Financiële Informatiebronnen

 

Eigen blog eerst? Nee, hoor. Kijk ook even over het muurtje om je zicht te verruimen.
Eigen blog eerst? Nee, hoor. Kijk ook even over het muurtje om je zicht te verruimen.

Via onderstaande websites kan je héél wat financiële informatie aantreffen, die je helpt om de gegevens, stellingen, … die je op deze blog vindt naar waarde te schatten. Ze kunnen je ook helpen om een eigen mening te vormen over de behandelde materie.

www.wikifin.be : Belgische portaalsite van FSMA, met basisinformatie over sparen, beleggen, lenen, verzekering en pensioen.

www.beama.be : Officiële website van asset managers op Belgische markt aktief

www.morningstar.be : Website met erg veel informatie over aandelen, fondsen, … Probeer ook eens andere extensies dan .be (nl/fr/…)

www.fairfin.be : Website van voormalig Netwerk Vlaanderen. Activistisch. Probeert de Belgische banken te bewegen om meer aandacht te geven aan faire financiëring.

www.forumethibel.org : Ethibel is Belgische onafhankelijke labelingsorganisatie. Zij screent bedrijven, beleggingen op hun (on)ethisch gehalte.

www.mijnkapitaal.be : Website van onafhankelijke financiële ervaringsdeskundigen, die op basis van eigen studie en ervaring proberen om zinvolle content te bieden los van financiële instellingen.

www.moneystore.be  :Blog over uw geld, uw beleggingen en uw pensioen opgezet door Isabelle de Laminne, financieel journaliste (La Libre Belgique)

www.debeleggersgids.be :  Beleggen en investeren in vastgoed, financiële producten of alternatieve beleggingen (wijn, oldtimers,….)? Nieuws en inzichten hierover van o.m. Mister Market (Pierre Huylenbroeck ex-redacteur De Tijd).

www.bloomberg.com/sustainability : Gereserveerd onderdeel van de Amerikaanse financiële informatiesite Bloomberg, waar ze hun info met betrekking tot duurzaamheid (energie, bedrijfsleven,politiek, grondstoffen, bevolking & gezondheid) centraliseren.

www.econoshock.be : Site rond de visie van econoom en vermogensbeheerder Geert Noels waarin de 6 breuklijnen die hij voorziet : groen, energie, financieel, ermerging markets, internet en demografie aan bod komen.

ethisphere.com : Amerikaans managements- en consultancybedrijf dat best practices rond bedrijfsethiek promoot en bestaande bedrijfspolitiek verifiëert. Zet o.m. in op openheid in beleid, risicobeheersing, verbetering van verhouding met werknemers, leveranciers en investeerders. Kennen jaarlijks award voor de meeste ethische bedrijven toe.

www.ethicalmarkets.com : Eveneens Amerikaans en wil het kapitalisme in de 21e eeuw leiden door af te stappen van materialisme en winstmaximalisatie, competitie en … Houd o.m. het Green Transition Scoreboard bij.

www.staatsschuldmeter.be : Benaderende weergave van onze collectieve schuld. Enkele ogenblikken kijken volstaan om te beseffen dat het anders moet. Dat het zelf ook nodig is om een financiële reserve op te bouwen voor later, tenzij we natuurlijk de factuur aan onze kinderen of kleinkinderen willen doorsturen.

National Ethical Investment Week : Britse site waarin de jaarlijkse ethische investeringsweek gepromoot wordt. Met tips voor consumenten, adviseurs en institutionele beleggers.

Green and Ethical Investment Advice : Onafhankelijk platform voor Britse financiële adviseurs op zoek naar groene en ethische oplossingen voor hun klanten.

Novethic : Frans onderzoeks- en mediacentrum dat zich opwerpt als expert in duurzaam beleggen. Quoteren jaarlijks de in Frankrijk verdeelde beleggingsfondsen op hun sociaal en duurzaam karakter.

Boardwalk Capital : Amerikaanse vermogensbeheerder (Atlanta) met jarenlange praktijk in advies rond duurzaam en verantwoord beleggen aan particulieren en institutionelen.

Ussif : Amerikaans platform voor duurzaam en verantwoord beleggen.

Eurosif : Zusterorganisatie van Ussif gericht op promoten van duurzaam beleggen op Europese financiële markten.

Belsif : Deelorganisatie van Eurosif . Belgisch Forum voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord investeren. Website lijkt de laatste tijd niet echt actief.

VDBO – Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling : Nederlandse zuster van Belsif, maar wel bruisend van leven en informatie.

Goed Geld : Nederlandse site waarin duurzame oplossingen voor sparen, beleggen, verzekeren, … naar voor geschoven worden.

Faire Geldwijzer : Belgische uitwerking van bovenvermelde Goed Geld-site. Het aanbod in ons land is helaas veel kleiner en de aanbevelingen zijn -voorlopig?- minder uitgewerkt.

Bloomberg Best (& Worst) : Site waar je tal van financiële, economische gegevens vlot gepresenteerd terugvindt.

VN Principes voor duurzaam beleggen : 6 principes door diverse beleggingsfondsen uit diverse landen onderschreven als minimumnorm voor duurzaam beleggen. Concensusmodel en daardoor niet door iedereen als norm gezien.

Equator Principes : Minimumnormen goedgekeurd om in kader van financiële dienstverlening (vb. kredietverlening) na te gaan of projecten op sociaal – en milieuvlak wel voldoende door de beugel kunnen om ondersteuning te krijgen.

BankTrack : Samenwerkingsverband tussen verschillende NGO’s uit diverse landen met als doel de wandel en handel van banken in het vizier te houden.

BiF Ecological : Intern beleggingsfonds (Baloise Insurance), opgestart en gestuurd door collega verzekeringsmakelaar Dirk Bracke.

Environmental Finance : In Londen gevestigd nieuwsagentschap dat zich toespitst op duurzaam beleggen, groen financieren en mensen en bedrijven actief in de ecologische markten.

Duurzaam Aandeel  : Initiatief van VDVO, dat de meeste beursgenoteerde bedrijven op de Nederlandse markt opvolgt en evalueert op hun duurzaamheidsgehalte.

Responsible Investor : Betalende site bedoeld voor institutionele beleggers in ESG uit VK. Bevat ook enkele secties die voor iedereen toegankelijk zijn.

Ik beleg duurzaam : Blog van Nederlandse studente Mariëtte Beunders met als doel particulieren te informeren over het duurzaamheidsbeleid van de Nederlandse financiële sector, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en multinationals.

Eerlijke Verzekeringswijzer : Vakbond FNV en diverse Nederlandse NGO’s houden de praktijken van de Nederlandse verzekeraars in het oog.

Bankblog Eerlijke Bankwijzer : Initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal, Dierenbescherming en IKV Pax Christi om de Nederlandse bankwereld voorbij het financieel voordeel te laten denken

Ceres : Amerikaanse organisatie, die al 25 jaar pleitbezorger is voor duurzame globale economie. Doet o.m. aan onderzoek en vorming … maar mobiliseert ook investeerders tot activisme.

www.carbon.tracker.org : Financiële specialisten proberen het risico van investeringen in fossiele brandstoffen op de agenda van de kapitaalmarkt te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.