Dat Dexia hard tegen de financiële crisis aangelopen is en finaal in 2011 tijdens de Eurocrisis uit de bocht vloog is algemeen gekend. Sindsdien werd de bank losgekoppeld van de andere onderdelen en gaat deze onder de naam Belfius met staatswaarborg verder. Er is een groot gedeelte van Dexia dat als Bad Bank overeind gehouden wordt en waarin België meer dan gelijkmatig in het risico deelt.
Maar er was ook nog Dexia Asset Management. De vermogensbeheerder van de groep bleef als wees over, toen Belfius zich over het spaargeld ontfermde en beloofde om zich voorzichtig op te stellen. Het resultaat hiervan was dat Dexia AM in de etalage belande. En er ook betrekkelijk lang in bleef staan. Een paar keer kwam het tot vrijages, maar die sprongen telkens af. Zodat de vrees bestond dat Dexia AM als een onbeheerde bruid zou verkommeren. Uiteindelijk kwam de redding uit het Westen. Een onderlinge levensverzekeraar uit VS (New York Life Investments Group) zag Dexia AM als een welkome uitvalshoek om zich in een nieuwe markt als Europa verder uit te bouwen. En doopte het om tot Candriam. Candriam is een acroniem dat de kernwaarden van het bedrijf dient weer te geven: C onviction AND R esponsibility I n A sset M anagement. Overtuiging en verantwoordelijkheid in vermogensbeheer dus.
Elders op hun website hebben ze het over de beginletters, die samen CAN vormen. Net zoals in de optimistische boodschap van Obama “Yes, We Can !” zou dit ook positieve vibraties moeten uitstralen. Goede energie nodig om de 20-jarige erfenis van Dexia AM een flinke doorstart te laten maken. Want tijdens de periode waarin de toekomst van Dexia AM onzeker was, was de vermogensbeheerder wel een beetje onzichtbaar in de maatschappij. Zo kan je je op de site van Candriam onder meer abonneren op een newsletter DVI (duurzaam en verantwoord Investeren). De jongste nieuwsbrief dateert van oktober 2012. Dus niet echt okselfris meer.
Nu Candriam losgekoppeld is van Dexia zal het de eerste paar jaar nog wel op een gentlemen’s agreement met de bank Belfius kunnen rekenen. Maar toch zal het op termijn mogelijk moeten zoeken naar nieuwe manieren om klanten te benaderen. Traditiegetrouw had Dexia natuurlijk wel erg veel eerder katholieke- of overheidsorganisaties die bij hen hun beleggingen inkochten. Hopelijk knippen die de band niet volledig door of een doorstart wordt moeilijk. En dan dringt de nieuwe baas misschien wel aan op stroomlijning in zijn eigen richting. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat Principles for Responsible Investments dan overeind blijven.
Door de overname wijzigt de naam van enkele van de fondsen die wij aanbieden: DEXIA AM valt weg en werd vervangen door CANDRIAM.