De klimaatmars in Brussel mag een succes genoemd worden. Een krachtige roep naar een doortastend klimaatbeleid weerklonk uit -afhankelijk van de bron- 25.000 tot 75.000 kelen. Klimaatspijbelaars kondigen nieuwe acties aan.
Wie spijbelt er nu in feite? De verantwoordelijke politici of verontruste adolescenten?
Nu de aandacht voor COVID-19 stilaan mindert, hopen velen dat de diverse regeringen in ons land eindelijk eens werk maken van de engagementen uit de Akkoorden van Parijs 2015. Lippendienst betonen aan het reduceren van de CO2-uitstoot volstaat niet. Het pad om tegen de 2e helft van deze eeuw klimaatneutraal te zijn in economie en samenleving moet nu echt ingeslagen worden.
De State of the Union, die premier De Croo normalerwijze morgen na afronden van de begrotingsbesprekingen aflegt, kan een aanwijzing geven dat men de urgentie in de politieke cenakels aanvoelt. Want we willen toch niet opnieuw (zoals in 2015) met de enkels op de broek naar de COP26 vertrekken?
Gratis tips …
Dames & heren politici, er is veel werk te verzetten. Op een voor u -soms- onbekend terrein. Maar u kan alvast leren uit wat in andere landen op deze wereldbol reeds geprobeerd werd.
Zopas (8/10/2021) verscheen het gratis e-book No Brainers and Low-Hanging Fruit in National Climate Policy. Ik heb het voor jullie gedownload. Het volstaat om op de titel van het boek te klikken en u kan aan de slag. Op uw studiediensten zal er vast en zeker nog iemand met voldoende kennis van Engels zitten. Vraag die om er in op zoek te gaan naar maatregelen die zo goed als onmiddellijk te implementeren zijn.
Laat je niet afschrikken door de eerste hoofdstukken, die voorbeelden aandragen uit Argentinië, Brazilië, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Rusland, China, Australië, Canada en VS. En voel zeker niet de behoefte om daar ter lering naartoe te vliegen. Het gaat over reductie van uitstoot, niet om veroorzaken ervan. Nader bij huis is er ook genoeg inspiratie. Er staan voorbeelden in uit de ons (een beetje ruim genomen) omringende landen: UK, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en zelfs Polen.
… door adviseurs die u doorgaans vertrouwt.
De auteurs zijn geen geitenwollensokkendragers (hoewel ik niet geïnformeerd ben over hun exacte vestimentaire gewoontes), maar economen. Mensen waar u door de bank genomen liever naar luistert. Zelf vinden zijn hun voorstellen haalbaar, efficiënt én snel uitvoerbaar.
Met andere woorden: Zakia Khattabi, Zuhal Demir & Céline Tellier u moest al bezig zijn. Zonder natuurlijk te vergeten dat de suggesties hierin opgenomen slechts een eerste stap zijn op een lang vol te houden weg. Stimuleer dus ook uw collega’s om wat meer aandacht te besteden aan de wereld die ze hun (klein)kinderen willen nalaten.