaar jongere emigrant. Een liefde die door de omgeving niet getolereerd wordt.  De titel is een perfecte metafoor voor de situatie waar beleggers zich in bevinden met betrekking tot

Neen, dit is niet Angela Merkel.

de eurocrisis. Angst om zoveel onzekerheid leidt tot de dood van de creativiteit. Tot verlamming van alle initiatief. Tot verlies van perspectief, waardoor er geen uitweg meer schijnt te zijn.

Het lijkt wel alsof we met Europa als konijnen voor de lichtbak verstijfd blijven zitten en met een zekere katastrophengeilheit wachten tot het onvermijdelijke gebeurd.

Met een beetje verbeelding kan je in het fragment dat hier te zien is de onmogelijke situatie zien van een relatief rijk Noord Europa dat Zuid  – & Oost Europa omarmde ook al hadden ze daar minder financiële middelen. En de aanvankelijke wil elkaar te helpen (met vallen en opstaan), sloeg geleidelijk om door kritiek van de omgeving (lees financiële markten, ratingbureaus, ….).  Waardoor er een hatelijke reactie dreigt (dat ze verdomme zelf maar hun boel in orde maken, die Grieken, ….)

Je kan er ook de verhouding van een uitgebloeid en verouderd continent in zien tegenover het jongere en dynamischer, maar veel armere Zuiden/Oosten. Of heb ik een beetje te veel in de zon gezeten de laatste dagen?

Enfin, Fassbinder blijft helaas actueel (al is het maar omdat racisme-zie deze film- of het thema van economische heropleving ten koste van een hoge maatschappelijke prijs  (hard werken en bekrompen ideeën) in films als Faustrecht der Freiheit of  Die Ehe der Maria Braun, …) ook in 2012 nog gelden. Wie zich nog eens verveelt of met regenweer af te rekenen heeft tijdens zijn vakantie kan zichzelf een plezier doen door deze regisseur te (her)ontdekken.  Wie inmiddels uitgerust van vakantie terugkeert en een tandje bij wil steken, kan ook eens proberen kennismaken met de ideëen van de controversiële cultuurfilosoof Peter Sloterdijk, van wie ik hier even hoger het begrip katastrophengeilheit leende.

Zoveel Duitsland (Merkel, Fassbinder, Sloterdijk) en dat alles zonder mention the war  ; -) .

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *