Categorieën
home

Voor schut gezet, want bij de aap gelogeerd.

 

De pretentie die bankier, vermogensbeheerder, verzekeringsmakelaar heeft mbt. de eigen beurswijsheid wordt nu al enkele jaren doorprikt door Jacko, een gorilla uit de Artis-zoo in Amsterdam.

Een behaarde vermogensbeheerder, mascotte van beursgorilla.nl
Een behaarde vermogensbeheerder, mascotte van beursgorilla.nl

Al meer dan 10 jaar slaagt deze aap erin om  beter te presteren dan de gemiddelde beursopbrengst in Nederland.

Ook in 2012 is hem dit gelukt. Terwijl de AEX 9,43 % stijgt op jaarbasis, doet Jacko het terug net iets beter. Hij haalt een rendement van 12,54 %

Het is zeer verleidelijk om op die basis te denken dat kennis, ervaring en kunde er allemaal niet toe doen. Dat je blindelings kan aankopen en dat het dan wel goed zal gaan. Maar dit is natuurlijk niet zo.

Toch toont het experiment met Jacko aan dat experten er vaak niet echt veel van bakken. Redenen te over wellicht:

  • te zeer beïnvloed door de waan van de dag,
  • te emotioneel in hun beleggingsgedrag,
  • zich onvoldoende bewust van hun eigen blinde vlekken en -onuitgesproken- dada’s,
  • gestuurd door marketeers van hun moederhuis,die eigen gewin laten primeren,  …

Waar zit hun meerwaarde dan? En is de selectieprocedure van Jacko niet evenwaardig? Veel vragen om het een en ander te relativeren op dit jaareinde.

Immers, binnenkort is ook op deze site een overzicht aan te treffen van de rendementen, die de eigen gepubliceerde portefeuille én de diverse modelportefeuilles, die wij voor onze klanten aangemaakt hebben in 2012 behaald hebben.

De opbrengst ervan mag (en moet in feite) door kandidaat-beleggers ook grondig tegen het licht gehouden worden. Ook wij hebben geen glazen bol, noch relaties met waarzegsters, die ons tips van onder de sluier kunnen mededelen. Er is dus -gelukkig maar, want verboden- ook géén voorkennis ter beschikking.

Maar toch blijven we positief ingesteld als we het over duurzaam beleggen hebben. Uit hetzelfde Nederland halen we immers het inzicht dat duurzame ondernemingen op de AEX-beurs 36 % beter presteren dan ondernemingen die dat niet doen.  Zie bijgaand artikel dat we van de website van ikbelegduurzaam.nl haalden.

Zo zie je maar weer. Wij zijn ernstig bezig met onze materie. Maar omdat ernst zo’n serieuze bezigheid is, mag ze niet leiden tot verkramping. Daarom is af en toe wat  humor én relativering erg nuttig. Zolang ze maar niet tot vervlakking en onverschilligheid leidt, want dan is ze nefast. Tot in 2013!

 

 

 

 

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.