geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Op de catwalk: onze modelportefeuilles voor 2015


 

Wij herijkten onze modelportefeuilles
Wij herijkten onze modelportefeuilles

Sinds 2012 volgen we in onze werking een 50-tal beleggingsfondsen op. Met deze fondsen maken we in een Tak 23-keurslijf combinaties, die geschikt zijn voor iedere belegger die ethische aspecten mee wil opnemen in zijn beleggingsbeslissingen. Of je nu periodiek (maandelijks, trimesterieel, jaarlijks, …) of éénmalig wenst te beleggen. Of je nu een grote som te besteden hebt of eerder over een bescheiden kapitaal beschikt. Of je nu een voorzichtige belegger of eerder een dynamische belegger bent. …

Maar

  • fondsen verdwijnen en anderen verschijnen bij onze leveranciers.
  • Behaalde rendementen leren ons iets over de aantrekkelijkheid van een fonds.
  • Het risicoprofiel van een fonds kan stijgen of dalen na verloop van tijd.

Dat betekent dat ons aanbod niet statisch kan zijn, maar in feite regelmatig bijgestuurd wordt.

Na het afsluiten van 2014, hebben we ons totale aanbod nog eens door de mangel gehaald.

  1. Wie haalde goede rendementen op 1, 3, 5 of op 10 jaar?
  2. Hoe kunnen we binnen de eisen van onze leveranciers een aanbod formuleren dat zowel het risico verkleint als het rendement doet stijgen?
  3. Wat zijn de verwachte tendensen, die in de toekomst wellicht het rendement mee zullen bepalen?

Deze vragen en de resultaten van onze database, gecombineerd met onze vakkennis en inzichten gieten we dan in modelportefeuilles. Deze zijn het startpunt voor een aanbod naar onze klanten.  Dit werk is net weer achter de rug.

Op een aparte pagina op deze site kan u een samenvattend overzicht van deze portefeuilles aantreffen. We hebben het aantal modelportefeuilles uitgebreid, omdat de wetgeving (AssurMiFID) op bemiddeling in onze sector strenger geworden is en we nog duidelijker willen inspelen op de behoeftes en vragen van onze klanten.

Al bij al blijkt dat wie 1 van deze modelportefeuilles zou onderschreven hebben er in het recente verleden alvast een goede zaak aan gehad zou hebben. Zelfs als we een periode van 10 jaar overzien (waarin de financiële crisis van 2008-2009 nog een impact heeft), komen we aan resultaten die je momenteel niet meer kan bereiken met opbrengst van spaarrekeningen en andere vastrentende producten.

In vergelijking met het verleden, hebben we over het algemeen het gewicht van pure obligatiefondsen wat laten zakken. We vrezen dat we nu toch (bijna) aan het einde van de rentedaling zijn en dat er met obligatiefondsen in de komende jaren daardoor niet echt veel rendement meer zal kunnen behaald worden. Om voor de voorzichtige klant toch trouw te kunnen blijven aan diens beleggingsprofiel hebben we voor sommige portefeuilles het gedeelte niet-ethisch (niet gescreend) lichtjes moeten optrekken. We willen immers niet onze eigen overtuiging door de strot van onze klanten duwen, maar willen ook de kans op potentieel rendement gaaf houden. En soms vergt dit compromissen. Dit hebben we ook uitgelegd in dit artikel.

Zullen onze modellen presteren of niet?
Wat zullen onze modellen doen? Presteren of wanpresteren? We zetten alvast in op meer transparantie.

Wat de toekomst brengt, kunnen we helaas niet voorspellen. Het is dus inderdaad een beetje zoals op de catwalk. Sommige modellen gaan een fantastische carrière tegemoet. Ze krijgen vele bewonderaars en worden door hen als rolmodellen gezien. Maar andere gaan onderuit omdat ze de stress niet aankunnen, omdat ze zich zelf uithongeren of omdat ze een obstakel veel te laat opgemerkt hebben.

 


2 reacties op “Op de catwalk: onze modelportefeuilles voor 2015”

  1. Mode en trends moet je niet op af gaan. Neem als voorbeeld Bitcoin. In 2013 en 2014 was het helemaal de trend maar inmiddels is er weinig van over. Slim is om te investeerden in betrouwbare grote jongens als het rustig is. Brengen zij dan een nieuw produkt op de markt zal je altijd even lekker winst kunnen maken. Gooi niet met je geld!

    • Dag Jan,

      Het artikel gaat niet over mode of trends, tenzij je “duurzaam beleggen”, “ethisch beleggen” een mode of trend vindt. In dit geval verschillen we van mening. En dit kan in onze contreien. De ‘grote jongens’ hebben natuurlijk door hun gewicht al veel impact op de markt en zijn inderdaad meestal een ‘veilige’ insteek. Maar er zijn helaas ook tal van voorbeelden waarin grote jongens ook over de kop gingen en ontwikkelingen, die onder hun neus gebeurden niet tijdig opmerkten. Want ’to big to fail’ leidt soms tot vadsigheid. Of we het nu hebben over the fall of the roman empire of over Kodak maakt niets uit.
      Met je “gooi niet met geld” kan ik natuurlijk alleen maar akkoord zijn. In deze blog wordt informatie verspreid, maar ook geregeld gewezen op onzekerheid. Nergens wordt m.i. de suggestie gedaan dat er met geld moet gemorst worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *