Ethisch Beleggen houdt steeds zijn ogen open in zijn zoektocht naar nieuwe fondsen, die in aanmerking komen voor verdeling. Tijdens een studiedag van verzekeraar Delta Lloyd Life (DLL) in Brussel vorige week kwamen enkele externe fondsbeheerders aan het woord. Die konden hun eigen fonds aanprijzen dat in het kader van de open architectuurpolitiek door DLL verdeeld wordt.
Op zo’n momenten passeren slideshows met grafieken, kernwoorden en veel peptalk. Het komt er immers op aan de waar aantrekkelijk te verkopen. Op 1 van de geprojecteerde fiches stond nu toch wel gedrukt zeker dat betrokken fondsbeheerder, Financière de l’ Echiquier, in zijn beleggingscriteria rekening hield met ‘verantwoordelijkheid voor maatschappij en milieu’. Omdat ik daar zo op het eerste zicht niet al te veel van terugvond bij het gepresenteerde fonds Agressor sprak ik tijdens de pauze, Kelly Hebert, verantwoordelijke Benelux, hierover aan.
In het korte gesprek dat we hadden, verwees ze naar hun specifiek fonds Echiquier Major, dat volgens haar volledig op basis van MVI-criteria opgebouwd zou zijn. Dit fonds kreeg in 2011 het SRI-label van Novethic. Bij nazicht blijkt het te gaan over een fonds dat vooral in Europese aandelen van Large Caps – moeilijk woord voor: grote bedrijven-, investeert. Ze kiezen daarbij bedrijven die regelmatig opduiken in lijsten waar rekening gehouden wordt met duurzaamheidscriteria. Bedrijven als H & M, Unilever, …
Het fonds bestaat sinds maart 2005 en heeft tot heden een behoorlijk parcours afgelegd. Hun benchmark is de Eurostoxx600 en sinds midden 2007 kloppen ze die in rendement. Het betreft een fonds met een hoge risicograad (6 op schaal van 7) en volgens de visie van Morningstar met een bovengemiddelde prestatie.
Hoewel het hier terug gaat om een aandelenfonds, nemen we dit toch op in onze selectie, omdat we hierdoor een nieuwe fondsbeheerder in ons aanbod krijgen (nu reeds 14). In het kader van risicospreiding lijkt het immers interessant om niet steeds op dezelfde beheerders beroep te doen. Een andere beheerder heeft mogelijk een andere visie –daarom niet noodzakelijkerwijs een betere– en die leidt mogelijks tot andere resultaten.
Hoewel al onze beheerders in dezelfde vijver vissen (die van maatschappelijk verantwoord investeren), jagen ze wellicht niet met dezelfde methodes en niet op dezelfde vis. Onze ambitie met Ethisch Beleggen is u een gespreide vangst te kunnen voorleggen: variatie in soorten en in voedzaamheid. Om te weten of dit lekker is, moet je van onze menu proeven.