geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

AG Insurance neemt het duurzame estafettestokje over van AXA


 

In de verzekeringswereld is het een publiek geheim dat AXA en AG Insurance vaak elkaars bloed kunnen drinken. Alsof ze schoolkinderen zijn in een competitie wie de grootste heeft/is. Maar wellicht is het nu gewoon toeval, dat AG  Insurance voor het eerst met een via makelaars aan te kopen duurzame Tak 23-oplossing uitpakt, net op het moment dat AXA de handdoek in de ring gooit en haar Tak 23-aanbod (met daaronder het AXA Piazza IM  Responsible Euro Equities) uit de markt neemt.

AG Insurance breide haar AG Fund+ -oplossing in december 2016 uit met het fonds AG Life Sustainable Equities. Ze motiveert dit door te stellen dat klanten meer en meer de voorkeur geven aan maatschappelijk verantwoorde beleggingen.

Meer dan een groen streepje in het logo?

Erg veel is er nog niet bekend over dit product. Zo werd gemeld dat er vanaf midden januari 2017 een NIW zou gepubliceerd worden, maar deze konden we tot heden (03/02/2017) nergens terugvinden.(*) Ook de samenstelling van de beleggingsportefeuille zelf is niet terug te vinden. Wel dat het over voornamelijk aandelen uit de gehele wereld gaat waarin u belegt (voor een beperkt % kan je premie ook in converteerbare obligaties of onrechtstreeks in grondstoffen gestopt worden). De belegging heeft risicoklasse 5 en mikt op klanten met een dynamisch beleggingsprofiel. De beleggingen wordt opgebouwd door fondsen verkozen door Russel Investments binnen een open architectuur , waarbinnen Sustainalytics instaat voor de aandelenselectie. Hierbij worden zowel uitsluitingsgronden (geen controversiële wapens, geen tabaksproducenten) als best in class-benadering (op vlak van ESG en CO2-uitstoot) gehanteerd.

De aangeraden beleggingstermijn bedraagt 10 jaar. Enerzijds te verklaren door de volatiliteit die dynamische beleggingen nu eenmaal (kunnen) hebben. Maar natuurlijk speelt ook het kostenplaatje (2,5 % instapkost + 2 % verzekeringstaks en jaarlijkse beheerkost van max. 1,75 %) een rol. Er is een uitstapkost van 1 % van de afkoopwaarde gedurende de eerste 6 jaar. Deze is niet degressief.

Positief is echter dat het fonds al toegankelijk is vanaf een relatief kleine inleg. Wie via eenmalige stortingen dit fonds wenst aan te kopen moet hiervoor minstens € 2.500 betalen (bijstortingen kunnen vanaf €1.500) . Maar mensen die maandelijks een vast bedrag willen spenderen kunnen ook instappen. Dit mist u minstens €360 / jaar in het fonds stopt (= € 30 / maand).

 

Het ontbreken van een trackrecord bij dit nieuw product (er zijn bij ons weten zelfs geen backtestings beschikbaar) en het feit dat er niet duidelijk gecommuniceerd wordt in welke fondsen /aandelen je belegt, maakt dat je dus in feite je geld op hoop van zegen inzet.

AG Insurance is echter een naam als een klok is in verzekeringsland. En zal dus mogelijk op zich reeds voldoende vertrouwen opwekken.

Veel keuzeoverschot is er niet voor de onafhankelijke makelaar. Maar dat is niet de reden dat we met zijn allen geen lachebekjes zijn.

De andere duurzame verzekeringsoplossingen die onafhankelijke verzekeringsmakelaars hun klanten met een beperkt spaarvermogen kunnen aanbieden zijn op de Belgische markt erg beperkt. We vinden nog oplossingen bij Delta Lloyd Life. Oplossingen met een bewezen trackrecord. Maar of die nog lang in het aanbod blijven nu Nationale Nederlanden de werking van Delta Lloyd opslorpt, is een open vraag.

(*): update 01/03/2017: NIW (netto investeringswaarde) van het product is inmiddels wel terug te vinden. Dit kan via deze link.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *