De saga rond het groenestroombedrijf Electrawinds, dat nu bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd heeft, bewijst nogmaals dat het niet volstaat om in een sector met toekomstkansen en met predicaat duurzaam te opereren om goed bezig te zijn.
Degelijke bedrijfvoering met de voeten op de grond, transparente financiëring, … Het zijn noodzakelijke voorwaarden om succesvol te blijven. Want hoe dan ook ondernemen is én blijft opereren in een wereld in beweging. En de tektonische platen van die wereld kunnen soms onverwacht en hard gaan schuiven.
Het is niet aan ons om een intentieproces te maken, maar het moet gezegd dat ook de coöperatieve Groenkracht dat zijn financiële middelen voornamelijk -in de vorm van achtergestelde leningen– ter beschikking stelde van Electrawinds de financiële middelen, die coöperanten inbrachten wel erg eenzijdig ingezet hebben. Het lijkt toch een beetje op de gok die Arco nam door haar middelen eenzijdig in het zwalpende Dexiaschip te laden. Eens dit schip water laat, vergaat man en muis. Gezien de bescherming van de coöperant niet echt veel voorstelt (tenzij je zoals bij Arco bevriende politici hebt, die in de paniek rond de nakende financiële ineenstorting van diverse grootbanken en verzekeraars achterkamerakkoorden sluiten waar bevriende coöperaties ook uit de -nou ja 😉 -…. wind gezet worden).
Met Ethisch Beleggen hebben we al tot vervelens toe opgeroepen om uw spaar-/beleggingsgeld te spreiden. En we moeten dat blijven doen.
Ben je verblind door het goede doel van je voorkeurbedrijf of door een sterk rendement (al dan niet in het vooruitzicht gesteld), dan dreig je wel eens al te veel eieren in 1 mand te leggen.
Omdat tussen plannen en realisaties vaak wetten en praktische belemmeringen opduiken, zijn vele in sé zinvolle -, potentiëel duurzame initiatieven in hun opstart aangewezen op de 3F: friends, fools and family.
Hetzij omdat hun bedrijfsplan de klassieke kredietverleners niet overtuigt, hetzij omdat ze de weg naar deze niet vinden. Wie vanuit een groen perspectief projecten ontwikkelt, heeft vaak niet de nodige economische – en financiële scholing achter de rug en vindt die deskundigheid niet steeds in zijn naaste omgeving terug.
Onderkapitalisatie en onrealistische groeiplannen zijn dan vaak het gevolg. Investeerders zoeken in eigen omgeving of via alternatieve middelen zoals crowdfunding is dan soms de logische volgende stap.
Het wordt pas erg als vrienden, “zotten” en familieleden uit persoonlijke sympathie en zonder zich veel te verdiepen in het project met geld over de brug komen. De kans dat hun goedbedoelde financiële injectie fout loopt blijft groot.
Versta me niet verkeerd, ik pleit niet tegen locale investeringen in nichebedrijven of in starters. Hoewel dit m.i. in eerste instantie wel eerder spek voor de bek van reguliere instanties als banken, business angels, investeringsnetwerken,… zou moeten zijn dan van de eerste de beste particulier. Maar ik pleit er wel voor dat particulieren die die keuze maken zich wat rationeler opstellen en zich minder door emotionele argumenten als mijn geld brengt elders toch niets op, dat lijkt me een leuk initiatief, 2 of 3 mensen uit dit inititief zijn bij mijn weten toffe mensen, …. te laten meesleuren.
In eigen omgeving ken ik genoeg mensen, die hun geld (soms ook hun energie) in 1 of ander “groen” project stopten: vastgoed, verdeler zonnepanelen,… en van een kale reis teruggekomen zijn.
Kies je toch voor bepaalde projecten, doe het dan vol overtuiging en weet dat je de kans loopt op verlies. Investeer dan ook slechts met die hoeveelheid geld die je zeker langdurig kunt missen (of zelfs totaal verliezen). Bomen groeien niet tot aan de hemel. Wie daar anders over denkt of de jackpot verwacht van 1 specifieke investering, moet wat beter bij de les blijven en leren uit verhalen als Lernout & Hauspie, World Online, …
Het vergt moed om vandaag nieuwe, duurzame projecten op te starten. De initiatiefnemers ervan verdienen dan ook onze ondersteuning, toch als ze zelf hun huiswerk maakten. Naast de nieuwe coöperatieve bank NewB in oprichting, zagen recent nog diverse andere initiatieven het daglicht. Voorbeelden ervan zijn cvba Cohousing Projects (vastgoed) en de burgercoöperatie EnerGent (hernieuwbare energie) in Gent. We wensen ze allen een behouden vaart en beseffen dat ze opstarten in moeilijke economische- en financiële omstandigheden, terwijl een groot stuk van de bevolking argwanend blijft tegenover dergelijke newbies. Onvertrouwd als die is met ‘rare ideëen’ als “Delen is het nieuwe Hebben“.
Nieuwe loten zorgen voor nieuw leven in de natuur. Maar de natuur is een geheel van complexe elementen, die allen op elkaar inwerken. Louter alleen inzetten op de nieuwe loten leidt dan ook tot bijziendheid en is erg onvoorzichtig. Zeker dergelijke initiatieven hebben aandacht voor People en Planet, maar het valt af te wachten als ze ook Profit opleveren. En zo komen we weer tot onze oproep om te spreiden.
Want iedere Friend, Family of Fool, die goedbedoelend zijn neus schaafde aan een ogenschijnlijk interessant initiatief zal wel twee keer nadenken vooraleer hij/ zij dit nog eens doet. En is mogelijk -een tijdje?- verloren voor de financiële omschakeling naar duurzaamheid. Iets wat m.i. sowieso moet gebeuren. En met een Processie van Echternach (2 passen achteruit en 3 vooruit) schieten we echt niet op.