Duurzaam beleggen is rendabel

 

Zoals het succes van elektrische wagens -voorlopig?- uitblijft door een combinatie van hoge aankoopprijs en “range anxiety” (de angst om ‘zonder brandstof’ te vallen tijdens een verplaatsing), zijn er ook redenen waarom  duurzaam beleggen niet overtuigender doorbreekt.

Tobben over duurzaam beleggen?

In mijn opvatting zijn hiervoor 3 redenen.

 1. Het begrip “beleggen” roept bij velen een onterechte weerstand op.
  • Men associeert het te vaak met “risico” en “gevaar“. Dat andere spaar- of investeringsformules geen risico inhouden, is echter een misvatting. In dit kort bestek kunnen we dit hier niet verder behandelen.
  • Dat beleggen inderdaad actief nadenken, zich informeren en beslissingen nemen met zich meebrengt kan niet ontkend worden. Ook dat roept weerstand op. Het is zoveel gemakkelijker om zich te baseren op wat je door opvoeding en traditie meegekregen hebt (lees: mijn geld gaat naar een rekening bij mijn bank).
 2. De wegen om aan duurzaam beleggen te doen staan nog niet op onze investeringsGPS.
  • Hoewel je voor duurzaam beleggen bij banken als Triodos Bank terecht kan en je ook bij de meeste andere financiële instellingen -mits zoeken- wel enkele duurzame investeringsfondsen kan vinden, is het o.i. inderdaad niet steeds eenvoudig om in de wereld van het duurzaam beleggen door te dringen.
  • Triodos Bank, bvb. heeft immers niet zo’n uitgebreid agentennet.
  • Gezien bij de meeste andere financiële instellingen duurzaam beleggen slechts een marginaal onderdeel van het beleggingsaanbod uitmaakt, zijn de meeste bankwerknemers daar niet echt mee begaan, noch in gespecialiseerd. 
  • Mede om hieraan een stukje te verhelpen zijn we gestart met deze website en onze werking rond Ethisch Beleggen. Aarzel niet om ons te contacteren.
 3. De mythe dat duurzaam beleggen niet rendabel is en daarom slechts voor naïeve idealisten weggelegd is.
  • Zoals vele opvattingen is deze opvatting niet bestand tegen de feiten.
  • De Nederlandse Stichting Natuur & Milieu heeft in een recente publicatie -24/05/2012- een overzicht opgemaakt van enkele studies die de mythe dat duurzaam beleggen niet rendabel zou zijn doorprikt. We bieden dit overzicht hier graag aan.
  • Een zeer omvattende Duitse academische studie, welke bestaande onderzoeken over duurzaam beleggen tussen 1970 en 2014 rubriceerde is eveneens erg formeel. De titel alleen zegt het reeds  “ESG en financiële opbrengst: verzamelde bewijzen uit meer dan 2000 op ervaring gebaseerde studies
  • onderzoek in VS (2019) brengt naar voor dat ESG-fondsen de voorbije  jaren zowel op 1, op 3 en 5 jaar gemiddeld beter presteren dan hun niet duurzame evenknieën.

Duurzaam beleggen werd tot hiertoe vooral door institutionele beleggers gedaan. Deze organisaties, die over diepe zakken beschikken, zijn al jaren overtuigd van de zinvolheid.

De particuliere belegger volgt mondjesmaat. Hoewel zijn aandeel in de laatste jaren behoorlijk aan het stijgen is.

Momenteel (2016) neemt de particuliere klant wereldwijd ongeveer 1/4 van de omzet in duurzaam beleggen voor zijn rekening.

Onze conclusie:

Er is geen reden om het niet te doen!

 

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Ik begrijp niet dat de rijksverheid niet voor de rechter wordt gedaagd ivm de (gelegaliseerde?) diefstal uit reserves van het ABP in de afgelopen jaren.We horen niet over dit grote graaien maar worden telkenmale geconfronteerd met suggestie dat de premies moeten stijgen en de pensioenen moeten worden gekort.Waarom is het in de tweede kamer zo oorverdovend stil op dit punt.Waarom laat de autoriteit AFM niets van zich horen?Waarom zwijgt de Nederlandse Bank als toezichthouder?Waar blijft het OM met een dagvaarding?Spelen al deze organisaties onder een hoedje en dekken zij elkaar af ?

  1. Beste,

   Onze werking situeert zich in België. Het is dan ook moeilijk om over een situatie waarover wij niet in detail geïnformeerd zijn een genuanceerd standpunt te geven. Ook in België wordt er wel eens met pensioenfondsen geleurd door de overheid (vb. in Belgacomdossier). Uw suggesties lijken me op het eerste zicht een beetje in de richting te gaan van een samenzweringstheorie. Zo u overtuigd bent van uw zaak, er voldoende gewicht aan toekent (en voldoende gelijkgezinden vindt), is het misschien mogelijk om u te inspireren op wat Urgenda deed tov. milieubeleid van Nederlandse regering. Daar werd door proces en met de nodige argumenten de overheid in het ongelijk gesteld en aangemaand om zijn beleid bij te stellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.