Ethisch Beleggen? What the f*** is dat nu weer?

 

Deze blog wil lezers stimuleren om na te denken over hun geld en hun beleggingsdoelstellingen.

Veel mensen zijn niet actief bezig met hun geld. Ze laten hun bank beslissen wat er met hun geld gebeurt. Zicht krijgen op waar dit dan terecht komt is niet eenvoudig.

Natuurlijk je hebt geld nodig om je eerste primaire behoeftes als eten, wonen, … te kunnen realiseren. Maar eens daaraan voldaan is, is het niet eenvoudig om duidelijk te krijgen wat je zelf met de rest van je geld wil aanvangen.

  • Je kan je gaan uitleven in materialisme en steeds de nieuwste kleren, gadgets, auto’s,… ambiëren.
  • Je kan alles oppotten voor later.
  • Je kan het weggeven aan vrienden, mensen in nood, organisaties waar je achter staat.
  • Je kan er zelf een bedrijf mee beginnen of er een ander mee opkopen.

wat doe je met je geld?
Don’t try this at home (or elsewhere)

Maar in alle geval is het geweten dat geld niet automatisch gelukkig maakt.

Vaak maakt het meer kapot dan we willen. Soms in onze privésituatie (ruzies om erfenissen of bij echtscheidingen), maar ook maatschappelijk.

Ik ben geen goeroe en ken dus niet de enige juiste weg. Ik kan je met deze site misschien op weg zetten om de besteding van je geld anders te oriënteren.

Maar eerst moet je voor jezelf uitmaken of je dit belangrijk vindt en of je dit wel wilt. Hieronder vindt u 2 filmpjes rond verantwoordelijkheid of ethiek. Kunnen ze je inspireren?

Vandana-Shiva-on-Investing-300x300
Dokter Shiva maakt een punt.

Zelf ben ik op zoek gegaan naar alternatieven om op zinvolle manier te kunnen gaan beleggen.

Je vindt hieronder  2 eenvoudige filmpjes over wat beleggen eigenlijk is.

 

Aan jou de keuze: vind je het belangrijk dat er met je geld goede dingen gebeuren?

Zelfs al slaapt je geld op een spaarrekening, dan nog rolt het door onze wereld. Uw financiële instelling doet er namelijk iets mee. Iets positief? Bekijk even dit reclamefilmpje voor ASN-Bank Nederland:

Geld doet:  

Wil je mee bijdragen aan een wereld met méér aandacht voor duurzaamheid en solidariteit? Wil je liever een deel van de oplossing, dan een deel van het probleem zijn?

  • Op financieel vlak kan je dan onder meer kiezen voor ethisch beleggen.  Hier vindt je de duiding van Wikipedia.
  • Vaak worden voor het begrip ook andere woorden gebruikt. Men spreekt van duurzaam beleggen of van maatschappelijk verantwoord beleggen.
  • In het kader van duurzame ontwikkeling heeft men het vaak over de 3 P’s: People, Planet en Profit.  Ethisch beleggen past daarin omdat er geïnvesteerd wordt in financiële producten die de mensenrechten & het milieu respecteren en daarom voor iedereen (jezelf als belegger inbegrepen) winst genereren.

Enkele filmpjes die dit toelichten (bron Triodos):

De Ideale Belegger belegt in duurzame bedrijven :

De Ideale belegger belegt met dubbel rendement :

Groei is meer dan een cijfer :                                  

We helpen je om de stap naar praktijk te zetten.

Onze modelportefeuilles zetten je op weg.

Via deze site kan je informatie vinden over diverse aspecten, die met (duurzaam) beleggen te maken hebben. Je vindt er ook het aanbod (+/-  90 verschillende beleggingsfondsen) dat we voor u opvolgen. De fondsen zijn zorgvuldig geselecteerd op hun ethische (of toch minstens ecologische) inslag.

Ze zijn bedoeld voor wie een ruime keuze aan mogelijkheden wil om met ethisch beleggen te starten, zonder daarom op 25 verschillende plaatsten te moeten gaan zoeken.

Voor de startende belegger hebben we uit de opgevolgde fondsen selecties gemaakt en die gecombineerd tot diverse modelportefeuilles. Bij de opbouw daarvan wordt rekening gehouden met het feit of je een voorzichtige, een gemiddelde of een dynamische belegger bent. Maar ook met het feit of je de beschikking hebt over een grote som geld of  liever met kleine regelmatige stapjes de wereld van ethisch beleggen wil binnenstappen. Zo hebben we steeds een aangepast aanbod voor u.

Wie echter reeds aan ethisch beleggen doet, kan via ons kanaal mogelijk bijkomende fondsen vinden en hiermee zijn beleggingsrisico verder spreiden.

Starten kan vanaf een maandelijkse storting van € 104 (kosten incl.).

Wie éénmalig een bedrag wil investeren  kan dit reeds vanaf € 2.600 (kosten incl.)

Wij hebben op al onze modelportefeuilles een backtesting  -tot 10 jaar ver- uitgevoerd. Hoewel niet alle voorbije jaren fantastische beursjaren waren (denk aan 2008, 2011, 2018) zijn de resultaten o.i. toch erg inspirerend. Let wel: resultaten uit het verleden zijn géén garantie voor de toekomst.

Grasduin zeker verder op deze site of volg onze blog via RSS-feed of andere kanalen. Vorm je eigen mening. Ga in discussie. Maar blijf niet aan de kant staan. Be part of the game ! Met ons one-stop-shop maken we je het extra gemakkelijk.

En, o ja, zo je denkt dat ethisch beleggen alleen een novelty uit de laatste jaren is, lees dan even dit artikel (Engels).

(update 07/01/2020)

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.