In Nederland heeft Triodos Bank de laatste jaren op marketingvlak leuke dingen gedaan. De campagnes “Klein. Het Nieuwe Groot” uit juli 2012 en “Groei is meer dan een cijfer” uit december 2013 kenden veel bijval.
Op een frisse manier werd in de eerste campagne duidelijk gemaakt dat alledaagse keuzes belangrijk zijn. Ook de jouwe. In de tweede campagne lag de focus op het feit dat er steeds mensen achter economische cijfers en – keuzes steken. En of we dat niet willen vergeten in tijden van besparing en herijking.
[embedplusvideo height=”300″ width=”584″ editlink=”http://bit.ly/1uR7XDj” standard=”http://www.youtube.com/v/3B_tw7W4rB4?fs=1″ vars=”ytid=3B_tw7W4rB4&width=584&height=300&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep3941″ /]
Triodos gaat nu op de ingeslagen weg verder. Bovenstaand filmpje wordt uitgerold met als doel een aantal ingesleten denkbeelden over de economie te ontkrachten.
Er is niet allen het verhaal van de kikker. Ook 4 andere “algemeen aanvaarde waarheden” gaan op de schop. Je vindt deze op 5.dingen.org . Net zoals we een tocht door onze slaapkamer jagen om die te ontluchten, is het voor ons denken ook nodig om geregeld de rommel in ons hoofd op te ruimen en misvattingen bij het huisvuil te dumpen. Pas dan komt er plaats en ruimte in ons voelen, denken en doen. Om terug klaar te zien. En verder te gaan naar de einder die we zelf willen. Niet naar die welke ons voorgehouden wordt. Zeker als we op een kantelpunt staan en beseffen dat simpelweg doorgaan op de platgetreden paden geen optie meer is, mag het wel eens waaien.
Of de campagne later ook door Triodos Bank in België gebruikt zal worden, is nu nog niet duidelijk. Maar de boodschap lijkt me voldoende universeel om ze hier toch ook een forum te geven. Transitie: het kan elke dag; Zowel in mijn als in jouw leven.
2 reacties op “De kikker in onszelf.”
Triodos pakt het heel slim aan en weet zich goed te profileren als nieuwe unieke bank. Geldt trouwens ook voor ASN. Maar als we eerlijk zijn en goed naar de feiten kijken verschillen ze eigenlijk weinig met de andere banken. Ook in hun tarieven zijn ze vrijwel gelijk, zelfs nog iets duurder dan andere banken. En als ze de pinautomaten van de Rabo gebruiken, dan is ook Triodos niet bestand tegen een echte crisis gezien deze dan gewoon leeg zijn of uit staan.
Dag Jan,
Als je het hebt over rentevergoedingen en liquiditeit, heb je het bij het rechte eind. Kan ook moeilijk anders m.i. Ook de NewB (Belgische grassrootsbank in oprichting) heeft haar potentiële klanten al verwittigd dat er niet moet gedroomd worden van superrendementen op rekeningen of extra voordelige rentetarieven op kredieten. Waar betrokken banken het anders doen (met vallen en opstaan) is dat ze kredieten verlenen aan initiatieven die vernieuwend zijn of economisch misschien minder renderen, maar maatschappelijk wel relevant zijn en dat ze in hun beslissingen ook niet financiële elementen in rekening brengen. Zo houden ze rekening met ESG (ecologische, sociale en corporate governance -lees transparante en eerlijke bedrijfsvoering- elementen). Extra-financiële waarderingen, die mee bepalen of een bedrijf grosso modo helpt om de maatschappelijke problemen op te lossen en niet om ze grotere te maken.