Delta Lloyd Life (DLL) is een bedrijf dat zich in België profileert als de persoonlijke beschermingsexpert met nadruk op Overlijden, Invaliditeit en Pensioenopbouw. Voor dit laatste trekt zij duidelijk de kaart van de Tak 23- producten. In tegenstelling tot verzekeraars die hierrond de handdoek in de ring gooien (denk o.m. AXA of Ergo Life) ziet zij daar wel nog kansen op uitbouw.
Dit neemt niet weg dat de verzekeraar, die in Nederland ook niet-persoonsgebonden verzekeringen verkoopt onder naam Delta Lloyd (auto, brand, …), in zwaar weer gekomen was. Door haar beleggingsbeleid kon ze in tijden van beurseuforie haar marktaandeel vergroten. Dit door hoge beleggingsrendementen aan haar polishouders te garanderen. Maar als het tegenslaat komt men in de probleemzone natuurlijk. De Nederlandse Bank (DNB), toezichthouder op de verzekeringssector was al een tijdlang erg kritisch over het bedrijf, tot grote ergernis van toenmalig directeur Niek Hoek, die er de brui aan gaf eind 2015.
Omdat Delta Lloyd in het eerste halfjaar van 2015 een half miljard verlies maakte én daarbij de ondergrens van haar wettelijk vereiste buffers bereikte, drong DNB aan op bijkomend vermogen om de reserves aan te vullen. Het wantrouwen dat ontstaan was, zette echter de beurskoers van Delta Loyd zwaar onder druk.
Uiteindelijk heeft NN Group, beter bekend onder de oude naam Nationale Nederlanden,
een overnamebod gelanceerd in 2016. Nadat het bod aanvankelijk verworpen werd door Delta Lloyd werd het licht opgetrokken en ging Delta Lloyd overstag. De transactie waarbij het merendeel van de aandelen van Delta Lloyd aan NN Group werd aangeboden, werd gisteren met goedkeuring van de toezichthouders bezegeld. De integratie van beide bedrijven is iets dat zich in de komende maanden zal ontrollen. Of dit zware invloed op het aanbod van DLL zal hebben is momenteel niet uit te maken.
Als verzekeraar met jarenlange banden met onder meer Triodos Bank op vlak van beleggingen, onderscheidde DLL zich ten opzichte van andere Belgische verzekeraars door in zijn aanbod ook enkel duurzame fondsen op te nemen. Zo verpakte ze het Triodos Sustainable Equity Fund en het Triodos Sustainable Bond Fund in een eigen Tak 23-jasje, had ze een tijdje ecologiefondsen met klemtoon op water, wind en milieu in de aanbieding en stelt ze ook het Funds For Goods Architect Strategy voor als investeringsmogelijkheid.
Vooral voor wie op periodieke wijze (vb. maandelijks) duurzaam wenst te beleggen en slechts bescheiden inlagen kan doen, is deze verzekeraar in België momenteel incontournable.
Een overname (ook al noemt men het een krachtenbundeling) wordt echter zelfden gedaan zonder dat er naar synergie gezocht wordt om de investering winstgevender te maken. Het is derhalve goed mogelijk dat er binnen het ruime fondsenaanbod van DLL verder gewied zal worden en/of dat er een verschuiving zal zijn richting enkele NN-Group beleggingsfondsen.
Op zich hoeft dit niet dramatisch te zijn en de duurzame insteek te ondergraven. NN afficheert zich immers ook steeds meer als een speler met aandacht voor duurzaam beleggen. Dat de aandacht hiervoor in Nederland, hun thuisland, groter is dan hier zal daar wellicht een rol spelen. Maar natuurlijk zal er ook gekeken worden naar schaalvoordelen. En die bereik je onder meer ook door fondsen met elkaar te laten fuseren. De duurzame fondsen hoeven daarbij niet noodzakelijkerwijze het onderspit te delven. Zo gaat het wereldwijde aandelenfonds NN (L) Global Equity volgens De Tijd Fondsen van 12/04/2017 voortaan op in NN (L) Global Sustainable Equity. Dat dit laatste meer dan 4 x zoveel vermogen onder beheer heeft dan het eerste zal natuurlijk ook wel helpen om de bal aan de juiste kant te laten vallen.
Echter actie roept reactie op en Triodos zelf besloot inmiddels alvast om de samenwerking met Delta Lloyd gefaseerd af te bouwen
Per 18/04/2017 weten we wie de integratie van DLL binnen NN Group in België in goede banen zal leiden. Daarna zal geleidelijk wel duidelijk worden welke richting het opgaat.