Duurzaam beleggen is rendabel

Waarom is iets niet zo populair als je zou kunnen verwachten? Bij elektrische wagens wijten we dat onder meer aan een combinatie van hoge aankoopprijs en “range anxiety“. Wat zijn de redenen waarom de man/vrouw in de straat niet massaler inzet op duurzaam beleggen?

Tobben over duurzaam beleggen? Doe ik het of doe ik het niet?

3 redenen waarom duurzaam beleggen nog niet massaal doorbrak bij de particulier.

 1. Het begrip “beleggen” roept bij velen een onterechte weerstand op.
  • Men associeert het te vaak met “risico” en “gevaar“. Dat andere spaar- of investeringsformules geen risico inhouden, is echter een misvatting. In dit kort bestek kunnen we dit hier niet verder behandelen. Maar denk alleen maar aan de structurele waardeverliezen, die je oploopt als de inflatie jarenlang hoger is dan het rendement dat je bekomt op je spaarrekening.
  • Dat beleggen inderdaad actief nadenken, zich informeren én beslissingen nemen met zich meebrengt kan niet ontkend worden. Ook dat roept weerstand op. Het is zoveel gemakkelijker om zich te laten leiden door wat je via opvoeding en traditie meegekregen hebt (lees: mijn geld gaat naar een rekening bij mijn bank).
 2. De wegen om aan duurzaam beleggen te doen staan nog niet op onze investerings-GPS.
  • Hoewel je bij banken als Triodos Bank terecht kan en je inmiddels ook bij de meeste andere financiële instellingen wel enkele duurzame investeringsfondsen kan vinden, is het niet eenvoudig om in de wereld van het duurzaam beleggen door te dringen.
   • Triodos Bank, bijvoorbeeld, heeft niet zo’n uitgebreid kantorennet in België.
   • Bij de meeste andere financiële instellingen maakt duurzaam beleggen slechts een marginaal onderdeel van het beleggingsaanbod uit. De meeste bankwerknemers zijn daar niet echt mee begaan. Laat staan dat ze er zich al in gespecialiseerd hebben. Mede om hieraan te verhelpen zijn we gestart met deze website en onze werking rond Ethisch Beleggen. Aarzel niet om ons te contacteren.
 3. De mythe dat duurzaam beleggen niet rendabel is en daarom slechts voor naïeve idealisten weggelegd is.
  • Zoals vele opvattingen is deze opvatting niet bestand tegen de feiten.
   • De Nederlandse Stichting Natuur & Milieu maakte in een publicatie -24/05/2012- een overzicht van enkele studies die de mythe dat duurzaam beleggen niet rendabel zou zijn doorprikt. We bieden dit overzicht hier graag aan.
   • Een zeer omvattende Duitse academische studie, welke bestaande onderzoeken over duurzaam beleggen tussen 1970 en 2014 rubriceerde is eveneens erg formeel. De titel alleen spreekt boekdelen.  “ESG en financiële opbrengst: verzamelde bewijzen uit meer dan 2000 op ervaring gebaseerde studies
   • onderzoek in VS (2019) brengt naar voor dat ESG-fondsen de voorbije  jaren zowel op 1, op 3 en 5 jaar gemiddeld beter presteren dan hun niet duurzame evenknieën.
   • onderzoek door vermogensbeheerder La Financière de l’ Echiquier (2019)
    • liet zien dat het rendement van de meest duurzame portefeuille 2,3 keer beter scoorde dan de minst duurzame portefeuille. Dit bleek uit modelportefeuilles geselecteerd uit +/- 500 bedrijven die hun SRI-team analyseerde. De bevindingen gaan over de periode 01/01/2010 – 31/12/2018.
    • leerde dat E, S en, G alle 3 bijdragen tot goede performance. Het S(social) gedeelte draagt het meest bij tot de goede scores. Een slechte G (governance/bedrijfsbeleid)-score verlaagt het rendement (-13 %).
    • kwam tot de bevinding dat de risicogevoeligheid van een ESG-portefeuille nauwelijks afwijkt van die van een niet-duurzame portefeuille.
   •  Het Ethisphere Institute (organisatie achter de jaarlijkse verkiezing van The World’s Most Ethical Companies)  publiceerde dat de meest ethische bedrijven over een tijdspanne van januari 2015 tot januari 2020 13,5 % beter presteerden dan een Large Cap Index. (Noot: we vonden niet dadelijk terug welke referntieindex hiervoor gebruikt werd).
   •  De Coronacrisis (2020) is een duidelijk kader om te onderzoeken of duurzame beleggingen beter bestand zijn aan een periode van terugval dan niet-duurzame beleggingen. MSCI bevestigt dat duurzame bedrijven weerbaarder zijn én minder in waarde zakken.  Ook het onderzoeksbureau Lipper kwam tot gelijkaardige conclusie.

Grote beleggers blijven minder afzijdig.

In de praktijk werd duurzaam beleggen tot hiertoe vooral door institutionele beleggers opgepikt. Deze organisaties, die over diepe zakken beschikken, zijn al jaren overtuigd van de zinvolheid. De particuliere belegger volgt mondjesmaat. Toch is diens aandeel in de laatste jaren flink aan het stijgen. Dit blijkt uit onderzoek.

Per 2016 nam de particuliere klant (gele stippellijn) wereldwijd ongeveer 1/4 van de omzet in duurzaam beleggen voor zijn rekening.

Onze conclusie:

Er is geen reden om het niet te doen!

 

4 reacties op “Duurzaam beleggen is rendabel”

Ik begrijp niet dat de rijksverheid niet voor de rechter wordt gedaagd ivm de (gelegaliseerde?) diefstal uit reserves van het ABP in de afgelopen jaren.We horen niet over dit grote graaien maar worden telkenmale geconfronteerd met suggestie dat de premies moeten stijgen en de pensioenen moeten worden gekort.Waarom is het in de tweede kamer zo oorverdovend stil op dit punt.Waarom laat de autoriteit AFM niets van zich horen?Waarom zwijgt de Nederlandse Bank als toezichthouder?Waar blijft het OM met een dagvaarding?Spelen al deze organisaties onder een hoedje en dekken zij elkaar af ?

Beste,

Onze werking situeert zich in België. Het is dan ook moeilijk om over een situatie waarover wij niet in detail geïnformeerd zijn een genuanceerd standpunt te geven. Ook in België wordt er wel eens met pensioenfondsen geleurd door de overheid (vb. in Belgacomdossier). Uw suggesties lijken me op het eerste zicht een beetje in de richting te gaan van een samenzweringstheorie. Zo u overtuigd bent van uw zaak, er voldoende gewicht aan toekent (en voldoende gelijkgezinden vindt), is het misschien mogelijk om u te inspireren op wat Urgenda deed tov. milieubeleid van Nederlandse regering. Daar werd door proces en met de nodige argumenten de overheid in het ongelijk gesteld en aangemaand om zijn beleid bij te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.