De waarschuwing “rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst” staat als een soort bijsluiter bij elk beleggingsaanbod. Wat heb je aan zo’n verklaring? Is ze geruststellend? Maant ze aan tot voorzichtigheid?
Het blijft een beetje alsof iemands gezondheidsverkla- ring zou luiden “in het verleden heb ik geen kanker gehad“. Zegt dit iets over zijn toekomstige gezondheid? Neen, dus. Morgen kan blijken dat “de plaag” toch binnengeslopen is.
De wetgever verplichte dergelijke verklaring op documenten met beleggingsaanbod te zetten, zoals ze ook op pakjes sigaretten laat zetten: “roken schaadt de gezondheid“. Als een waarschuwing om het eigen gedrag in vraag te stellen én alvast de lokroep van de commercie te weerstaan.
In veel financiële berichtgeving (en zeker in commercieel drukwerk rond beleggingen) wordt een overzicht meegegeven van wat het product in kwestie de voorbije jaren aan rendement genereerde. Erg populair is een
indeling waarbij het rendement op 3, 5 en 10 jaar weergegeven wordt. Men doet dit omdat veel beleggers de historische rendementen laten meespelen in hun keuze voor een bepaalde aanbieder of diens product. Willens nillens wordt dit toch -onbewust- opgevat als een bewijs van kunde, vaardigheid.
Daarom moet er op gewezen worden dat met ingang van 01/01/2019 een kantelpunt bereikt wordt.
De meeste mensen weten nog dat er in 2008 een wereldwijde financiële paniek ontstond. Die leidde ertoe dat aandelen van bedrijven met tientallen procenten kelderden. Hierdoor bevatte het historisch rendement van de meeste beleggingsfondsen over een 10-jarige periodes tussen 1999 en 2018 minstens 1 flinke knauw. Deze kon tot voorzichtigheid aanleiding geven. Het besef dat beleggingsbomen niet tot de hemel groeiden, werd u op een presenteerblaadje aangeboden.
Deze periode is nu echter afgesloten. Ieder beleggingsfonds dat vanaf heden zijn cijfers over de voorbije 10-jaar publiceert, kleurt voortaan veel positiever. Alsof een schitterend rendement nu wel gegarandeerd is. (Let op: dit geldt ook voor de cijfers van onze modelportefeuilles.)
Het laat zich raden dat vooral neofieten – mensen die de eerste stappen op het beleggingspad zetten – hierdoor mogelijk op het verkeerde been gezet worden. Op zoek naar rendement nu de spaarrekening verlieslatend is, kan bij hen een onrealistisch beeld over risico (of het gebrek daaraan) ontstaan.
Cijfers voeden dan een soort zinsverbijstering, die de kritische zin wegneemt én het pad baant voor latere zware ontgoochelingen.
Financiële vorming en periodiek beleggen zijn hefbomen om realistischer om te gaan met rendementsverwachtingen. Een oppervlakkige reeks cijfers ook al gaan ze over een periode van 10 jaar zijn dit helaas niet.
Laat dit een waarschuwing zijn om stil te staan bij het feit dat ook duurzaam beleggen geen one-way-ticket to financial heaven is. Een gezonde financiële toekomst opbouwen, doe je nog steeds met veel geduld, voldoende spreiding, doorzettingsvermogen én een lange termijnperspectief.
De verplichting om uitgevers van Tak 23-fondsen vanaf 03/01/2018 4 scenario’s m.b.t. mogelijke rendementen van hun product op te nemen in de KID kwam dan ook op een goed moment. Niet dat deze oplossing alleenzaligmakend is. In onze blogbericht van 29/12/2017 hebben we toegelicht waarom we er zelf niet al te gelukkig mee zijn.
En een slecht beursjaar 2018 komt in dit opzicht eveneens gelegen. Zo beseffen hopelijk ook nieuwe beleggers dat er ook verlies kan opgelopen worden.