Recent kwam 2 x in publicaties van de financiële informatiewebsite Morningstar het fonds Comgest Growth Europe Eur Acc bovendrijven. Dit is een fonds dat inzet op aandelen van grote Europese bedrijven.
Het fonds werd opgelijst in het artikel Deze fondsen scoren op Morningstar Analyst én op Sustainability Rating én in het artikel Duurzaamheid bij Europese large cap aandelenfondsen.
Het is relatief merkwaardig omdat dit fonds geen expliciet duurzaam mandaat heeft in zijn beheersopdracht. En toch haalt het volgens de hun beoordelaars de maximale score in hun duurzaamheidsrating. Het huldigt dus alvast niet het “Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden” van hypocriete greenwashers.
Het fonds scoort zelf een pak beter dan heel wat fondsen die wél een expliciet duurzaamheidsmandaat hebben. Omdat het zich naar de buitenwereld niet als dusdanig profileert, zal het dan ook onder de radar blijven voor wie zijn fondsen louter op de intenties van de beheerders aftoetst.
We weten niet of dit fonds niet eerlang toch het steven zal keren en zal investeren in minder koosjere zaken, maar tot het tegendeel bewezen is, lijkt het fonds voorbeeldig. Om die reden hebben we besloten om het in ons aanbod op te nemen. Het kan geïntegreerd worden in portefeuilles vanaf € 25.000.
De beslissing om dit fonds toch in het aanbod op te nemen, heeft niet alleen te maken met het feit dat dit de maximale score krijgt op duurzaamheid bij Morningstar. Maar ook met het feit dat het in hun rating (kwantitatieve vergelijking van fondsen op basis van rendementen uit het verleden ) als een topfonds (*****) naar voren komt en daar bovenop nog eens door de analisten van Morningstar op kwalitatief vlak als uitmuntend (Gold) beschouwd wordt. Uitleg over de kwalitatieve – en kwantitatieve score vindt u hier.
Mensen die deze site volgen, zullen weten dat we meestal kritisch blijven over Morningstar. Zo hebben we in het voorbije jaar in onze bijdragen over de evolutie van onze eigen portefeuille herhaalde malen aangestipt dat de duurzaamheidsrating bij Morningstar zeker niet alleenzaligmakend is. En ook soms onverklaarbare bokkensprongen gemaakt heeft in haar opstart. We hebben daar o.m. aandacht aan besteed bij bespreking van onze eigen portefeuille in oktober, november en december 2016.
Maar omdat alle signalen hier op groen lijken te staan, hebben we hier toch de bekoring om naar analogie van 50.000.000 Elvis Fans Can’t Be Wrong overstag te gaan. Te meer omdat de meeste analisten in de richting van Europa kijken als het gaat om komend rendement.
De daad bij het woord voegend, hebben wij alvast het fonds opgenomen in onze eigen portefeuille en er 25 deelbewijzen van aangekocht per 01/03/2017. Zo zullen we zelf zien of “If it sounds too good to be true,it probably is” ook hier opgaat. En kunt u dit zelf ook volgen
Disclaimer: omdat rendementen uit het verleden geen garantie voor rendement in de toekomst zijn, net zo min als een grote schare aanhangers automatisch een bewijs van kwaliteit betekent, raden we u ook hier aan om niet al uw eieren in dezelfde mand te leggen. Blijf “spreiding” als een basisregel in uw beleggingen huldigen.