geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Hulp bij je eigen huiswerk als duurzame belegger


In een maatschappij die aan sneltempo ontkerkelijkt verliest de zegswijze “werpt al uw bekommernis op de Here” (Psalm 55 :23)  vlug haar betekenis. Het kwam er op neer dat we al onze zorgen mochten overlaten aan God. Op Hem mogen wij vertrouwen. Er klinkt hiervan nog een echo door bij Mattheus 6:26 “Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet… “. Kortom: God zorgt voor zijn schepping.

Die neiging tot overdracht van verantwoordelijkheid naar een hogere, verstandigere, … instantie is met het verdampen van de religieuze inspiratie niet verdwenen. Toen ik nog een bankagent was, werd ik er regelmatig mee geconfronteerd. Klanten die vroegen wat ik in hun plaats zou doen: Is het geen tijd om vastgoed te kopen? Zou ik niet beter in Lernout & Hauspie stappen in plaats van mijn geld op mijn spaarrekening te houden? Ik kreeg reclame voor belegging X, zou je daar zelf ook in beleggen? , … .

Ken uzelf

hulp bij je eigen huiswerk als duurzame belegger
We geven toch zo graag werk uit handen wat we au fond in feite beter zelf zouden doen. Huiswerk uitbesteden of niet maken is onverstandig. Maar soms kan een handig duwtje je toch goed vooruit helpen.

Dergelijke vragen zijn in feite pas zinvol als je daar als klant zelf eerst je gedachten rond geordend hebt. Als adviseur zijn we al enkele jaren vertrouwd met het verplichte KYC, Know Your Custumer. Maar in feite is er niemand die een klant beter kan kennen dan hemzelf (m/v/x). Dat vraagt echter wat voorbereiding. Een fase die regelmatig overgeslagen wordt door consumenten. Ook door de (aspirant-)belegger.

En hoewel de wetgever de financiële adviseurs steeds scherper doet polsen naar de kennis, ervaring en behoeftes van de klant wordt door gebrek aan voorbereiding van deze laatste toch regelmatig de bal misgeslagen. De reden daartoe kan zijn dat de adviseur niet goed luistert. Maar evengoed ligt de oorzaak vaak bij een impulsief antwoord van de klant.

Iets wat ons het eerst te binnen schiet als we met een vraag geconfronteerd worden, is niet noodzakelijkerwijs uiteindelijk het belangrijkste. Al is het maar omdat wij permanent door vluchtige feiten bestookt worden en enorm beïnvloedbaar zijn.

Ook beïnvloeden onze emoties onze beslissingen meer dan ons verstand dit doet.

Denk bijv. aan het feit dat het lied Amsterdam van Kris De Bruyne verkozen werd tot beste Belgische nummer in de Belpop 100 in 2021. Terwijl het een jaar later Les Yeux De Ma Mère van Arno werd. Net zoals Luc De Vos’ Gorky 2 opeenvolgende jaren (2014 & 2015) met Anja bovenaan dezelfde lijst prijkte. Telkens was het (nakende) overlijden van de artiest én niet de intrinsieke kwaliteit van het nummer hiertoe de drijvende kracht.

Myfairmoney: uw handige huiswerkhulp …

Via de website Moneystore.be werd recent een lans gebroken om het gesprek met je bankier rond duurzaamheid  zelf goed voor te bereiden. Terecht.

Het artikel verwijst uitvoerig naar deze site: www.myfairmoney.eu. Laat je niet uit je lood slaan omdat de site in het Engels is. Er is ook een Duitse en Franse vertaling beschikbaar. En via Google Translate krijg je ook redelijk goed Nederlands voorgeschoteld.  Althans in het algemene gedeelte van de site. Myfairmoney is een onafhankelijk, non-profit en niet commercieel platform over duurzaam beleggen.

… maar een halfslachtige oplossing voor Vlamingen en Nederlanders.

Wie zich registreert op de site kan een uitgebreide duurzaamheidsvragenlijst invullen zodat hij zijn eigen duurzaamheidsdoelen kan definiëren. Helaas gebeurt dit alleen in de 3 talen die momenteel ondersteund worden. Ook de toelichtingsfilmpjes via Vimeo kan je niet in het Nederlands bekijken.

Na invullen van die vragenlijst krijg je dan toegang tot een PDF met je voorkeuren. Je zogenaamd individueel duurzaamheidsprofiel. Hierbij een voorbeeld.

De hulp van een financieel adviseur inroepen.

Dit profiel kan je eventueel gebruiken in een benadering van een financieel adviseur om een belegging zo getrouw mogelijk aan uw verwachtingen te bekomen.  Zo kan je deze je eigen duurzaamheidsprofiel doormailen met bijv. volgende tekst:

Geachte mevrouw/meneer [Naam invoeren ],
of Geacht Adviesteam van [Naam bank ],

Ik ben geïnteresseerd in beleggingsadvies en wil graag een vrijblijvende afspraak maken. Ter voorbereiding op deze afspraak heb ik de vragenlijst van myfairmoney.eu ingevuld.
Je kunt mijn profiel hier bekijken: [Link ]
Het is voor mij belangrijk dat deze niet-financiële voorkeuren worden geïmplementeerd in mijn financiële investering.
Ik kijk uit naar uw afspraak suggesties! Hartelijk dank!

Hoogachtend
[Uw naam ]
[vul dan hier uw
e-mailadres en/of telefoonnummer in.]

hulp bij je eigen huiswerk als duurzame belegger
Een goed voorbeeld voor de Fransen, Engelsen en Duitsers. Nederlandstaligen hebben er slechts een halve oplossing aan.

Je kan dit gesprek ook voorbereiden. Maar hier schiet de site voor Vlamingen en Nederlanders opnieuw tekort. Zowel de filmpjes als de vragenlijst worden niet mee vertaald door Google Translate. Op de pagina mbt. de voorbereiding word je er nog eens aan herinnerd dat je beter je aandacht bij de les blijft in het onderhoud met je adviseur.

Zelf aan de slag gaan met je duurzaamheidsprofiel.

Wil je zelf je belegging kiezen, dan vind je een fondsendatabase (2079 fondsen voor België). Hierin kan je filteren op positieve criteria , uitsluitingscriteria en labeling van fondsen.

positieve criteria

Hier kan je kiezen voor beleggingen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs (incl. of excl. kernenergie) en/of Best-In-Class benadering. Vink je alle voorkeuren aan (hier excl. kernenergie) dan is er geen enkel fonds dat aan je behoefte beantwoordt.

uitsluitingscriteria

Hier heb je de mogelijkheid om op zowel E, S en/of G te selecteren. Telkens zijn er uitklapbare items, die voor jou al dan niet belangrijk zijn.  Bvb. bij een selectie op alleen het sociale aspect, waarbij bedrijven die in controversiële wapens handelen en ook bedrijven die er oneerlijke arbeidsvoorwaarden op nahouden uitgesloten worden, blijven er 318 fondsen over.

label

Er zijn diverse landgebonden labels rond duurzaam beleggen. Denk aan het Belgische Towards Sustainability. Je kan de fondsen selecteren die daar een certificaat voor ontvingen. Naast de landenlabels is er ook de Europese SRI transparantiecode van Eurosif. Selecteer je alleen op die laatste, dan hou je 20 fondsen over.

Je huiswerk maken loont.

Improvisatie is goed als je een begenadigd muzikant bent, maar niet bij je financieel beleid. Wil je beleggen dan kan je je beter ook voorbereiden. Dit geldt uiteraard ook voor wie duurzaam wil beleggen.

Haast en spoed is zelden goed. Weet wat je wil is een eerste belangrijke uitvalsbasis om je uiteindelijke keuzes verder te kunnen in kaart brengen. En om niet om de tuin geleid te worden door een onbekwame – of kwaadwillige adviseur.

Myfairmoney.eu kan je hierin alvast een stuk op weg helpen. Jammer dat onze landstaal niet mee opgenomen is in dit project. Het zou de praktische bruikbaarheid voor de geëngageerde belegger aan de Noordzee een stuk de hoogte in jagen.

————————————————————————————————————————

Ik communiceerde mijn bekommernis aan MyFairValue via reactie hieronder en ontving een antwoord met belofte dat hier (binnen onbepaalde tijd) aan gewerkt wordt. In hun antwoord stak een vraag om eventueel later gecontacteerd te kunnen worden voor feedback. Dit was hierop mijn antwoord: 

“Hi,

I’m always open to be contacted and to give feedback on issues concerning insurances or advisory in general. But as I stated earlier: I’m just a simple insurance broker (and not a very influential/expensive consultant). So making suggestions are not my priority and they will never be fully comprehensive.

Kind regards”


2 reacties op “Hulp bij je eigen huiswerk als duurzame belegger”

  1. (vraag verzonden aan MyFairMoney per 03/05/2022)
    Hi,

    I’m verry glad I found your site.
    But, I’m also sad that I ‘ve seen that there isn’t a Dutch version of your site.

    Since you have offices in Brussels, you should known that there are about 24.000.000 people who speak and read Dutch along the borders of the Nordsea. Some of them have notions of French, English or German.
    And your mission is to provide retail investors with educational resources on sustainable investing, as well as details on the sustainability performance of financial products. You may not suppose that each retail investor is fluent in his second- or third language.
    So I think you’re missing a great opportunity to help these people to orientate their money in the direction where it has to go: sustainable investing.

    As for me, I’m a simple insurance broker, who choose to focus on sustainable insurance investments.
    I’ve just written a blog about the necessity for the people to do their homework before they start to invest in a sustainable way (https://ethischbeleggen.com/hulp-bij-je-eigen-huiswerk-als-duurzame-belegger/).
    I’m convinced that your approach is a good one. But unfortunately not for the Dutch – or Flemish people.

    With Google Translate it’s possible to have a good version of some of your texts. But for the core information (videos, the comprehensive questionnaire , the individual sustainability profile, …) the translations are not available.

    Are you working on a Dutch edition of your site? When will this be ready? Or are we just unimportant for your projects?

    Kind regards,

  2. (antwoord ontvangen op 10/05/2022)
    Dear Patrick,

    thank you for your email and your interest in MyFairMoney – and your feedback.
    This is most valuable! We, behind MFM, are a non profit NGO with limited funding. Therefore we have to be careful how to allocate our resources. It is great to know that users like you would request a dedicated Dutch version! In general, we are working on additional language versions and Dutch is definitely on the list. We started with the German platform, extending it to French and English only last year. We have already extended the fund universe searchable on the fund database to the Netherlands and Belgium, for example.

    Besides more language versions, we are working also on other features both for retail investors and advisors. When these concern insurances and advisory in general, we are happy to hear your dedicated feedback! Would you be open to be contacted on this again?

    So: Thank you very much for your time and feedback, it is very much appreciated!

    Best, Constanze from the MFM Team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *