Ethisch Beleggen? What the f*** is dat nu weer?

 

Met deze blog wil ik lezers stimuleren om na te denken over hun geld en hun beleggingsdoelstellingen. Veel mensen zijn niet actief bezig met hun geld. In vele gevallen laten ze hun bank beslissen wat er met hun geld gebeurt. Zicht krijgen op waar dit dan terecht komt is niet eenvoudig. Duidelijk krijgen wat je zelf met je geld wil aanvangen is dit ook niet (tenminste nadat je eerste primaire behoeftes als eten, wonen, … ingevuld zijn). Je kan je gaan uitleven in materialisme en steeds de nieuwste kleren, gadgets, auto’s,… ambiëren. Je kan alles oppotten voor later. Je kan het weggeven aan vrienden, mensen in nood, organisaties waar je achter staat. Je kan er zelf een bedrijf mee beginnen of er een ander mee opkopen. Maar in alle geval is het geweten dat geld niet automatisch gelukkig maakt. En vaak maakt het meer kapot dan we willen. Soms in onze privésituatie (ruzies om erfenissen of bij echtscheidingen), vaak ook maatschappelijk.

Ik ben geen goeroe en ken dus niet de enige juiste weg. Ik kan je met deze site misschien op weg zetten om iets anders met je geld aan te vangen dan wat je momenteel doet.  Maar eerst moet je voor jezelf uitmaken of je dit belangrijk vindt en of je dit wel wilt.

Hieronder vindt u 2 filmpjes rond verantwoordelijkheid of ethiek. Mogelijk kunnen ze je inspireren:

onbevooroordeeld zijn

verantwoordelijkheid nemen voor eigen gedrag

Vandana-Shiva-on-Investing-300x300Zelf ben ik op zoek gegaan naar alternatieven om op zinvolle manier te kunnen gaan beleggen.  Je vindt hieronder ook 2 eenvoudige filmpjes over wat beleggen is.

Waarom beleggen? (vanuit invalshoek Nederlandse pensioenfondsen)

Beleggen. Laat je niet gek maken! (invalshoek nbva onafhankelijke adviseurs nl)

Aan jou de keuze of je het belangrijk vindt dat er met je geld goede dingen gebeuren. Want zelfs al slaapt je geld op een spaarrekening, dan nog rolt het door onze wereld. Uw financiële instelling doet er namelijk iets mee. Iets positief?

Geld doet (reclame voor ASN-Bank Nl)

Wil je mee bijdragen aan een wereld met méér aandacht voor duurzaamheid en solidariteit? Of trek je je schouders op en laat je de boel de boel? Wil je een deel van de oplossing zijn of blijf je liever een deel van het probleem?

Kies je voor duurzaamheid en solidariteit, dan zijn er natuurlijk veel manieren om daar vorm aan te geven. Op financiëel vlak kan je kiezen voor ethisch beleggen. In de literatuur spreekt men dan vaak van de 3 P’s: People, Planet en Profit. Investeren in financiële producten die de mensenrechten & het milieu respecteren en daarom voor iedereen (jezelf als belegger inbegrepen)  winst genereren.

De Ideale Belegger belegt in duurzame bedrijven

De Ideale belegger belegt met dubbel rendement (reclame Triodos Bank Nl)

Via deze site kan je informatie vinden over het ethisch aanbod (meer dan 50 verschillende beleggingsfondsen op datum 01/06/2013), die verzekeringsmakelaar Coverbel aanbiedt. Deze fondsen zijn zorgvuldig geselecteerd en hebben een ethisch (of toch minstens een ecologisch) etiket. Ze zijn bedoeld voor wie op 1 plaats een ruime keuze aan mogelijkheden wil om met ethisch beleggen te starten. Maar wie elders reeds aan ethisch beleggen doet en verder wil spreiden is natuurlijk ook welkom ;-).

Met de aangeboden fondsen zijn diverse modelportefeuilles gemaakt. Ben je een voorzichtige, een gemiddelde of een dynamische beleggers? Heb je de beschikking over een grote som geld of wil je met kleine regelmatige stapjes in de wereld van ethisch beleggen actief zijn? We hebben een aangepast aanbod voor u. Zo kan je reeds beleggen vanaf een maandelijkse betaling van € 104 (kosten incl). Maar ook een éénmalig een bedrag investeren kan. En dit reeds vanaf € 2.600 (kosten incl.)

Wij hebben op onze modelportefeuilles (zo mogelijk) een backtesting gedaan tot 10 jaar ver. Hoewel niet alle voorbije jaren fantastische beursjaren waren (denk aan 2008 & 2011) zijn de resultaten o.i. toch erg inspirerend. Let wel: resultaten uit het verleden zijn géén garantie voor de toekomst.

Grasduin zeker verder op deze blog of volg ons via RSS-feed of andere kanalen. Vorm je eigen mening, ga in discussie. Maar blijf niet aan de kant staan. Be part of the game ! Met ons one-stop-shoppingpoint maken we je het extra gemakkelijk.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.