Sinds enkele jaren probeert Morningstar het CO2-risico én de betrokkenheid bij fossiele brandstoffen bij beleggingsfondsen in kaart te brengen. Van duurzame fondsen mag men verwachten dat deze laag is. En zo mogelijk nog verkleint. Maar blijkt dit ook uit realiteit? In ons fondsenbestand houden we de Carbon Risk Score en de Fossil Fuel Involvement bij. Deze elementen maken immers deel uit van onze objectiveringsscore. We vergeleken de huidige waarden van de Carbon Risk Score en Fossil Fuel Involvement tussen 2019 en 2020. En dit bij 49 beleggingsfondsen.
Meer transparantie of betere analyses?
Om een score te kunnen berekenen, heeft Morningstar minstens informatie nodig over 2/3 van de bestanddelen van de portefeuille. Zo niet, kan er geen +/- zinvol cijfer voor het fonds vastgelegd worden.
Bij12 fondsen kende M* eind 2019 de score niet. Eind 2020 is dit nog bij 7 fondsen het geval. Dit kan 2 dingen betekenen:
- ofwel hebben de M*-analisten het fonds eindelijk terdege kunnen analyseren. Je mocht niet verwachten dat ze bij aanvang van hun metingen al voor ieder fonds met cijfers uitpakten. Er zijn immers duizenden fondsen die naar u (en hun aandacht) hengelen.
- ofwel dat de transparantie bij de betrokken fondsen verbeterd is.
De fondsen waar nu wel iets over weten zijn Echiquier Arty, Funds For Good, Trusteam Roc A, Echiquier Agenor SRI Mid Cap Europe, NN (L) Global Sustainable Equity Fund.
Bij 1 fonds was de score in 2019 wel gekend en nu niet meer: Skagen Kon-Tiki.
Verslechtering in de cijfers.
6 fondsen krijgen (lichtjes) slechtere scores dan in 2019. Het zijn:
- Comgest Growth Europe (CO2:3,34 -> 3,62),
- Covéa Flexible ISR (CO2:7,13 -> 8,13),
- Pictet-Quest European Sustainable (CO2: 3,38 ->3,51)
- DPAM Equities Europe Sustainable (Fossiele brandstoffen: 1,02 ->2,39)
- Triodos Global Equities Impact Fund (CO2: 4,73 -> 5,88)
- DNCA Invest Beyond Infrastructure & Transition (C02: 9,30 -> 9,70 + Fossiele brandstoffen: 17,34 -> 18.24)
Met uitzondering van dit laatste, betreft het vooral fondsen die al ver gevorderd zijn in het saneren van hun blootstelling. 2 ervan zijn zelfs helemaal niet meer blootgesteld aan fossiele brandstoffen: Triodos Global Equities Impact Fund & Comgest Growth Europe.
Verdere afbouw bij 29 fondsen.
De rest van de fondsen uit de steekproef hebben in 2020 een stap gezet in het verminderen van hun CO2-uitstoot en/of hun betrokkenheid bij fossiele brandstoffen.
Het zijn vooral fondsen die nog een grote sanering af te leggen hadden die goed vooruitgegaan zijn. We twijfelen niet aan hun goede wil. Maar wellicht was er daar ook nog wat makkelijk laaghangend fruit te oogsten. Het zijn vooral de laatste procenten die het moeilijkst te saneren zijn.
Er is vooruitgang.
Ja, globaal gezien verlagen duurzame fondsen hun CO2-uitstoot. En stappen ze verder uit beleggingen in fossiele brandstoffen. Dat leert ons de vergelijking van de Carbon Risk Score en Fossil Fuel Involvement tussen 2019 en 2020.
Of het allemaal wel rap genoeg gaat? Dat hangt af van je persoonlijke appreciatie.
Uit de 49 doorgelichte fondsen is dit de top 3. Deze fondsen dragen het kleinste CO2-risico en zijn amper (of niet) betrokken bij fossiele brandstoffen:
- DPAM Invest B Equities New Gems Sustainable: 3,51
- Comgest Growth Europe : 3,62
- DPAM Invest B Equities World Sustainable: 4,05
Voor de berekening werden de scores van CO2-blootstelling en betrokkenheid bij fossiele brandstoffen bij elkaar opgeteld.