From scratch moeten (her)beginnen, biedt soms voordelen.
Vanop een wit blad ziet men niet de platgetreden paden en kan men -niet gehinderd door het verleden- soms op nieuwe inzichten uitkomen, nieuwe wegen bewandelen.
Wie in de automobielindustrie een volledig patrimonium heeft dat gebaseerd is op diesel- en benzinevoertuigen, zal zich minder geroepen voelen om spontaan minder vervuilende voertuigen in de toonzaal te zetten. Zelf al duwt de wetgever de uitstootnormen naar omlaag, liever biedt men tegenwicht (desnoods met sjoemelsoftware) dan dat men de nieuwe normen omarmt. Een bedrijf dat pas recent stappen zet binnen de automobielindustrie, sleept dat verleden niet mee en kan dadelijk /vlotter inhaken op de paradigmawissel die zich aftekent.
Het lijkt er steeds meer op dat ook verzekeraar Fidea zich in deze situatie bevindt.
Nadat KBC deze verzekeraar in het zog van de financiële crisis op last van Europa uit zijn invloedsfeer diende te verwijderen, leek het alsof deze zich zou terugtrekken op een corebusiness van variaverzekeringen.
Gedurende lange tijd leek het er op dat het beleggingsverzekeringsverhaal er niet geschreven zou worden. Pas enkele jaren geleden begon zich voorzichtig toch een beperkt aanbod te ontwikkelen. In onze blog hebben we hier al aandacht aan besteed via een bericht op 28/09/2017 en opnieuw per 27/09/2018.
Het fondsenaanbod dat men in de etalage zet, breidt zich geleidelijk uit. En er lijkt zich een tendens af te tekenen. Geleidelijk worden er ook meer en meer duurzame fondsen in het aanbod opgenomen.
Naast de reeds vermelde in onze eerdere blog, is ondertussen ook het Triodos Sustainable Equity Fund (ISINcode: LU0278271951 – 5 globes) in het aanbod verschenen.
Zeer recent zijn er opnieuw 3 duurzame fondsen toegevoegd aan de tak 23-boom. Ditmaal uitsluitend gereserveerd voor hun Dyna-Save Plan (minimuminleg € 5.000).
Het betreft de fondsen DNCA Invest Beyond Infrastructure & Transition (ISIN-code: LU0309082369 – 5 globes) , Pictet SmartCity (ISIN-code: LU0503634221 – 3 globes) en Pictet Global Environmental Opportunities (ISIN-code: LU0503631714 – 4 globes).
De meeste van die duurzame fondsen hebben een SRRI (Synthetic Risk and Reward Indicator) van 5 op een schaal van 7 of 4 op de nieuwe SRI -schaal (samenvattende Risico-indicator, volgens PRIIPS). Voor het verschil tussen die 2: zie ons blogbericht van 01/02/2018.
Ze zijn dan ook alleen bestemd voor een belegger die minstens een neutraal – of liever nog een dynamisch risicoprofiel heeft. Maar niets belet om ze te verdunnen met enkele minder risicovolle (niet-duurzame) fondsen uit lagere risicozones. Dan kan ook een eerder behoudende belegger bij betrokken verzekeraar (gedeeltelijk) duurzaam beleggen.