Bij de opstart van onze site in 2012 hadden we een beoogd jaarlijks rendement van gemiddeld 5 % naar voor geschoven hadden. We wilden immers minstens gelijke tred houden met spaarders en beleggers die minder risico namen. De kostenstructuur van een belegging in verzekeringsfondsen is relatief zwaar. Als je zonder risico en kosten 3 à 4 % opbrengst kan krijgen, waarom zou je dan kiezen voor een belegging waar je bij aanvang als zoveel geld aan kosten ziet opgaan en waarvan het nog af te wachten is of ze beter scoort? Vandaar de meetlat op 5 %. Natuurlijk gespreid over een middellange termijn. We weten dat je de bluts met de buil hebt bij niet-vastrentende beleggingen. Dus 1 of meerdere slechte jaren kunnen, zolang ze maar gecompenseerd worden door jaren die het verlies voldoende wegpoetsen. We hebben dat rendement tot en met 2015 gehaald. In 2016 echter duidelijk niet.
De resultaten van 2016 stellen teleur. Echter, we mogen niet blind zijn, voor wat er op het vlak van vastrentende producten de voorbije jaren gebeurd is. Ook daar zijn de intrestvergoedingen op spaarrekeningen, termijnrekeningen, kasbons, obligaties steil de dieperik ingegaan. En daar bovenop is ook nog eens de belasting op de meeste van die producten zwaar aangescherpt (zo ligt de roerende voorheffing vanaf 01/01/2017 op 30 %).
Omdat de omstandigheden sinds 2012 door de lage rentes gewijzigd zijn, is daarom ook niet langer noodzakelijk om de 5 % beoogd rendement als maatstaf aan te houden. Dit zou alleen maar de druk opvoeren om meer risico’s te gaan nemen. En dat gaat in tegen het voorzichtigheidsprincipe en de noodzaak tot spreiding.
Met rentes op 10 jaar van minder dan 1 % (OLO 10 jaar 30/12/2016 0,47% – 29/12/2016: 0,85 %) scoren onze oplossingen -ondanks kun kostenstructuur- toch beter als ze gemiddeld maar 3,5 % opbrengen, zo hebben we berekend. Vanaf 4,5 % laten ze zelfs de strafte vastrentende producten momenteel op de markt achter zich.
We leggen de lat voor de toekomst dan ook een beetje lager. En mikken voortaan op een gemiddeld rendement van 4 %.
Hopelijk gaan we er niet permanent onderdoor. Want in dit geval moeten we het alleen stellen met een indirecte opbrengst: via ethisch beleggen werk je mee naar een wereld waar er meer aandacht is voor mens, natuur en maatschappij en minder aandacht voor eenzijdige winstmaximalisatie ten koste van alles. De 3 P’s weet je wel.